Как да се справим с корупцията в България?

Юристът Любомир Авджийски в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
16 яну 2017 10:00, Екип на Bloomberg
35
Как да се справим с корупцията в България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пълно деполитизиране на съдебната система, преосноваване на прокуратурата и влизането на нови лица в политиката и съдебната система, които не са замесени в корупционни схеми, са трите основни стъпки, които трябва да се предприемат за справяне с корупцията.  Това коментира юристът Любомир Авджийски в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му последните социологически проучвания показват, че като проблем №1 за българите се посочват бедността и безработицата, а на второ място - корупцията.

Ако се направи сравнение между различните индекси за корупция на една страна и нейния БВП на глава от населението или доход на глава от населението на домакинство, се вижда, че бедните страни са най-корумпирани и непрозрачни, коментира от своя страна Тихомир Безлов от ЦИД.  

"Когато говорим за мерки срещу корупцията, трябва да знаем границите, в които една страна може да постигне успехи", отбеляза още той. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
mhm преди 1 година
До Нас "В САЩ е най голямата демокрация ,но има смъртна присъда !!!"

Tazi parodiq li e "nai-golqmata demokraciq" ? :D:D:D
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаления в бг има само живи организми от семейството на ***.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е необходимо да е изкуствен интелекта, казвал съм го и преди, и силно го вярвам, охлюви да управляваха за 27 години щяха да създадат по-развита и модернизирана държава, сега България вече е толкова назад, че няма смисъл да се опитва, да не говорим, че половината от работоспособното и население се изнесе на запад, сега работят най-мн едни излъгани българи, които до 10 години ще се пенсионират, след това няма да има кой да ги замести, само роми от махалата.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ще ви кажа как, като искуствен интелект, поеме управлението на държавата.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 10 години бг ще е най-бедната и изостанала страна в Европа, не в ЕС, Европа, няма как да ги спрете, корупцията е навсякъде и всеки се е забъркал в системата, оттук нататък само на добра воля може да се оправим, никой няма да допусне доброволно честни хора да развалят статуквото, че те стават милионери без да правят нищо, само няколко документи се обработват, страната трее да фалира едно хубаво, ама е така, всички да се уплашат, да се стреснат, че да им дойде акъла, като гледам ще се случи.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С АК-47.
23
0
 
0
 
! Отговори
От 25 Факт преди 1 година
Поправка, не е реално за България да има революция или жестока диктатура, която да ликвидира корупцията.
22
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Корупцията и бедността са в неизменна връзка. Голяма корупция - голяма бедност!
Само че как в най-корумпираната и съответно бедна държава в ЕС това на практика може да се промени? Като се има предвид че корупцията я залагат още в т.н. НС - в самото законотворчество! Защото законите се изготвят в интерес само на oпределени кръгове - лобита! Как "бащите" на корупцият "народните" представители трябва да бъдат принудени реално да работят с- нея?!
21
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Корупцията е сред тези, които ни управляват. Няма как управляващите да се борят сами с себе си. За борба с корупцията, трябва първо да смъкнем от власт и да пратим в затвора, целия така наречен политически елит, а този елит няма сам да се смъкне от власт и да влезе в затвора. Единственият вариант е революция или жестока диктатура, но те са нещо реално за България. Всякакви предложения за съдебната система, за затвори, за съд, бесило и т.н. са очевидно невъзможни.
20
0
 
2
 
! Отговори
Vesko преди 1 година
Така, хората които искат да пишат закони, ще се специализрат и ще пишат закони. Депотати няма да стават куцо кьораво и съкато. Дори за цяла българия това да са 3-ма човека е по-добре и ще са по-ефективни от 300, които не правят нищо... същото важи и за министри и за съдии. Как ще станеш министър на МВР примерно, ако не си работил поне в едно регионално РПУ. Когато имаш достатъчно стаж и записи за добре свършена работа, всеки кандидат, ще бъде избран по умения и знания, а не по парт.принадлежност
19
0
 
2
 
! Отговори
Vesko преди 1 година
Колкото повече се замислям за тази независимост на 3-те власти, все повече ми се струва следната схема по-подходяща:
1. Народния глас избира на отделни изборни дни (през различни години) членовете и на 3-те власти, Законодателна, Изпълнителна и Съдебна.
2. Никой кандидате не може да се кандадитира на по-висока инстанция ако няма достатъчно опит на по-ниска, т.е. за да се избере член на законодателната власт на национално ниво, той трябва да е работил първо на регионално, да се види дали е добър.
18
0
 
1
 
! Отговори
Нас преди 1 година
В САЩ е най голямата демокрация ,но има смъртна присъда !!!
17
0
 
3
 
! Отговори
Vesko преди 1 година
Истинската демокрация се дефинира като независими една от друга 3 власти. Законодателна, Изпълнителна и Съдебна. В България Законодателната власт е Народното събрание, Изпълнителната е Министерски Съвет, а съдебната е Висшия касационен съд. Когато има избори, народния глас определя партиите те от своя страна определят Министерския Съвет и членовете на Висшия Касационен съд (членовете са обвързани с партии). Това е една псевдо-демокрация. Каква независимост имат изпълнителната и съдебната власт ?
16
0
 
2
 
! Отговори
къде я няма????? преди 1 година
Ако няма корупция няма да има политици .Това накъде ви праща -няма корупция,няма престъпления,няма кражби и убийства???????????
15
1
 
7
 
! Отговори
а/а преди 1 година
от 27 години години слушам как някакви умници излизат по медиите и говорят как може да се справим с корупцитя.......
отговор : НИКОГА
--------------------------------
кучето си лае кервана си върви ....
такъв е народа, такива са и политиците .............
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много лесно - строи се затвор с капацитет 50 000 места и който се фане вътре .
13
0
 
7
 
! Отговори
До 15 @@@... преди 1 година
Всъщност си прав - корупцията се харесва на демократите, които от 27 години управляват в България и ще си остане без никой да се бори реално с нея. Не виждам примерно как една мутра-демократ ще се бори с корупцията.
12
0
 
1
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 1 година
Като не участваме! Да, но хората не са равни! Доста различни са, както научихме от демокрацията и следователно ако аз не харесвам корупцията, другият може да я обожава...


Ако не се вземем в ръце, обществото ни е обречено...
От нас зависи дали ще оцелеем като едно достойно общество , заслужило място под слънцето или ще се удавим в мизерията на материалния Свят, погубвайки и душата....
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сори ама Няма как
Само чрез Разтрел както в някои Азиадски държави [Китай] примерно
Всички държавни служители трябва през 6 месеца да минават през Детектора на Лъжата за корупция не го ли вземат уволнение.Да видите като знаят че след 2 месеца ще имат контролен ще вземе ли пари.
10
3
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 година
В България корупцията ще си е все така голяма, а може и по-голяма да стаен. Относителното ниво на корупцията е право пропорционално не бедността в държавата. Колкото по-бедна е държавата, толкова по-голяма е корупцията. Изводът е прост - с корупцията има смисъл да се бориш, само ако преди това си преборил бедността. В България престъпността е изпусната от контрол след 1989-та година, така че нищо добро не ни очаква поне в следващите 50-100 години.