Безработицата у нас остава на най-ниско ниво от 2009 г.

Младежката безработица обаче расте
31 яну 2017 20:19, Миглена Иванова
44
Безработицата у нас остава на най-ниско ниво от 2009 г.
Снимка: архив, Ройтерс

Равнището на безработицата в България остава стабилно в края на миналата година. През декември 2016 г. нивото ѝ се запазва на 7,1%, колкото беше и през ноември 2016 г. Това е и най-ниското ниво на безработицата от 2009 г. насам, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 231 хил. души в България са били без работа в края на миналата година, изчислява Евростат.

Младежката безработица у нас обаче се увеличава до 22,4% през декември от 22% през ноември. Броят на безработните младежи до 25 години остава 33 хил. души, т.е. увеличението най-вероятно идва от спад на икономическата активност сред младите хора, а и намаляването на броя на младежите заради демографската ситуация.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло също остава стабилна в края на миналата година на ниво от 8,2%. Нивото ѝ в еврозоната се понижава с 0,1 процентни пункта до 9,6%.

Общо малко над 20 млн. души в ЕС са били без работа през декември 2016 г., от които приблизително 15,6 млн. са граждани на държавите от еврозоната.

Подобни тенденции се отчитат и при младежката безработица в ЕС и еврозоната. В блока като цяло показателят остава без промяна на ниво от 18,6%, а във валутния съюз се понижава с 0,1 процентни пункта до 20,9%.

Общо малко над 4,2 млн. младежи до 25 години в Европейския съюз са били без работа през декември 2016 г., от които почти 3 млн. са от държавите от еврозоната, показват данните.

Чехия и Германия остават държавите в ЕС с най-ниска безработица – съответно 3,5% и 3,9%, а Гърция и Испания са с най-висока – съответно 23% и 18,4%. Що се отнася до младежката безработица, най-ниска е тя в Германия (6,5%), а най-висока – в Гърция (44,2%), Испания (42,9%) и Италия (40,1%).

Хърватия, Испания и Португалия продължават да са държавите с най-силен спад на безработицата в ЕС през последния месец на миналата година. Ръстове са отчетени в Кипър, Италия, Естония и Дания.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: безработицаесзаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
БРЕЙ преди 7 години
МОЛЯ ВИ, НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ,ЕДНО ХОДЕНЕ ПО КАЗАНИТЕ ЩЕ ВИДИТЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС,ДВА МИЛИОНА ГИ НЯМА,МЛАДИ ,ЗДРАВИ,НЯМА ГИ,ТЯХ ЗАЩО НЕ ГИ БРОИТЕ,ЗА ИЗБОРИТЕ ГИ БРОИТЕ,А ТОВА ЧЕ НАПУСНАЛИ БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО НЯМАТ РАБОТА НЕ ГИ СМЯТАТЕ.РУМЪНЦИТЕ ДАВАТ ПО 50 Х ЕВРО АКО СЕ ВЪРНАТ МЛАДИТЕ В РУМЪНИЯ,НИЕ КАКВО ДАВАМЕ,ЕДИН МОРКОВ.
27
1
 
9
 
! Отговори
Е как! преди 7 години
Калабалъка като избяга от тиквонистан ще изчезне съвсем!
26
0
 
7
 
! Отговори
Антилиберал(нямам R) преди 7 години
Личната отговорност е много важна. Гледах тази година по една местна телевизия в Черна гора интересен репортаж. Обясниха техния модел на усвояване на средства от кметовете. Кметът се подписва като физическо лице за получената сума и после като физическо лице отговаря за адекватното инвестиране на тези средства. Това е стар модел, въведен по времето на Югославия и по този начин злоупотребите са значително намалени. Нещо което тук ще струва 1 милион, там струва триста хиляди
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някой водили статистика колко народ се изнасят не през терминал 2 а през терминал 1 с нискотарифните полети? Щото аз работя на терминал 1 от 20 години и всеки ден виждам млади хора как се изнасят! Някой водили тази статистика или е по лесно да кажеме че безработни няма? Ами как да има безработни като няма млади хора? Прави ли ви впечатление че по улиците ги няма от 30 до 45 годишните? Къде ли са се скрили? Да скрили са се извън мутроландия! Ще дойде ден в който няма да остане млад народ!
24
0
 
