Дължим ли данъци – документът електронно от 2018-а

НАП и банките също ще обменят данни в близките месеци
6
Дължим ли данъци – документът електронно от 2018-а
Снимка: архив, Ройтерс

400 000 хартиени удостоверения ще се издават електронно от следващата година, съобщиха от Националната агенция за приходите /НАП/. Всички държавни органи и общини, които изискват клиентите им да представят удостоверения за дължими данъци, ще получават тази информация от НАП задължително по електронен път.

Това ще става по силата на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които влизат в сила от началото на 2018 г. В момента над близо 100 закона и наредби изискват граждани и фирми да представят пред различни държавни и общински органи удостоверения за наличие или липса на задължения, като всяка година НАП издава около 400 000 такива удостоверения на хартия.

През ноември 2016 г. НАП създаде нова електронна услуга, чрез която държавните органи могат да получат данните по електронен път, спестявайки на гражданите време и разходи. От началото на 2017 г. до момента услугата е ползвана около 5000 пъти, като очакванията са след влизането в сила на промяната в закона информацията да се обменя служебно само и единствено по електронен път.

Междувременно екипът на НАП и Асоциацията на банките в България постигнаха съгласие удостоверенията за наличие или липса на задължения за клиентите на банките при предоставянето на кредити да се заявяват и получават изцяло електронно, което ще спести значителен ресурс на клиентите.

Очаква се електронният обмен между банките и НАП да започне в близките месеци.

 


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха!Ще се окаже,че ромите са били по-хитри от българите,че са на незаконни постройки,вместо българите да вземат пример от тях,сега всички ще плащат голяма цена!
Патриотите да не забравят,че когато прокарват един закон,той важи за ВСИЧКИ и така набутват и българите!
5
0
 
3
 
! Отговори
кражби по електронен преди 3 години
НАгли терористи подготвят ограбване на БЪлгарския народ по електронен път.Сега за да продадеш имот трябва д а представиш истинска бележка с печати от службата в данъчното.После
с едно две натискания на бутона на мишката и хоп НДК става собственост на дорбосъвестни купувачи от КОтону Бенин
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И по стара българска традиция на по-късен етап ще се окаже, че за достоверното попълване на тъй наречените електронни документи ще ни трябва един малък софтуер, осигуряван от фирмата на когото трябва за едни стотина лева
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божке, какво постижение за европейска държава от ЕС!!! Най-после! Ама надали
2
5
 
15
 
! Отговори
ponti преди 3 години
С други думи теглете си парите от банките и в буркани, в дюшека в двора под големия камък, но не и на разположение на изедниците!
1
2
 
14
 
! Отговори
НЯМА преди 3 години
Няма да стане това - Лъжат ни от 15 години за електронно Правителство .
Съпротивата е от Мафията - така се краде земя и имоти със съучастието на Нотариуси .