По-ниско ДДС, но всяка пета кръмча е вдигнала цените

Имали до 200 лв. допълнителните разходи за дезинфектанти
Обновена: 31 авг 2020 21:53 | 31 авг 2020 21:23, Камелия Цветанова
20
По-ниско ДДС, но всяка пета кръмча е вдигнала цените
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всяка пета кръчма е вдигнала цените с до 10% в сравнение с миналата година. Това показва анкета, проведена сред 968 собственици на ресторанти и барове, членове на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, съобщи "Труд".

Увеличение на цените с до 20% има при по-малко от 5% от кръчмите и ресторантите, а с цели 30% по-скъпо е само в броени заведения в страната. 68,6% от анкетираните казват, че цените са запазени в сравнение с миналата година, а 10% декларират намаление.

Половината от заведенията в България имат спад в оборота си в сравнение с миналата година с между 40 и 50 на сто. 23,8% от тях декларират спад до 50%, а 25,1% - до 40%. До 30% спад имат 17,6%, а до 20% - 19,4%. Малък процент - 6,8% казват, че оборотът им е същият, а лек ръст декларират 7,3%.

В същото време, според 51,6% от собствениците доставните цени на стандартните консумативи - ток, заплати и осигуровки, без разходи за дезинфектанти, са увеличени с до 10%. Според 34,4% повишението е до 20%, според 12,4% - до 30%. Останалите смятат, че увеличението е над 40%.

До 200 лв. на месец са допълнителните разходи за дезинфектанти, маски, шлемове и т. н. за 61,9% от анкетираните. До 500 лв. на месец дават 30,5% от заведенията. Между 6 и 2 на сто е делът на анкетираните, заявили разходи по това перо в размер до 1000 лв., 2000 лв. и над 2000 лв.

Намалението на ДДС за заведенията от 20% на 9% среща масова подкрепа от собствениците, но много от тях са на мнение, че доставките също трябва да бъдат обложени с по-ниската ставка. 64,9% смятат намаленото ДДС за изключително правилно решение, което трябва да остане като постоянна мярка. 28,1% са доволни, но според тях с намалената ставка трябва да се облагат и доставките на ресторантите. 2,3% посочват, че не са регистрирани по ДДС, 3,1% казват, че са работили в сивия сектор, но вече са „на светло”, а 1,6% признават, че укриват налози.


 


20
Още по темата: ДДСценикръмча
Още от Страната
Въпреки кризата: Ръст при кредитите за покупка на къщи и апартаменти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едноичният режим на Тиквата смаза всякакъв вид бизнес в тая клета територия!
За да оцелеят криво-ляво хората са принудени да вършат всякакви мошеничества.
18
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Ох котьооо, чакай да приемем еврото да видите тогава голямата секира. Ще ревете като деца, но връщане няма
17
2
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 седмици
Ми то друг бизнес освен кръчмарския и kypварския в бг има ли? Ся густо кръчмарите обедняха. човек като тръгне от град на град само билбордове с кебапчета скара и шкембе чорба и всички едни и същи само имената балканска скара, шопска скара, родопска скара, тракийска скара да виеба и скарите, прост български народ нищо друго не умее освен да опече една мръвка на скара.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ъхъ...
И аз това кавам! Тичаме по барикадите, рушим всико и после някой да направи нещо, което ще Ни хареса! Иначе - пак рушим!
15
5
 
33
 
! Отговори
Ъхъ... преди 3 седмици
Всяка пета кръчма е вдигнала цените с до 10% в сравнение с миналата година.

Е, да не би някой да е очаквал, че след като им свалиха данъка и те ще намалят цените?

Това са алчни изнудвачи, предлагащи долни, ама долни услуги и продукти на космически цени!

Хак им е!

Да фалират и да се започва на чисто!
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТАКА Е ДА ФАЛИРВАТ. НЕ , ТРЯБВАШЕ НИКАКВИ БОНУСИ ДА ИМ ОТПУСКА ДЪРЖАВАТА. ПЛАЧЕШЕ И ОНЗИ С ДЪЛГАТА КОСА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ИМ НА РЕСТОРАНТЬОРИТЕ , КОЛКО ЧОВЕКА ОСТАНАЛИ НА УЛИЦАТА, ВЗЕМАТЕ МЛАДИТЕ ЗА БАРМАНИ И СЕРВИТЬОРИ ДА ВИ РАБОТЯТ ПО 12/13 ЧАСА ЗА НЯКАКВИ 700 ЛЕВА. ФАЛИРВАЙТЕ.
13
2
 
