Велев: Стотици милиони печалби, ако енергетиката върне част от надвзетото

Разговорите с държавата продължават на техническо ниво
6 яну 2022 21:45, Екип на Bulgaria On Air
37
Велев: Стотици милиони печалби, ако енергетиката върне част от надвзетото

Съпричастна ли е държавата с тежестта на бизнеса и на бита заради цените на тока и газа?

"Не искаме държавата да носи риск. Компенсациите се следват от тези, които са надвзели сметките за ток. В енергетиката ще има, при всяка една от хипотезите, при всяка една от цените през следващите 3 месеца, свръхпечалби в много по-голяма степен, отколкото са предложените от нас компенсации", заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, ако енергетиката върне част от надвзетото, ще останат в нея допълнителни стотици милиони печалби само за първото тримесечие.

"Предприятията ще бъдат компенсирани. Ще бъде възстановена добавената стойност, която хората са произвели, а им е иззета с високите сметки за ток", посочи Васил Велев.

Разговорите с държавата продължават на техническо ниво, уточни той.

"Когато стигнем до конкретните сметки, верифицирани от държавни органи, има по-голяма вероятност нашето предложение да бъде прието. Искаме 75% от горницата над 185 лв. При 119 лв. цена по мораториум и при 90 лв. цена за миналата година", изтъкна председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

"75-те процента не са под въпрос. Под въпрос е дали ще има таван на компенсацията, защото ако има таван и той е нисък, всъщност тези 75% се обезсмислят, защото влиза в действие таванът, който е много по-нисък", обясни гостът в студиото.

Колкото по-скъп е токът в Европа, толкова по-големи са печалбите на България и на българската енергетика, каза Велев.

"Предложихме да е функция цената на борсата, а не фиксирана сума. За декември ще бъде 129, а за януари, февруари и март трябва да е функция на цената на борсата, така че бизнесът да може да си прави сметка като приема поръчки, дава оферти - да калкулира съответното ниво на цените на енергията след компенсациите", посочи събеседникът.

Велев информира, че заради високата цена на тока има затворени бизнеси с ограничена дейност, както и предприятия, които са освободили работници.

"При една справедлива компенсация бихме имали обратното - ръст в икономиката, ръст в продажбите, назначаване на работници, повишаване на заплатите и потискане на инфлацията. Образуващият инфлацията елемент е високата цена на електроенергия", заяви той.

Ако има справедливо компенсиране на цената на електроенергията, има възможност инфлацията да намалява, завърши Велев.


 


37
Още по темата: токвасил велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Юнака преди 1 година
Безсрамник.Има наглоста да говори.
30
0
 
3
 
! Отговори
Феро преди 1 година
Той ще върне ли взетото от народа.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла България е пълна с ферми за добив на криптовалута. Крадящи ток направо от трансформаторите и то при тези катастрофални цени на Тока. Къде спите всички .Хиляди ферми за криптодобив са нацвъкани насякъде размърдайте се сички лъйн0мети от ДАНС МВР ГДБОП.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако държавата отново бъде принудена от лобистите бизнесмени Андрешковци, да бъде "лош стопанин" и отново да раздаде приходите и печалбите си, вместо да си плати дълговете от дългите години субсидиране и крадене от същите бизнесмени Андрешковци, това ще бъде престъпление за затвор и разхищаване на държавни средства на държавни фирми. Когато НЕК трупаше дългове заради тези същите Велювци мрънкачи, бизнесмените Андрешковци не помогнаха с нищо, а бяха доволни и искаха това да продължи завинаги.
27
1
 
4
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Тоя е рядко дразнещ елемент! По принцип говори как "бизнеса" по възможност не трябва да плаща никакви заплати, а хората да работят 24/7.Сега енергетиката му виновна, все едно не сме част от общата енергетика.Само "бизнесът", зад който стои е бял и добър, горкият бизнес!Трагедия е, докато на такива ДРУГАРИ се дава трибуна!
26
1
 
