Нов опит за узаконяване на касовите апарати за вендинг машините

ВАС обяви предишните текстове за нищожни
Обновена: 5 дек 2013 16:14 | 5 дек 2013 16:14, Деляна Петкова
1
Нов опит за узаконяване на касовите апарати за вендинг машините
Снимка: Булфото

Правителството ще направи нов опит да узакони фискалните устройства, вградени в автомати за продажба на храни и напитки. Това става малко повече от месец след като петчленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни текстове от наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, касаещи именно фискалните устройства към вендинг машините.

Мотивите на съда са, че е трябвало първо да бъде променен Законът за ДДС преди вендинг машините да се включват в наредба и да се приравняват към търговските обекти.

В Закона за облагане на доходите на физическите лица не е поставено изискване продажбите да са извършени в търговски обект, за какъвто има спор дали да се брои автоматът за самообслужване, но в оспорените норми от наредбата не са разграничени лицата, задължени по двата закона, отбелязва ВАС.

Сега промените в Закона за ДДС са вече факт, мотивират се вносителите на промените в Наредбата – Министерството на финансите. Затова и отново се правят предложения за вписване на фискалните устройства за вендинг автоматите.

Промените не предвиждат издаване на касови бележки – те ще се изписват само на дисплея на устройството и ще се съхраняват в контролна лента на електронен носител. Отпада и задължението на собствениците на автомати да отпечатват дневен, месечен и годишен финансов отчет.

Дневният финансов отчет се генерира автоматично, без намеса на обслужващ оператор, като се съхранява във фискалната памет и в електронния носител без да се отпечатва на хартиен носител.

Министерството на финансите предлага още и разграничаване на автоматите – за продажба на стоки (кафе и храни) и за извършване на услуги (заплащане на битови сметки, например). Устройствата за извършване на услуги се регистрират и отчитат от фискални устройства, които обаче задължително ще имат вградени принтери за издаване на  касова бележка на хартиен носител.

Ако наредбата бъде одобрена, тя ще влезе в сила от 31 януари 2014 година. Текстовете са качени на сайта на финансовото министерство за обществено обсъждане и заинтересуваните страни могат да дадат свое мнение по казуса до 18 декември.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg


1
Още по темата: вендинг машини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
32
 
! Отговори
терористи ползват на преди 7 години
най вредното в магазини и кафенета с а касовите апарати увреждат трайно и консуматори и напитки и храни..по този повод НАП е обявена з а недопустима престъпна организация..Важно е д а с е знае че за д а организират през касови Апарати терор както в кайро на терористите им с а нужни пет дена четири дена и 23 часа з а насландисване и пет секунди з а препрограмиране...