Парите от емигрантите – повече от инвестициите

Сумата за 2016 г. е 1,667 млрд. лева - с с 14 млн. по-висока от 2015-а
6 мар 2017 11:00, Екип на Investor.bg
85
Парите от емигрантите – повече от инвестициите
снимка: pixabay

Емигрантите отново се превръщат в топ инвеститор. За цялата 2016 г. сънародниците ни зад граница са изпратили в България над 1,667 млрд. лв., показват данни на Българска народна банка (БНБ)*.

Сумата е с 14 млн. лв. по-висока спрямо 2015 г., когато емигрантите са превели на близките си тук малко над 1,653 млрд. лв. Любопитното е, че според данните в платежния баланс от януари до декември 2016 г. преките инвестиции в страната възлизат на 1,331 млрд. лв. (близо 60% по-малко, отколкото през 2015 г.) Изчисленията показват, че емигрантите са пратили над 322 млн. лв. повече, отколкото са инвестициите на различни компании в страната.

Най-много пари са дошли през март 2016 г. - 154 млн. лв., а най-малко - през ноември, когато сумата надвишава леко 118,4 млн. лв. През последния месец от миналата година сънародниците ни зад граница са пратили близо 129 млн. лв., което е с 1 млн. лв. повече отколкото са пратили за Коледните празници през 2015 г., или близо 128 млн. лв.

Обикновено обемът на трансферите е по-висок и в края на лятото, когато приключват бригадите и програмите за сезонна заетост.

Защо са важни данните за преводите от емигрантите?

На първо място - тези потоци се разглеждат като важен източник на външно финансиране и се считат за една от движещите сили за икономически растеж за развиващите се икономики. Нещо повече, през миналата година обемът на потоците дори надвишава размера на инвестициите в страната, а това не се бе случвало от няколко години. Донякъде това се дължи на факта, че през 2016 г. инвестициите рязко намаляха, но пък, макар и леко, парите от гастарбайтерите се увеличават плавно в последните 3 години.  

Редно е да споменем и че средствата, които българите в чужбина изпращат на семействата си тук, са съпоставими с добавената стойност, която генерират някои икономически сектори. Например туризмът.  По данни на НСИ за първите 11 месеца на 2016 г. при него има ръст от 15%, или генерираните приходи от туризъм възлизат на над 6 млрд. лв.

Освен това емигрантските преводи намаляват бедността и имат положителен ефект върху спестяванията и инвестициите, е записано в обяснителните бележки към платежния баланс. Казано иначе, тези пари имат стабилизиращо влияние върху макроикономиката и домакинските бюджети. Преводите на сънародниците ни зад граница помагат на хората, живеещи на места с висока безработица и ниски доходи да посрещнат разходите си за образование, медицинско обслужване, битови сметки и храна. На фона на топящите се инвестиции в България тези пари играят роля на компенсаторен механизъм и донякъде успяват да смекчат дисбалансите в икономиката.

Когато обаче говорим за статистика и отчитане на парите от емигрантите, е нужно да направим някои уточнения, за да бъдем максимално обективни.

Преводите от емигранти към техни близки в родните им страни се характеризират с нисък среден размер за голям дял от трансакциите. Според изискванията на Европейския съюз съществува минимален праг, над който банките са длъжни да отчитат парите трансакция по трансакция, и той е 50 000 евро. БНБ и търговските банки в България обаче са сключили споразумение, според което минималният праг за отчитане на трансакция е 5000 лв. (2556 евро). Поради тази причина една част от паричните потоци, изпращани от български емигранти в чужбина, към момента не попада в настоящата статистика, тъй като трансакциите под 5000 лв. не се подават като данни към БНБ. Освен това въпросният праг е условно договорен между БНБ и търговските банки, които нямат задължение да се съобразяват с него, защото той е по-скоро препоръчителен. 

Разбира се, в данните на БНБ не попадат и парите, които влизат в брой в страната, а те със сигурност не са малко.

Според данни на Института по икономика при БАН работещите зад граница българи са над 2,5 млн. души, а по данни на НСИ заетите в страната са около 3 млн. Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

*Данните са предварителни, като с отчета за януари 2017 г. ще бъдат направени ревизии на данните за януари 2015 г.  – декември 2016 г., уточняват от централната банка.

Още подобни анализи четете в Investor.bg


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са готови пари, изкарани не от икономиката на България. Когато идват готови пари, какво става....това не е инвестиция, която да даде работни места, да ангажира други сектори. Това са пари за оцеляване, за хляб.
9
2
 
16
 
! Отговори
неграмотна работа преди 4 години
Тоз, дето пише, дали и чете понякога? Сметка за 1-а клас:1,65 млрд / 1,6 милиона емигранти = 1000,- лв/калпак/година.1000,- лв / 12 месеца = 83,3 лв / месец / на човек.Извод: всеки българин в България харчи и помага в пъти повече.
8
0
 
5
 
! Отговори
НАТО преди 4 години
Пазим паричките да са на сигурно. Хибридните заплахи са под контрол.
7
2
 
14
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
Смех! В членката на ЕС и НАТО България парите които черноработниците, жриците в бордеите на Европа и миячите на нужници които слугиват на запад като цяло изпращат повече пари от жалките си доходи на запад отколкото западните инвеститори!
6
0
 
12
 
! Отговори
Име преди 4 години
1800 лв за телефонист ако спиш на бюрото със слушалка в ухото :D
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм си добре. Живея с 1 лв на ден.
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман с тези пари от емигрантите. А защо не се пише нищо за парите, които изтичат от тук към емигрантите? Тези, които са продали имот и са емигрирали с парите колко са? А таксите и издръжката на около 30 000 студента в чужбина колко са? А парите пращани от тук натам към закъсали роднини колко са?
3
1
 
22
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Това е до време - докато починат родителите и близките им. После тези потоци ще секнат.
2
1
 
20
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 4 години
С 460лв мин.заплата бьлгарина живее в охолства в Бьлгария.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе кви инвеститори - няма такива освен че куфарчетата се връщат като ПЧИ!