По-ниско ДДС, но всяка пета кръмча е вдигнала цените

Имали до 200 лв. допълнителните разходи за дезинфектанти
Обновена: 31 авг 2020 21:53 | 31 авг 2020 21:23, Камелия Цветанова
20
По-ниско ДДС, но всяка пета кръмча е вдигнала цените
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всяка пета кръчма е вдигнала цените с до 10% в сравнение с миналата година. Това показва анкета, проведена сред 968 собственици на ресторанти и барове, членове на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, съобщи "Труд".

Увеличение на цените с до 20% има при по-малко от 5% от кръчмите и ресторантите, а с цели 30% по-скъпо е само в броени заведения в страната. 68,6% от анкетираните казват, че цените са запазени в сравнение с миналата година, а 10% декларират намаление.

Половината от заведенията в България имат спад в оборота си в сравнение с миналата година с между 40 и 50 на сто. 23,8% от тях декларират спад до 50%, а 25,1% - до 40%. До 30% спад имат 17,6%, а до 20% - 19,4%. Малък процент - 6,8% казват, че оборотът им е същият, а лек ръст декларират 7,3%.

В същото време, според 51,6% от собствениците доставните цени на стандартните консумативи - ток, заплати и осигуровки, без разходи за дезинфектанти, са увеличени с до 10%. Според 34,4% повишението е до 20%, според 12,4% - до 30%. Останалите смятат, че увеличението е над 40%.

До 200 лв. на месец са допълнителните разходи за дезинфектанти, маски, шлемове и т. н. за 61,9% от анкетираните. До 500 лв. на месец дават 30,5% от заведенията. Между 6 и 2 на сто е делът на анкетираните, заявили разходи по това перо в размер до 1000 лв., 2000 лв. и над 2000 лв.

Намалението на ДДС за заведенията от 20% на 9% среща масова подкрепа от собствениците, но много от тях са на мнение, че доставките също трябва да бъдат обложени с по-ниската ставка. 64,9% смятат намаленото ДДС за изключително правилно решение, което трябва да остане като постоянна мярка. 28,1% са доволни, но според тях с намалената ставка трябва да се облагат и доставките на ресторантите. 2,3% посочват, че не са регистрирани по ДДС, 3,1% казват, че са работили в сивия сектор, но вече са „на светло”, а 1,6% признават, че укриват налози.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: ДДСценикръмча
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едноичният режим на Тиквата смаза всякакъв вид бизнес в тая клета територия!За да оцелеят криво-ляво хората са принудени да вършат всякакви мошеничества.
17
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ох котьооо, чакай да приемем еврото да видите тогава голямата секира. Ще ревете като деца, но връщане няма
16
2
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Ми то друг бизнес освен кръчмарския и kypварския в бг има ли? Ся густо кръчмарите обедняха. човек като тръгне от град на град само билбордове с кебапчета скара и шкембе чорба и всички едни и същи само имената балканска скара, шопска скара, родопска скара, тракийска скара да виеба и скарите, *** български народ нищо друго не умее освен да опече една мръвка на скара.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ъхъ...И аз това кавам! Тичаме по барикадите, рушим всико и после някой да направи нещо, което ще Ни хареса! Иначе - пак рушим!
14
5
 
33
 
! Отговори
Ъхъ... преди 3 години
Всяка пета кръчма е вдигнала цените с до 10% в сравнение с миналата година. Е, да не би някой да е очаквал, че след като им свалиха данъка и те ще намалят цените?Това са алчни изнудвачи, предлагащи долни, ама долни услуги и продукти на космически цени!Хак им е!Да фалират и да се започва на чисто!
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТАКА Е ДА ФАЛИРВАТ. НЕ , ТРЯБВАШЕ НИКАКВИ БОНУСИ ДА ИМ ОТПУСКА ДЪРЖАВАТА. ПЛАЧЕШЕ И ОНЗИ С ДЪЛГАТА КОСА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ИМ НА РЕСТОРАНТЬОРИТЕ , КОЛКО ЧОВЕКА ОСТАНАЛИ НА УЛИЦАТА, ВЗЕМАТЕ МЛАДИТЕ ЗА БАРМАНИ И СЕРВИТЬОРИ ДА ВИ РАБОТЯТ ПО 12/13 ЧАСА ЗА НЯКАКВИ 700 ЛЕВА. ФАЛИРВАЙТЕ.
12
2
 