3
 
! Отговори
психодясно преди 1 година
Частният бизнес не трябва да фалира, но държавният трябва да фалира. Затова ликвидираха държавните заводи, като им отказаха държавна подкрепа, и "голяма работа" - че стана безработица - 20%.
25
2
 
0
 
! Отговори
частното преди 1 година
Васил Велев подкрепи намерението на ГЕРБ за АЕЦ-Белене, да се намери инвеститор в проекта, но посочи, че в решението на парламента трябва изрично да се посочи, че това ще става без държавни гаранции и без договори за изкупуване на тока от ядрената централа. "Понякога е по-добре да изгубиш 3 милиарда вместо 10 милиарда. Като е толкова хубав проекта, да създадат проектна компания с наличното оборудване и лицензи и да я пуснат на борсата и всички, които искат АЕЦ "Белене" да си купят акции.
24
0
 
5
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Ало, бизнеса не сте на отглеждане от държавата. Като не можете фалирвате и идват тия дето могат, няма народа да си отглежда работодателите. И като искате с печалбата от държавните енергийни компании да ви финансират, защо не дадете печалбите на часните лаборатории, фирмите търгуващи с лекарствата, и д-р. На народа за помощ? Защото и народа е в тежко положение. Бре наглеци.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и на ресторантите им намалиха ДДС -то, но вдигнаха цените. Каква е логиката държавата с парите от данъците включително и на бедните да подпомага точно спекулантите изкупуващи електроенергията и продаващи я на по-високи цени в Европа?
22
4
 
14
 
! Отговори
Велев... проумей! преди 1 година
Енергетиката има загуби от минали години за милиарди, а освен това сега се плащат и стотици милиони за въглеродните емисии... Нищо няма ви върне...
21
8
 
7
 
! Отговори
Bp преди 1 година
Високите цени на енергетиката от търговците на Г,е,п,и си е жив рекет на средния и малкия бизнес.
20
2
 
5
 
! Отговори
да бе преди 1 година
Бизнесмени. Глупости. Клошари, просяци и крадци.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2,5 милиона българи избягаха от капитализма. Велю и 40-те бизнесмени май гонят хората от България и изгониха 2,5 милиона души по време на капитализма.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искахте свободен пазар, държавата да не регулира. Ще закриваме капитализма и ще секвестираме авоарите, имотите на богаташите бизнесмени и с тях ще им платим тока. Не спряха да крадат от държавата 33 години Велювци и техните картели.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19 - Не забравяй и електроразпределителните. От ТЕЦ-а тока го купуват на 9 стотинки в моемнта, а ти го нисят на.. 29 сиг ще е за тоя месец.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам 120к в сметката и се притеснявам за бъдещето си, а тоя с 1000 левчетя заолатя, не ми се мисли наораво.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще чакаме Велев да отиде да си иска парите от Ковачки, Доган и от Херо Мустафа. Ако не отиде, значи не е сериозен и иска да граби от държавата.
14
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Членството на България в ЕС/ЕС доведе до изкуствено повишаване цените на горивата,и ел.енергия,защото на евро...ейците им е нужен свободен енергиен пазар-демек на шията на обикновения човек,да закачим още пиявици-търговци. Ставащото в Казахстан е поредният опит за майдан,но там западът ще дУ.уха супата.
13
12
 
9
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Усилията на Зеления чорап се увенчаха с успех - България наистина вече е блато - всичко потъва - държавност, доходи, институции, Конституция ( направиха от нея тоалетна хартия) , инфлацията препуска ......!!! Скоро ще напуснем Европейския съюз и ще въведем рублата като национална валута!!! Живков не можа да ни направи 16-та република на СССР , но Зеления чорап ще поправи пропуска му !
12
2
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Тая приказка кой щял да идва с тоягите я слушам от 30+ години, поне сменете лафа малко!