Енергиен експерт: Нямаме резерви от природен газ

Европа трябва да иска суспендиране на търговията с емисии, обясни Еленко Божков
24 фев 2022 15:38, Ния Христова
28

Какво следва след обстрела на Украйна?
 
"От гледна точка на природен газ - нямаме никакви резерви. Състоянието е такова, каквото би трябвало да е към пролетта - изчерпано, с минимален внос от Азербайджан и всички останали количества, които получаваме на цената, която определя всеки месец "Булгаргаз" и КЕВР на природния газ, който купуваме от "Газпром". Нищо позитивно не ни очаква", заяви енергийният експерт Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.
 
Той информира, че ако ние в момента купуваме природния газ от Русия за около 530 долара на 1000 куб. м., цените, които е дал Медведев, са 2000 - 2500 долара за Европа.
 
Запитан дали ще имаме 100% спиране на доставките на газ към България, Еленков каза: "Възможностите са две. Едната е много голямо увеличение, а другата - да спрат доставките на природен газ за България. Ако спрат доставките, идва въпросът кой и защо забави газопровода за получаване на азербайджански газ през Гърция. Трябва да се търси отговорност".
 
"Трябва да се приготвим за това, че този газопровод няма да бъде въведен в действие от 1 юли 2022 г. Трябва да направим всичко възможно да намалим новото закъснение", уточни Божков.
 
"Цяла Европа трябва да иска незабавно суспендиране на търговията с емисии, защото това е един от факторите, който оскъпява електрическата енергия", отбеляза енергийният експерт.
 
Целия разговор гледайте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
До До 15 преди 2 години
След като е толкова наш, що нямаме нито 1 отклонение? Защо го строиха преобладаващо рускоговорящи подизпълнители с рускоговоряща въоръжена охрана? За чисто строителните работи няма да питам, но евентуално към 2 хиляди ***-есе и коя година да се очаква евентуалното му излизане на печалба чрез транзитните такси? За сега сме платихли едни към 3 млрд, поне според повечето медии. И не ме бълбукай с чаканите 9-те млрд. Както виждаш, светът е динамично място и се развива. Или по-добре ще е, да не питам
20
1
 
8
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 години
Е що нямате? НЕ ВИДЯХТЕ ЛИ ЧЕ ИДВА ВОЙНА. От два месеца се говори. Нямахте ли време да направите резерви. Само плямпате глупости но нямате време да помислите какво трябва на народа и държавата.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме приета декларация, пък газ на парламента не му трябва...
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме резерви от газ , но нямаме и пушки , а и самолети нямаме , и май не само ще се снишите , ами ще се скриете и под леглата другари "мъдреци" дето вземате по един чувал пари за заплати - И за какво ги взимате ?! Единственното което имате със сигурност и си ги пазете за всеки случай са ПАРТИЙНИТЕ БИЛЕТИ от БКП-то !
17
6
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Този газопровод, който построихме, не е на Русия, а си е наш и се плащат такси пренос на нас. Този за който всички реват като....но не стана, щеше да бъде на Русия докато се изплати - целия, след това ставаше наш. Нашите трябва да бъдат добри дипломати т.е.да обърнат внимание, че газта на пудела на Путин минава през нас, и че не е в интерес на никой да има газова криза в региона.
16
0
 
11
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Сега е момента да се развали "зелената сделка " !!!
15
0
 
13
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
ЕДИНСТВЕНИТЕ РЕЗЕРВИ СА В МАЗЕТО НА БАБА МИ , ТУРШИЯ ВИНЦЕ И МЕЗЕ !!! ЕЙ СЕГА ЩЕ ВИДИТЕ ГОСПОДА ДЕПУТАТИ КАТО ОГЛАДНЕЕ НАРОДА КАКВО ЩЕ ВИ СЕ СЛУЧИ !!!!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя господин Еленко, не трябва ли да излежава присъда за тероризъм, вандализъм и комунизъм, след като умишлено постави в риск невинни граждани пътуващи в час пик със софийското метро?
13
2
 
8
 
! Отговори
Off преди 2 години
Ако иска да е полезен, да вземе да спре някой метровлак - това го може. Ама за другото май малко пресилват, че бил "експерт".
12
4
 
13
 
! Отговори
Девет, преди 2 години
за новите знаем, но не забравяш ли твърде удобно старите, дето взеха та построиха за отрицателно време един газопровод за наша сметка, който подариха на Газпром и Путин? И в същото време за 12 години така и не успяха да изградят оная прословута газова връзка с Гърция? За един приятел питам...
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние освен заеми нямаме нищо друго, защото и тях ги изкраждат.
10
2
 
15
 
! Отговори
Заблуждава преди 2 години
Цените се определят по формула дадена от брюкселските ***. Формулата се базира на някаква абсолютно неизвестна виртуална уж газова борса в Холандия.... Никой не може да обясни как става формирането на цената на тази борса. Няма никаква прозрачност и предвидимост.Тук лъжат селското население, с международното положение а през това време някой в Холандия прави кинти.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се претеснявай те пишете декларации и слугувайте на сащ и ЕС и Путин че ви подари газ
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте се връзвали на тази пропаганда, газта няма да спира - кой ще сам ще си спре приходите от милиарди долари?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този енергиен експерт не беше ли по тока на метрото ?Той отиде и изключи захранването.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че нямаме резерви. Новите вождове нали казаха, че И ЦИТИРАМ "трябва да помагаме на съседите от ЕС в кризисните моменти зимата, за да преодолеят и те последиците от КОВДИ, а и ще намалим дефицита, като продадем резервите". Е продадохме резервите и сега ще гледаме къде акат гладните! Щото е много лесно да продадеш нещо като го имаш евтино, ама после като ти трябва и е скъпо, А И дефицит е вече съвсем друга бира!
5
0
 
10
 
! Отговори
аз преди 2 години
този газопровод от Гърция се прави от 2008 г и още 2000 г няма да ни стигнат да го завършим, само ние можем така
4
10
 
8
 
! Отговори
сг преди 2 години
Не евреина Медведев определя цените на газа!!! В днешни времена има борси за тази цел и цените се определят от пазара!!! *** не може да казва, че цената се увеличава заради Северен пАток-поради причината, че той не е работил досега и спирането му не оказва влияние на цените!!! Всичко друго е руска пропаганда!!! Мръсни русофили
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой забави газопровода? Ами не знам, Бойко щеше да реже лента на 1-ви Януари 2022-ра. Новите велики вождове от 1г управляват и всичко се бави при тях. Спряха всички строежи на ключови проекти за да търсят корупционни схеми и сега седим да чакаме последиците. Не можах да разбера що не си работеха по проектите ДОКАТО разследват, ако има корупция, отнемаш имоти, затваряш хора и връщаш парите, ако няма, няма закъснения! АМА НЕ! КИРО *** СПРЯ ГАЗОВИЯ ПРОЕКТ, ХЕМУС И НОВИЯ РЕАКТОР НА КОЗЛОДУЙ!
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво са на газ и ток. Имаме много пещери, връщаме се в тях.

Спонсорирани публикации