След рекордната глоба: Джак Ма забогатя с $2 млрд.

Компанията: Затова сме пълни с благодарност и уважение
Обновена: 13 апр 2021 13:19 | 13 апр 2021 13:10, Анисия Иванова
10
След рекордната глоба: Джак Ма забогатя с $2 млрд.
Снимка: БГНЕС

Китай наскоро наложи рекордна антитръстова глоба на Alibaba Group Holding. Компанията благодари на правителството и инвеститорите въздъхнаха с облекчение, пише Bloomberg.

Американските депозитарни разписки на компанията поскъпнаха с 9.3% в понеделник, което е най-големият им скок от почти четири години. За Джак Ма, основателят на гиганта за електронна търговия, това означава, че състоянието му се е увеличило с 2.3 млрд. долара до 52.1 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Наложената глоба за Alibaba от 2.8 млрд. долара не е толкова голяма, колкото се опасяваха някои инвеститори и се основава на само 4% от продажбите за 2019 г. на вътрешния пазар на компанията – много по-малко от максималните 10%, разрешени от китайското законодателство. Докато интернет гигантът ще трябва да коригира начина, по който прави бизнес, заместник-председателят му заяви, че регулаторите няма да налагат радикална промяна на стратегията за електронна търговия, а главният изпълнителен директор обясни, че Alibaba ще се справи с това предизвикателство и ще продължи напред.

"Alibaba не би постигнала растежа си без стабилни правителствени регулации и услуги, а критичният надзор, толерантност и подкрепа от всички наши клиенти са от решаващо значение за нашето развитие“, заяви компанията в отворено писмо, в което пишеше още: "Затова сме пълни с благодарност и уважение“.

Ма, който до миналата година беше най-богатият човек в Китай, загуби милиарди, откакто регулаторите на страната започнаха антимонополна кампания, спирайки първичното публично предлагане на компания му Ant Group Co. само два дни преди предлагането. Сега Джак Ма е третият най-богат човек в Китай след Джун Шаншан от бутилираната компания Nongfu Spring и Пони Ма от Tencent Holdings, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Alibaba заяви в понеделник, че ще инвестира в мерки за подкрепа на търговци на своята платформа. По-късно в понеделник финансово-технологичният гигант Ant Group заяви, че ще кандидатства да стане финансов холдинг, контролиран от централната банка на Китай. Това ще има далечни последици за растежа на фирмата и способността й да продължи напред с първичното публично предлагане. Акциите на Alibaba отвориха с ръст в цената си от 3,4% в Хонконг във вторник.


10
Още от Общество
Работници в свинеферми без прасета в задния двор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 5

За това много богаташи като Абрамович си купуват футболни отбори - така (в случая Путин) не може да им докопат парите. Но в Китай спряха и това. Джак Ма си го мислеше и докато си го помисли и от партията майка го изчезнаха... Вероятно даже са го самоубили.
5
0
 
1
 
! Отговори
4epa преди 3 седмици
КОМУНИСТИТЕ МНОГО ОБИ4АТ НА ГОТОВО ДА ДОКОПАТ ПАРИ !!!!!!!!!!!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще е глупаво от страна на Джак Ма, ако не се е подсигурил с някое апартаментче в Дубай. И някой скътан долар за черни дни.
3
0
 
5
 
! Отговори
2134 преди 3 седмици
..Джун Шаншан от бутилираната компания Nongfu Spring....
Бутилирана компания - за пръв път чувам :)))))
2
1
 
13
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Отрезвиха Джак Ма след опиянението от успехите.Може да продължи да работи.
Голямата разлика между САЩ и Китай-в САЩ ресурсът на държавата е впрегнат в полза на корпорациите,а в Китай корпорациите работят за възхода на държавата(която ги подкрепя обаче в трудни времена).
На практика девизът на Кенеди:"Не питай какво родината може да направи за теб,а питай какво можеш да направиш ти за родината си" е много повече работещ в Китай,отколкото в САЩ.Понякога малко принудително...
1
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
До Анонимен
Не и в Китай.За една нощ можеш да станеш никой.Но почти всички се съобразяват и нещата вървят.