ДКЕВР иска по-високи цени за парното в сравнение с централите

Някои топлофикации може да изтеглят заявленията си
10 юни 2014 16:58, Деляна Петкова
23
ДКЕВР иска по-високи цени за парното в сравнение с централите
Снимка: архив Булфото

Топлофикационните дружества не са поискали толкова голямо повишение на цената на топлинната енергия, колкото предлага работната група на енергийния регулатор за новия ценови период (от 1 юли). Това стана ясно по време на общественото обсъждане по доклада за новите цени на парното и топлата вода в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Припомняме, че регулаторът предложи увеличение на топлинната енергия със средно 10% или с между 6 и 18% спрямо различните топлоцентрали. С това поскъпване трябва да бъде покрито понижението на цената на електричеството, произвеждано от централите.

По време на първото обществено обсъждане представителите на дружествата посочиха, че са против това шоково поскъпване, защото то ще доведе до отлив на клиенти. Предложението на бизнеса е за поскъпване на парното със средно 5-6%.

Днес Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, припомни пред журналисти, че централите са поискали повишение между 5 и 10 на сто. Той допълни, че по време на закритите заседания досега регулаторът е проявявал разбиране към аргументите на дружествата и все още има време за промяна на решението.

Николаев отказа да прогнозира колко клиенти ще се откажат от услугата, ако цената се повиши, както е предвидено в работния доклад. Той обаче припомни, че при резките скокове на цените на природния газ през 2007 и 2010 г. някои топлофикации са изгубили 20% от клиентите си.

"Намаляването на консумацията води до увеличаване на постоянните разходи. От своя страна това води до повишаването на цената, защото производството е по-малко. Повишаването на цената води до нова стагнация и нов отлив на клиенти", допълни още Николаев.

По негови думи някои топлофикации и сега работят на загуба, което води до обявяване на несъстоятелност. Примери за това е състоянието на топлофикациите в Шумен, Казанлък, в тежко състояние е тази във Велико Търново. По устойчиви са по-големите топлофикационни дружества, допълни Николаев.

Експертът отказа да коментира тезата дали политическата обстановка ще повлияе върху решението на независимия орган. Според него обаче може да се очаква, че някои от топлофикациите ще оттеглят заявленията си, с които искат повишение на цената на парното и топлата вода.

Решението за цената на парното ще бъде взето на закрито заседание на ДКЕВР на 30 юни.

Още икономически новини четете в Investor.bg.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Жива Маймуна преди 5 години
Няма оттърване от хубавото за маймуните - НИКОГА !!
1
4
 
11
 
! Отговори
Бързо преди 5 години
София да закрива топлофикация! Върху всеки блок фотоволтайци-проблемът с топлата вода и общите части е решен. БЕЗПЛАТНА ЕНЕРГИЯ! без монополисти комунисти купуващи мега скъпия газ от блядистанските слуги на лилипутин ленинградски.