КЕВР: Ангажиментите на "Газпром" по делото са недостатъчни

Търговци на ток с претенции за 30 млн. евро от спирането на износа
16 май 2017 20:54, Деляна Петкова
7
КЕВР: Ангажиментите на "Газпром" по делото са недостатъчни
Иван Иванов. Снимка: архив, БТА

Ангажиментите, които "Газпром" е предложил за премахването на злоупотребата с господстващо положение на пазара в Централна и Източна Европа, са недостатъчни, коментира пред Investor.bg председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Според него руската компания трябва да разшири предложенията си и да приеме и нови ангажименти, за да бъде решен проблемът.

Иванов коментира още, че КЕВР има становище по темата и то е изпратено в Брюксел. Той отказа да даде подробности за позицията на енергийния регулатор, но обясни, че категорично се противопоставя на идеята за промяната на входната точка, което ще бъде свързано с повече такси за пренос, които дори още не са определени, ако става въпрос за минаващия по дъното на Черно море "Турски поток".

КЕВР е против и едностранния достъп на европейски търговци до пазара в България, но не и на български компании до другите пазари в региона.

Председателят на енергийния регулатор е на мнение, че ако "Газпром" не се съгласи с исканията, България трябва да отхвърли предложенията и да се пристъпи към налагане на финансова санкция за руския гигант.

"Трябва да защитим националния интерес", категоричен беше той.

Иван Иванов участва в международна конференция, посветена на предизвикателствата пред либерализицията на енергийния пазар. По време на дискусиите стана ясно, че търговци на електроенергия имат претенции за 30 млн. евро загуби от спирането на износа на електроенергия от страна на Бъргария в най-студените дни през тази зима. Информацията е на Янез Копач, директор на Секретариата на Енергийната общност.

Той уточни, че не се е стигнало до дефицит на електроенергия в региона, но цената е била много висока.

България е единствената страна, която има такса върху износа на електроенергия, коментираха още участниците в дискусията и призоваха тази такса да бъде премахната. "Това ще стане преди регионалното свързване", коментира от своя страна шефът на КЕВР пред журналисти. Според него това ще стане, преди да бъде направено свързване на системите между България и Румъния.

Исканията на търговците за загуби заради ограничения износ трябва да бъдат насочени към енергийното министерство, защото износът беше спрян със заповед на министъра, каза още Иванов.

Той поясни, че периодът на ограничението е бил много дълъг. Реално форсмажорът е бил в рамките на 4-5 дни, тоест докато заработи студеният резерв, осигуряван от ТЕЦ Бобовдол и директните доставки на въглища от мините.

Развитието на енергийната борса, което предвижда добавяне на схемата за търговия в рамките на деня, ще е от полза за производителите на електроенергия от възобновяеми източници, каза още Иван Иванов.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.