22
 
! Отговори
Запознат преди 3 седмици
В кухните на 90% от българските заведения ще ви е гнус да влезете. Гарантирано.
Колкото и да се надуват шеф-овете по телевизията, в България няма едно заведение със звезда от Мишлен (за разлика от заведенията за бързо хранене на улицата в Сингапур). Това означава, че взимайки предвид "боклуците" от които се приготвят ястията, и смешните трохи които се подхвърлят на работниците в подобието на кухня, се оказва ,че цените в ресторантите са мноооого високи за качеството което предлагат.
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде да фалират кожодерите и да се приключва с тая мизерия
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ФАЛИРВАЙТЕ, МОЖЕ ИМ БЕЗ ВАС. НЕ , СОБСТВЕНИКЪТ ДА СЕ ФУКА С 10 ЧОВЕКА ОХРАНА И ПОСЛЕДНИ МОДЕЛИ ПОРЪЧКОВИ АВТОМОБИЛИ. КОНСТАНТИН СЪЩО СЕ ФУКАШЕ С ФЕРАРИ,А СЕГА ХЛЕНЧИ ,ЧЕ НЕ МУ РАБОТЕЛО ЗАВЕДЕНИЕТО, НАЛИ ИСКАРА СЕГА В СЛЪНЧЕВ БРЯГ ПАРИЧКИ ОТ ПЕЕНЕ, НА АФИЩИТЕ СЕ СНИМАЛ С ЕДНИ СМЕШНИ ОЧИЛА И С ЕДНА ЦИГАРА.КАТО ТИ УДАРЯТ И ДАНЪЧНИТЕ ЕДНА ПРОВЕРКА ,ДА ВИДИМ ЩЕ ДОКАЖЕШ ЛИ ДОХОДИТЕ ЗА ТЕЗИ СКЪПИ АВТОМОБИЛИ, СТАНА И ТИ ГОЛЕМИЯ ПЕВЕЦ, ЗАБРАВИ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ КОГАТО НИ ПЕЕШЕ В КРЪЧМИТЕ НА ВИСАДЖИЙТЕ .
10
4
 
30
 
! Отговори
Не благодаря преди 3 седмици
Ако отида на заведение с мойта, трябва да платя поне 60-70 лв. за нормална вечеря. Не благодаря. Предпочитам с тези пари да напазарувам, да си запаля барбекюто в двора и да се съберем поне 3 семейства на беседката. Ще си имаме скара, бира, салати и най-вече ще сме цялата компания на хубаво място. А не затворен някъде си, намръщени сервитьори и готвач който идея си няма какво прави. Или картофите ще са недопържени или пържолите недопечени.Бирата топла, щото хладилника е спрян. Ток пестят. Аре не.
9
1
 
23
 
! Отговори
dmx преди 3 седмици
Заведенията, поне в София, са се превърнали в някаква подигравка. Празно е, скъпо е, ту има, ту няма, някакви обедни менюта с ниско качество, лавина от отвратителни закусвални на по-големите улици. Имайте предвид, че това е голям пазар, не е да са се наговорили да си гонят клиентите. Има някакъв проблем с общинските власти ли, с бюрокрацията ли, със суровините ли, и не на последно място с наемите. Може би, наистина, трябва да мине една хубава вълна от фалити и да започне отначало този бизнес.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ей затова вече не ходя по ресторанти. Не стига, че са некадърни да сготвят яйца на очи, ами пляскат едни цени, свят да ти се завие.
Връщам се от Гърция. И правя сравнение.... Оказва се, че храната там като качество е по-добра, а като количество повече, та - на еднаква цена с нашите на практика.
Но защо да ям нещо некадърно в нашите ресторанти - или там или да си го направя надомно. Г%вната да си ги ядат те...
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На тях им трябва 50% данък. Бира за 1 лев, в заведението 4 лева, кафе 0.50 в заведението 4 лева.Замразена пица купена за 2 лв , в заведението 12 лева. ФАЛИРВАЙТЕ , КАТО НЯМА И ЧУЖДЕНЦИ, ВИДЯХ МЕ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ ТАЗИ ГОДИНА КОЛКО ОГРОМНИ ХОТЕЛИ И ЗАВЕДЕНИЯ НЕ ОТВОРИХА, ДА ВИ Е ЗА УРОК, ДА ДЪРЖИТЕ НОРМАЛНИ ЦЕНИ. НЕ , ЧЕ ПРЕЗ АВГУСТ НЕ ГИ ВДИГНАХТЕ В ПЪТИ.
6
0
 
19
 
! Отговори
MR Buch преди 3 седмици
да ги светна, че нещата се оправят с оборот, не с по-високи цени...така от ден на ден ще им намаляват клиентите и накрая - аут. А по въпроса че искат ддс-то да им е за постоянно ниско, мисля че няма значение, те пинципно не чукат бонове. Може би ако е ниско на горивото ще го усетим масово , то фигурира в всички продукти които си пазаруваме ежедневно и там би трябвало да го усетим
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като не им влезе никой в долнопробните заведения и в пъти да вдигат цените да видим откъде ще има оборот.Тръгнали да се оплакват ,че данъкът им бил висок, нямали оборот ,а собствениците с ланци и поръчкови модели автомобили. Сега трябва една хубава проверка от НАП и да затварят. Кожодери , тръгнали да печелят от бедните.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да, фалират.И държавата да им махне данъците , в пъти ще вдигат цените . Фалирвайте, не Константин да се фука с ферарито и после да хленчи ,че заведението му не работи. Лъжци.
3
2
 
1
 
! Отговори
Край преди 3 седмици
Пиите повече бе. Ще ни фалират кръчмите после трябва на опира да ходим.
2
0
 
7
 
! Отговори
Трагедия преди 3 седмици
ще вземат да фалират.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пир по време на чума.

Андрешковците бизнесмени, кръчмари не искат да плащат данъци.