Опакованите храни за доставки ще се облагат с 20% ДДС

Ниската ставка за кетъринг услуги се прилага само, ако има екстри
24 юни 2020 15:11, Бойчо Попов
10
 Опакованите храни за доставки ще се облагат с 20% ДДС
Unsplash

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане с ДДС в размер на 20%. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Данъчните припомнят, че от 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от 9% е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г.

От  промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число на електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти  – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС.

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим и се облагат със ставка от 20%.

Зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намалено ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги, като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9%. Ако е без описаните „екстри“, се прилага стандартната ставка от 20%.

Продължението на материала четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ДДС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как пък една смислена наредба или закон не успяхте да сътворите, пълни некадърници. Кой ще следи дали съм си взел опаковката за вкъщи или съм седнал на маса да си я изям. Само усложнения за бизнеса създавате, помощ - нулева! Законотворците , идете да се хвърлите от Витиня скоропостижно!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ддс се намалява за да печели ресторантаджията, а не потребителя! сега искат да им разрешат и среднощната аларма!
8
2
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Ако ядеш на място трябва да вземеш и за пиене нещо. Ако се вземеш храна за вкъщи не е нужно да си вземаш и напитка. Затова е измислено така. Ще видим дали ще намалее нещо в менюто на ресторантите. Аз лично не вярвам.
7
2
 
7
 
! Отговори
Невен преди 3 години
Ако разбирам правилно, ям на място и е по-евтино, защото ми слогуват, взимам за в къщи и ми е скъпо, защото не създавам работа на хората като да чистят маси, да ги дезинфекцират и прочие ...
6
2
 
1
 
! Отговори
дедо Ананиев преди 3 години
PCR тестовете за влизане в болница с каква ставка ще се облагат?
5
3
 
1
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Премахвам всякакви ДДС и увеличавам пенсиите двойно,ако народа ме избере за три години. За по малко от три год.ликвидирам престъпност,корупция и бюрокрация. За младоженци предоставям за три год.безплатно жилище,безплатни златни халки и пет години платен отпуск по майчинство...Другите промени обявявам още първата нощ!
4
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 3 години
С тези усложнения не им помагат и на ресторантите. Става почти невъзможно да се спазват тези закони. Следваща стъпка - в четен ден с намалено ддс са червените храни, а в нечетен зелените. Жълтите са веднъж през два дни, веднъж през четири. Ако доставчика има мустак, ддс е 8%, но само в случай, че е била слънчева сутринта.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обложете ги ! Писна ми от досадните денонощни натрапващи реклами на Фуудпанда, Тейкауей е подобните им там !
2
3
 
7
 
! Отговори
Оффф преди 3 години
Тя половината сметка е от пиенето. И доставките не важат. Само една разправия и никой нищо няма да усети от намалението.
1
6
 
1
 
! Отговори
Радикално но ефектно преди 3 години
Махнете ДОД и разликата в бюджета компенсирайте с повишаване на ставката за ДДС.