Масовите цигари не поскъпват... засега

Очакваше се новият акциз да доведе до увеличаване на цените на дребно
3 яну 2017 21:07, Екип на Investor.bg
12
Масовите цигари не поскъпват... засега
Снимка: Pixabay

Въпреки очакванията, че цените на най-масовите цигари у нас ще се повишат с 10-15 стотинки заради новия акциз, това все още не е факт, установи проверка на Investor.bg.

В регистъра на финансовото министерство за цените на тютюневите изделия няма постъпили нови заявления за промяна на цените на цигарите на различните производители.

Последните изменения във въпросния регистър са от 21 декември 2016 г. и касаят марките Falcon Bleu и Falcon Platine, които се произвеждат от "КТ Интернешънъл" ЕАД и са нови разновидности за българския пазар. Цената е 5,40 лв. за кутия.

Припомняме, че от 1 януари 2017 г. специфичният акциз на цигарите се увеличи от 70 лв. на 101 лв. на 1000 къса. Измени се също съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите, като от началото на годината пропорционалният акциз стана 27% от продажната цена, а от 1 януари 2018 г. ще бъде 28% от продажната цена. Целта е до 2018 г. да бъдат достигнати минималните нива на облагане за Европейския съюз.

Промяната трябваше да доведе до увеличаване на цените на дребно на най-масовите цигари с около 10-15 стотинки, а по-скъпите дори трябваше да поевтинеят.

Според председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова през 2015 г. по-голям е бил ръстът в цените в средния и по-високия клас цигари и по-нисък в по-ниския клас цигари. С приетите промени през 2016 г. всъщност ще се изравнят ръстовете и ще има равнопоставеност при увеличаването на цените на цигарите в различните видове класове, категорична бе тя в края на ноември, когато бяха приети промените в данъчните закони.

Съгласно измененията размерът на акциза не трябва да е по-малък от 168 лв. за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и не по-малък от 177 лв. за 1000 къса от 1 януари 2018 г. През 2016 г. размерът на акциза бе не по-малък от 161 лв. за 1000 къса.

От Агенция „Митници“ обясниха, че крайната цена на кутия цигари е предмет на търговска политика на конкретната компания, която я произвежда и не е задължително тя да се повишава с увеличението на акциза.

Дистрибутори посочиха още, че компаниите имат възможност сами да поемат разликите в цените заради повишението на налога. Според източници на Investor.bg вероятно в момента фирмите изчакват да продадат продукцията със старата цена.

Припомняме, че от 2015 г. производителите не са ангажирани със срок, в който да реализират на пазара кутиите цигари със стар бандерол, както беше преди това. Сега фирмите могат да продават тютюневи изделия със стар бандерол и цена до изчерпване на количествата, а към момента няма информация някоя компания да се е презапасила с бандероли от 2016 г., твърди източник на Investor.bg.

Дистрибутори посочват още, че всъщност предишното увеличение на акциза за тютюневите изделия не доведе до очакваното поскъпване на по-луксозните марки цигари и на практика те са се продавали с по-малка печалба, за да не се стигне до загуба на пазарен дял, т.е. папиросите поскъпнаха, но не колкото трябваше. Това е и причината сега да няма поевтиняване на по-скъпите марки.

Потърсени за коментар от Investor.bg, от „Булгартабак Холдинг“ АД не успяха да предоставят информация докога на пазара ще има цигари със стари бандероли и ще има ли изобщо промяна в цените на произвежданите от тях цигари. Ще публикуваме позицията им веднага, щом получим отговор на изпратените въпроси.

Дистрибутори коментираха, че вероятно новите цени ще са факт най-рано през февруари-март, тъй като процесът на получаване на нови бандероли отнема време.

Още новини от Investor.bg


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Хубава работа преди 3 години
Еййй хубава работа ама Българска. До преди 2 дена тръбяхте че се вдигат, сега не се вдигат ... аййй вече стига с игрите ... ще се таковаме или не
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
".............Целта е до 2018 да бъдат достигнати МИНИМАЛНИТЕ нива за облагане в ЕС"!!!А,има ли план и коя година е залегнало ПОСТИГАНЕ НА НИВО И ИЗРАВНЯВАНЕ НА МИНИМАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ С ТЕЗИ В ЕС,а???
6
1
 
4
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Абе, някой помни ли, че и преди година щяха да вдигат цените на цигарите, пак биеха яко тъпана. Обаче, заради избори, това-онова не ги вдигнаха. И сега НЯМА да ги вдигнат, помнете ми думата. Оказва се, никой не го иска от лай.няното правителство, просто са пари за наште, ама ако народа няма да иска да гласува(гладува) за наште, ще им пуснем гювеч с цените за цигарите. Бойко, стига селски номера! Корнито, с климактериума няма да спечели изборите, ама Бойко, бъди мъж!
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кога ще стигнем минимума на ЕС по възнаграждение
4
1
 
7
 
! Отговори
Беден БГ пенционер преди 3 години
Мене нищо ме не плаши-че си харча 150-те лева и че си свиркам...
3
4
 
17
 
! Отговори
Коментатор преди 3 години
Пушете братя българи докато е по-евтино и докато сте живи. Един път се живее.
Като сте един ден на смъртен одър си остават спомените за цигарката, ракийката, биричката, салатката, цакането на карти до зори по потник в двора. Ех, идилия!
2
0
 
28
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Само като чуя Менда Стоянова и нещо ме избива на бой!
1
0
 
11
 
! Отговори
турчина преди 3 години
Сайта го нямаше почти час.