На какво се дължи резкият ръст в цените на енергийните носители?

Проф. Янев: Ще трябва да се научим да управляваме правилно сектора
Обновена: 8 окт 2021 22:42 | 8 окт 2021 22:41, Веселина Йорданова
32

Рязкото увеличение на цените на почти всички енергийни носители в Европа, особено на газта и електроенергията, са резултат от една политика, която дълги години се провежда в Европа.

Една политика, която води до затваряне на сериозни мощности и замяната им със сложнорегулируеми и неефективни мощности, каквито са възобновяемите източници. Това коментира директорът на Института за управление на ядрените знания във Виена проф. Янко Янев в предаването "Денят ON AIR".

Според него последствията са, че ще трябва да се научим да управляваме правилно енергийния сектор. Да не бързаме толкова с промяна на енергийната система и да я направим "зелена", защото тези трансформации са сложни и бавни", каза специалистът.

Той подчерта, че понякога тези трансформации се извършват в рамките на десетки и повече години.

"Да не забравяме, че енергетиката, която ние имаме, беше създадена за една друга държава. Държава, която имаше металургични предприятия. Държава, която имаше високоенергийно консумиращи технологии. Ние сега тази енергетика искаме да я пригодим да я използваме за една по-модерна икономика. Става сложно", заяви енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Според него Европа няма да промени посоката, която е към декарбонизация.

 


32
Още по темата: енергетикаЯнко Янев
Още от Общество
България с рекордни печалби от цените на тока
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Eha = професора по адренуту ходатайста за адренуту ...
27
1
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 1 седмица
Ето това е най краткия и точен отговор за причините. Но въпросът е"кой има очи да види и мозък да го разбере, *** народ, ей".
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На тпите министри на Юмрука, дето щял да ни спасява. Хубаво ни спаси.
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Причината да се вдигне цената на газа 6-7 пъти за последните 3 месеца в Европа е газовият шантаж на Москва с мерзката цел бързото пускане на СП2. Спирането на фючерсите и спирането от страна на Газпром запълването на най-голямото газохранилище за Европа в Германия запълнено едва на 5%. А че има шантаж от Русия е очевидно от факта че докато по света газа се вдигна с 200% в Европа той скочи на 600-700%. Скоро ще обяснят на Путин че ако продължава така ще изгуби пазара в ЕС и кризата ще свърши.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БЛА-БЛА-БЛА, празни приказки и нищо смислено............."експерт" ...............ХА-ХА-ХА
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами то е ясна причината.Поне за България.Това е гнусният слугинаж на САЩ и спирането на АЕЦ Белене и ЮП.Ако тези проекти бяха факт в момента,нямаше да си говорим за цени на ток и газ,а щяхме да сме енергиен център на Балканите.И най-дразнещото е,че тия псевдоексперти,дето спряха проектите,сега пак обикалят студията като цветарки и ръсят небивалици.Като бившият доносник на ДС и сегашен краварски прислужник Иван Хиновски,разбиращ от енергетика колкото свиня от кладенчова вода.
22
3
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Русия пак ше ни освобождава от евроgейско робство и високия ток :)))
21
6
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Откакто в САЩ дойдоха на власт комунистите ( Камала Харис е огнено-червена комунистка) , всичко в света тръгна надолу ! Така става при комунистите ! Така ще стане и у нас ! Къде са тези, които искат да се самозапалят в знак на протест ??? Защо така няма желаещи днес ?
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Толкова години четох и слушах глупотевини на тема енергетиката на европейска България. И ето един човек когото слушам с удоволствие и с когото съм съгласен.
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първо да махнем Кумчо-Вълчо смРАДльов, после ще му мислим! Нали такъв му беше лозунгът при свалянето на Боко - да махнем Боко, пък после ще видим. Е, "изчегъртахме" Бокото, коМУНЬОизмът си дойде - по ЦЕНИТЕ и инфлацията ще го познаеш, тая попара от 65 години ни попарва, и пак се натресохме право в мизерията. ПЕТ години мондрьо-ПРОПАГАНДА приглася в унисон с промития не комунистически мозък за лентяйство и уравниловка, и докога така?
18
1
 
10
 
! Отговори
ала бала преди 1 седмица
сложните неща винаги имат прости решения. Разпад на ЕС и нещата ще се нормалзират във всяко отношение, миграция, джендъризъм, енергетика, всочко ще се реши от един *** акт
17
3
 
9
 
! Отговори
Реалност преди 1 седмица
Такива "професорчета" има в България ! Този кога е произвел дори половин киловат ел. енергия , че раздава щедро оскъдните си знания на всеослушание ?
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Унищожихме АЕЦ "Козлодуй" и не построихме АЕЦ "Белене" и "Южен поток", като съсипахме и там маса средства. И всичко това - за нечий кеф.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Енергийната мафия си работи спокойно и не обезпокоявана,при всички правителства
14
4
 
7
 
! Отговори
Питайте преди 1 седмица
Р.Овч.
13
0
 
39
 
! Отговори
Влау преди 1 седмица
Разни дупетати тарикати и изпечени мафиоти като ковачки са виновни. Нароиха безброй ВЕИта и търговци на ток. Как, по дяволите, си търговец на ток, а нямаш генерираща мощност, нямаш вректроразпределителна система, далекопроводи, подстанции, а имаш само клиенти. Купуваш за 50 лева, изнасяш за 300. Това е грабеж. Затвор за виновните!
12
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дължи се на спекула. Либерализираха го и у нас изведнъж се появиха 103 доставчика регистриране по село и апартаменти, които се впиха, като кърлежи в изградената с народни пари държавна енергийна система и започнаха да смучат народна кръв.
11
1
 
18
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Урсула да дава 1000 евро минимална евроgейска заплата :)))
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На алчността на герберастките крадци.
9
3
 
23
 
! Отговори
Само знам,че преди 1 седмица
Докато беше Тръмп, цените бяха не само че нормални, но дори и по-ниски от преди ! После дойдоха демагократите с Байдън, и всичко изведнъж започна да скача още от стъпването му във власт !

Спонсорирани публикации