12
 
! Отговори
Антилиберал(нямам R) преди 7 години
Мажоритарен вот е най-успешно приложим в общество с висока степен на образование и силно гражданско общество. При нас дебнат 1 милион индобългари и още един милион етнически турци , които в мнозинството си гласуват под строй. И въпреки всичко реално в момента подредбата на политическите листи е продиктувана от степента на послушност към интересите на определен икономически кръг от хора. Дефакто олигархията. Липсата на отговорност е най-големият проблем
23
0
 
7
 
! Отговори
БРЕЙ преди 7 години
ГЛУПОСТИ.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За ЕСГРАОН не се учудвам, защото като заявиш, че вече не живееш в България, те ти променят времения адрес , но постоянният си остава последният, на който си бил регистриран.. Според тях няма начин да нямаш адрес в България... и въпреки всичко, това не обяснява свръхпозитивната цифра от 8.5 милиона....
21
0
 
3
 
! Отговори
Антилиберал(нямам R) преди 7 години
до АнтисоросоидИзвинявай за плагиатството. :)
20
1
 
5
 
! Отговори
Антилиберал(нямам R) преди 7 години
Броят на реално имащите право на глас автоматически има отношение към валидността на референдума за мажоритарния вот. Като оставим на страна, че мажоритарен вот е нож с две остриета, при население със западаща образователна система , става ясно че тези лиспващи 12000 гласа въобще не са липсващи ....
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е толкова добре, тогава може да вдигат още и минималната работна заплата докато безработицата спре да пада.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ вдигат и здравния данък за безработни от 1 януари.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отказват се от бюрата, емигрират или се пенсионират.
16
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 19Дядка във всяка една фирма е пълно с млади хора 26-35.Другите са на училише това дето по вашо време го нямаше -ВУЗ. Посочими в коя сфера няма млади хора? Туризъм? ИТ? Финанси? Производство? Логистика? Ти ако сериш в мазете е друг въпрос.
15
1
 
20
 
! Отговори
Антилиберал(нямам R) преди 7 години
Аз си правя много елемнтарна калкулация. По статистика сме 7 милиона и 200 хиляди сега. През 89 бяхме почти девет милиона. Навън имаме 2.5 милиона емигранти - ако не са и 3 вече. Дефакто от 89 година сме нараснали с почти един милион. Това как ви се струва?Абсолютна лъжа е ,че в България има 7 милиона и 200 хиляди човека. Ако има 5 милиона и половина е обнадеждаващо....
14
0
 
19
 
! Отговори
киро преди 7 години
Ами то всички емигрират, населението намалява....остава и да расте!
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия проценти са стъкмистика, дайте прости цифри! Колко са трудоспособни и колко от тях РАБОТЯТ! След това лесно ще разберем колко са безработните!
12
2
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Момче ти на какво си? В паралелна вселена ли си?!! Огледай се. Къде са младите и талантливите. В коя сфера...
11
1
 
11
 
! Отговори
Антилиберал(нямам R) преди 7 години
Това с икономическо неактвиното си има логическо обяснение и не е само принос на индобългарите. Има много емигранти, които се водят в тази графа, без дефакто с години да са стъпвали в България, поради простата причина, че не са се отписали в общините си. Те се броят и като население?!? И като гласоподаватели, което е още по страшното. Няма да се изненадам ако и много от тях успешно гласуват....
10
1
 
20
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Хората не могат да си намерят нова работа, след 12 месеца им спират помощите за безработни, те спират тогава да ходят да се регистрират, защото нямат стимул и така изпадат от официалната статистика. Така отчитаната от Статистиката безработица "намалява", а реалната безработица е ужасяващо висока. След като само официалната младежка безработица е 22%, то реалната е около 70%! Катастрофата при Борисов е тотална.
9
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Превзимковци... изтекли на вънка всички млади. В България е пълна с млади и талантливи хора ,които успяват да се справят с наследството на БСП и Режима.Най-лесно е да бягаш...такива не ми ги хвалете. Скоро ше измрът и последните червени *** и всичко ще влезе в релси.