90% от фирмите се оплакват от влошаване на бизнес климата

56% отлагат всякакви инвестиции в краткосрочен план
9
90% от фирмите се оплакват от влошаване на бизнес климата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 90% от бизнеса у нас вижда влошаване на бизнес климата в страната. Други 9% смятат, че липсва промяна, а едва 2% са оптимисти. Това показват данни от анкета на Българска стопанска камара (БСК), изведени от председателя на камарата Радосвет Радев.

Подобен негативизъм може да се види и в оценката на мениджърите за състоянието на предприятията им – 70% декларират влошаване на икономическите си показатели, а други 22 на сто нямат промяна. 7% от анкетираните посочват, че има ръст. Въпреки това над половината от респондентите или 56% отлагат всякакви инвестиции в краткосрочен план, става ясно още от анкетата на БСК, проведена към края на 2020 г. сред 810 микро, малки и средни предприятия, допълва "Монитор".

Очаквано, причина за песимизма е непредвидимостта  на пандемията и нейното развитие. От друга страна, според Радев резултатите се обясняват и с лошата работа на институциите като Министерски съвет, съдебна власт, но най-вече Народно събрание, смята бизнеса.

На традиционна конференция днес работодателските организации представиха приоритетите си за 2021 г. Сред тях са приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в Шенген, както и окончателно приемане на страната ни в Еврозоната. Остават целите за борба със сивата икономика, корупцията, монополизацията, картелизацията, както и желанието за ускорено изграждане на електронно управление. Според бизнеса трябва да се предприемат нови мерки в областта на демографската политика и образованието, така че да се задържат българкси работници, върнали се от чужбина, а професионалното обучение и квалификацията да са съобразени с нуждите на икономиката и публичния сектор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
..... преди 3 години
Свършиха баламите дето бачкат за 500-600 лв и рязко се влоши бизнес климата .......
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнес климата на дадена фирма зависи от приноса в пълненето на чекмеджетата
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влошаването на бизнес климата, е всъщност подобряване на бизнес климата по герберастки. Нещо като да наричаш облепяне на панелки със стиропор саниране. Абе баш видими резултати.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко. През месец май ще са 100%. А и так надо. Докато има балъци...
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!
2
1
 
6
 
! Отговори
некой преди 3 години
"Черногледци"! Да се повозят малко на джипката - да им се изясни колко сме си добре! Просто си немат Чекмеденца...
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е верно бе , Маркучоразвивача каза , че сме номер 1 е Европа и сме фрашкани с пари .

Спонсорирани публикации