22
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
В кухните на 90% от българските заведения ще ви е гнус да влезете. Гарантирано.Колкото и да се надуват шеф-овете по телевизията, в България няма едно заведение със звезда от Мишлен (за разлика от заведенията за бързо хранене на улицата в Сингапур). Това означава, че взимайки предвид "***" от които се приготвят ястията, и смешните трохи които се подхвърлят на работниците в подобието на кухня, се оказва ,че цените в ресторантите са мноооого високи за качеството което предлагат.
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде да фалират кожодерите и да се приключва с тая мизерия
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ФАЛИРВАЙТЕ, МОЖЕ ИМ БЕЗ ВАС. НЕ , СОБСТВЕНИКЪТ ДА СЕ ФУКА С 10 ЧОВЕКА ОХРАНА И ПОСЛЕДНИ МОДЕЛИ ПОРЪЧКОВИ АВТОМОБИЛИ. КОНСТАНТИН СЪЩО СЕ ФУКАШЕ С ФЕРАРИ,А СЕГА ХЛЕНЧИ ,ЧЕ НЕ МУ РАБОТЕЛО ЗАВЕДЕНИЕТО, НАЛИ ИСКАРА СЕГА В СЛЪНЧЕВ БРЯГ ПАРИЧКИ ОТ ПЕЕНЕ, НА АФИЩИТЕ СЕ СНИМАЛ С ЕДНИ СМЕШНИ ОЧИЛА И С ЕДНА ЦИГАРА.КАТО ТИ УДАРЯТ И ДАНЪЧНИТЕ ЕДНА ПРОВЕРКА ,ДА ВИДИМ ЩЕ ДОКАЖЕШ ЛИ ДОХОДИТЕ ЗА ТЕЗИ СКЪПИ АВТОМОБИЛИ, СТАНА И ТИ ГОЛЕМИЯ ПЕВЕЦ, ЗАБРАВИ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ КОГАТО НИ ПЕЕШЕ В КРЪЧМИТЕ НА ВИСАДЖИЙТЕ .
9
4
 
30
 
! Отговори
Не благодаря преди 3 години
Ако отида на заведение с мойта, трябва да платя поне 60-70 лв. за нормална вечеря. Не благодаря. Предпочитам с тези пари да напазарувам, да си запаля барбекюто в двора и да се съберем поне 3 семейства на беседката. Ще си имаме скара, бира, салати и най-вече ще сме цялата компания на хубаво място. А не затворен някъде си, намръщени сервитьори и готвач който идея си няма какво прави. Или картофите ще са недопържени или пържолите недопечени.Бирата топла, щото хладилника е спрян. Ток пестят. Аре не.
8
1
 
23
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Заведенията, поне в София, са се превърнали в някаква подигравка. Празно е, скъпо е, ту има, ту няма, някакви обедни менюта с ниско качество, лавина от отвратителни закусвални на по-големите улици. Имайте предвид, че това е голям пазар, не е да са се наговорили да си гонят клиентите. Има някакъв проблем с общинските власти ли, с бюрокрацията ли, със суровините ли, и не на последно място с наемите. Може би, наистина, трябва да мине една хубава вълна от фалити и да започне отначало този бизнес.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей затова вече не ходя по ресторанти. Не стига, че са некадърни да сготвят яйца на очи, ами пляскат едни цени, свят да ти се завие.Връщам се от Гърция. И правя сравнение.... Оказва се, че храната там като качество е по-добра, а като количество повече, та - на еднаква цена с нашите на практика.Но защо да ям нещо некадърно в нашите ресторанти - или там или да си го направя надомно. Г%вната да си ги ядат те...
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тях им трябва 50% данък. Бира за 1 лев, в заведението 4 лева, кафе 0.50 в заведението 4 лева.Замразена пица купена за 2 лв , в заведението 12 лева. ФАЛИРВАЙТЕ , КАТО НЯМА И ЧУЖДЕНЦИ, ВИДЯХ МЕ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ ТАЗИ ГОДИНА КОЛКО ОГРОМНИ ХОТЕЛИ И ЗАВЕДЕНИЯ НЕ ОТВОРИХА, ДА ВИ Е ЗА УРОК, ДА ДЪРЖИТЕ НОРМАЛНИ ЦЕНИ. НЕ , ЧЕ ПРЕЗ АВГУСТ НЕ ГИ ВДИГНАХТЕ В ПЪТИ.
5
0
 
19
 
! Отговори
MR Buch преди 3 години
да ги светна, че нещата се оправят с оборот, не с по-високи цени...така от ден на ден ще им намаляват клиентите и накрая - аут. А по въпроса че искат ддс-то да им е за постоянно ниско, мисля че няма значение, те пинципно не чукат бонове. Може би ако е ниско на горивото ще го усетим масово , то фигурира в всички продукти които си пазаруваме ежедневно и там би трябвало да го усетим
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не им влезе никой в долнопробните заведения и в пъти да вдигат цените да видим откъде ще има оборот.Тръгнали да се оплакват ,че данъкът им бил висок, нямали оборот ,а собствениците с ланци и поръчкови модели автомобили. Сега трябва една хубава проверка от НАП и да затварят. Кожодери , тръгнали да печелят от бедните.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, фалират.И държавата да им махне данъците , в пъти ще вдигат цените . Фалирвайте, не Константин да се фука с ферарито и после да хленчи ,че заведението му не работи. Лъжци.
2
2
 
1
 
! Отговори
Край преди 3 години
Пиите повече бе. Ще ни фалират кръчмите после трябва на опира да ходим.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пир по време на чума. Андрешковците бизнесмени, кръчмари не искат да плащат данъци.

Спонсорирани публикации