Без голям талон в Гърция - глоба до 8 000 евро

Вече има глобени български шофьори
12 юни 2014 15:45,
14
Без голям талон в Гърция - глоба до 8 000 евро
Снимка: Ройтерс

В разгара на летния сезон пътуването до Гърция може да ни струва прескъпо. Полицаите в южната ни съседка дебнат за шофьори, които не носят със себе си големия талон на автомобила, като им налагат глоба до 8 000 евро, съобщава bTV.

Проблемът съществува от години, но доскоро засягаше най-вече превозвачите. През последните месеци обаче ужилените български шофьори стават все повече. Най-ниската глоба е 1030 евро, но тя важи само ако бъде платена в рамките на 3 дни. След това сумата скача на 8000 до 9000 евро, сочи информацията.

В България носенето на големия регистрационен талон на автомобила не е задължително, но европейска директива дава право на страните-членки да го изискват от водачите както от превозвачите, така и от обикновени граждани.

Това се оказва нерешим проблем за хората, които са закупили автомобил на лизинг. Докато изплащането му тече, големият талон остава в лизинговата компания, тъй като той служи за установяване на собствеността.

Българските власти вече работят по решение на проблема - нов малък талон, който да съдържа необходимата информация. Подобно нещо обаче може да се случи най-рано догодина.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Се другите ви виновни! България е страна, която не защитава интересите на гражданите си в чужбина... една от малкото която не го прави
13
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Ако големия талон е документ удостоверяващ само собственост, какъв е проблема да се направи едно ксерокопие? Информацията я има и в същото време ако колата е на лизинг или е на приятел, няма да се притеснява че може да се злоупотреби.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Досега не съм чул за някой глобен с лека кола. Нямат интерес да го правят, защото тея хора обикновено отиват да си харчат парите там,защо да ги гонят?Глобявани биват превозвачите, които им причиняват само вреди.Вземат работата на техните фирми,подбиват цените безумно, трошат им пътищата претоварени.С малък,голям талон,все тая.Който е свикнал на приятна, спокойна и чиста почивка, сред вежливи и уважителни хора, едва ли тази тенденциозна статийка ще го накара да отиде на бани при ***
11
0
 
5
 
! Отговори
g преди 9 години
nom 1 e mn. prav , neka kat im pishat i na tqh sashtite globi i vsichko shte se opravi barzo barzo
10
0
 
1
 
! Отговори
киро преди 9 години
До АнонименМинистър Румен Петков от БСП!!!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това значи ,че лизингов автомобил не може да ходи в Гърция.Големият талон се съхранява от лизингодателя до момента на прехвърляне на собствеността.Нещо мирише тая работа.
8
3
 
8
 
! Отговори
лесно е преди 9 години
просто не ходете при маляките - хем не ви искат, хем се бутате между шамарите, хем ревете после, не го разбирам, честно. Маляките винаги са ни били в гръб и винаги са ни смятали за ***, способни само да им мият задниците и да си залагат задниците за еВане, за нищо друго, но ние си ходим в малякия и им оставяме пари по курортите - ами, яестито да ви е, вие си знаете, само не ревете после, яе е леко смешничко!!!
7
3
 
13
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
БРАВО НА БРАТЯТА ГЪРЦИ УСВОИЛИ СА *** ДИРЕКТИВИ ЗА ТОРМОЗ НА ХОРАТА!
6
1
 
6
 
! Отговори
! преди 9 години
До fsbза кой по-напред 18к евро от 58 000 трябва да почват за всеки който не е гражданин на България, а това трябва да важи и ако си наемат кола на лизинг в България, да видя кой ще им даде талона. Отделно в Германия който притежава големия талон той е собственик на колата... ще забогатеем бързо :)винаги има вратички в законите който Българите може да отворим
5
3
 
20
 
! Отговори
Мислещ преди 9 години
Проблемът ни е,че у нас прекалено много глезим чужденците,защото робуваме на презумцията,че така ще ги спечелим за туризъм и инвестиции,пак да дойдат у нас.Ефектът е обратен-пълен хаос и корупция,не ни уважават и все по-ниско ниво на клиентелата,идват само нископлатежоспособни и ***,които се държат като в обор.От това губи престижът на страната,икономиката нивото на туризма,всичко.По-добре по-малко,но по-качествени.Нещо,което е много масово за ширпотреба,значи не е много читаво.Защо всякакви
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново мвр са свършили работата като кучето на нивата - циркаджии толкова пъти се сменяха документи и пак не по европейски образец.
3
1
 
16
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Ми аз пък да взема с танка, да отида тогава.
2
2
 
23
 
! Отговори
Az преди 9 години
Да е.. и гръцките власти!
1
3
 
35
 
! Отговори
fsb преди 9 години
а ние изискваме ли от гърчолята в банско и сандански голям талон при проверка? Ако не, защо?! Глобата трябжва да е реципрочна - 18 000 лева!