Целите на бизнеса: Инвестиции с висока добавена стойност

Предпочита се създаване на продукти, продаваеми на пазара
12 фев 2020 22:55, Боряна Павлова
8

2533 гледания   |  Още видео
Приоритет за Българската агенция за инвестиции е да привличаме инвестиции с висока добавена стойност, където генерираме продукти, които са продаваеми на глобалния пазар, каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев в студиото на "Денят ON AIR".

Малко преди да се затворят физическите граници на Китай, между двете страни са постигнати сериозни договорености, които включват завод за електробуси, както и втори за електрически автомобили.

"Очакваме следващите няколко месеца да се пристъпи към реални действия - създаване на компаниите, локализиране на съответните проекти. Няма категорична локация в България за инвестицията, свързана с електробусите, както и за електрическите автомобили", заяви Янев.

Що се отнася до електрическите автомобили, намерението на инвеститорите е те да бъдат сглобявани в България, а стойността на инвестициите е 200 млн. долара. Следващите 3-4 месеца са ключови по този проект.

Относно казуса със завода на Volkswagen, Янев заяви, че надеждата ни е реална.

"Разбира се, това не може да се вземе като решение от днес за утре. От самия процес отпаднаха доста държави. Ние изградихме доста добри взаимоотношения с екипа на Volkswagen. Нашето желание да се осъществи тази инвестиция е било огромно. Дали сме всичко от себе си. Когато си на финала, имаш две добри локации със своите плюсове и минуси. Всичко е въпрос на бизнес решение. Следващите месеци може и да има решение. Ние убедихме нашите партньори, че в България могат да намерят подходящи кадри. И правителството ще работи за изграждане на кадри", обясни Янев пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че 2019 г. в сравнение с 2018 г. стоим доста по-добре, като в последните години се наблюдава един балансиран приход на чуждестранни инвестиции - около 1,5-2 млрд.

"Ключът е в развитието на икономиката във високите доходи, нещо което правителството през последните години е предприело решително като действия. В България има чуждестранни инвестиции, а и българските компании поглеждат навън", смята Янев.

"Убеден съм, че тази година ще подобрим резултатите от предходната", сигурен е той.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3

Те па ако бяха плащали по 20-30%, щяха да са бедни па ...
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Китай тайничко ше си купи Някооконбалканскинстрани, както направи с редица азиатски и африкански такива ...
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се сглобявт китайски автобуси не е за хвалене. Пак сме ефтина работна ръка, нищо повече..
4
1
 
1
 
! Отговори
Нов премиер преди 1 месец
Обещавам ако ме изберете да направя завод за тесли в България. Тук ще се сглобяват. Ние ще правим дървените дръжки.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашият едър бизнес не плаща почти никакви данъци . Отделно на някои им се опростиха милиони! Така се става много богат, за сметка на държавата и хората.
2
1
 
9
 
! Отговори
истината преди 1 месец
Целта на всички бизнесмени за който съм работил е да плаща малко да му се работи много и да крие ддс.
1
1
 
7
 
! Отговори
гербераски лъжи преди 1 месец
:)