АвтоВАЗ остана без президента си

Наследникът на Бу Андерсон ще стане ясен до седмица
8 мар 2016 16:52, Диян Пенев
16
АвтоВАЗ остана без президента си
Бу Андерсон. Снимка: АвтоВАЗ

Ръководството на алианса Renault-Nissan взе решение да освободи от поста президента на най-големия руски автомобилен производител АвтоВАЗ – Бу Андерсон. Наследникът на шведския топ мениджър ще бъде обявен на 15 март.

Договорът на Андерсон изтичаше през декември тази година, но в крайна сметка бе решено той да бъде прекратен предсрочно. Причините не бяха обявени официално, но те стават ясни от прес-съобщението на Renault-Nissan. В него се казва, че наследникът на шведа ще трябва да измъкне компанията АвтоВАЗ от кризата, в която е изпаднала.

Според медиите в Русия в алианса са останали крайно недоволни от работата на Андерсон и отстраняването му е обсъждано още през ноември миналата година. Загубата на АвтоВАЗ в края на 2015 г. достигна 74 млрд. рубли, като за нейното намаляване не помогна и жестоката кадрова политика и масовите съкращения на персонала, наложени от вече бившия президент.

Освен това Андерсон не успя да се справи и с поставената му от ръководството на Renault-Nissan задача, според която АвтоВАЗ трябваше да извоюва поне 20% от пазара в Русия. В момента обаче дялът на най-големият руски производител на вътрешния пазар е малко над 15%.

Още новини за АвтоВАЗ четете в Automedia.bg


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Уволнения! преди 5 години
След като рено докара Нисан до последните места по качество (дори и след Фиат), сега дойде ред и на Лада.Въобще френската държава няма нужда от биологични, химически и т.н. оръжия за масово поразяване - пуска рено и готово!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2ТАКА Е НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА И ВЪВ ВСИЧКО, БЕ ТОУПАН!
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е Русия. Всеки краде и си заминава. Да живее Путин. Така се богатее в бедна държава за сметка на народа. После плащаш на медии и тролове , избиваш опозицията и докато кокал. После при децата си в САЩ и си харчиш каквото си заграбил!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
74 милиарда рубли са около 2 милиарда лева , за годишно производство от около 500 000 автомобила за 2015 г. , това прави по 4 000 лв. загуба на автомобил . При средна цена от 10-15 000 товаси е истинско постижение
2
3
 
5
 
! Отговори
дед мороз преди 5 години
Това сигурно, защото е спрял 2107 преди няколко години... :D
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ей, пъктроловете във фейсбук такива страхотни лади за по 5 бона постваха