Газ вместо спирачка? Toyota измисли решение на този проблем

Технологията помага при случайно натискане на педала на газта
12 авг 2019 14:06, Красимир Ангелов
10
Газ вместо спирачка? Toyota измисли решение на този проблем
Снимка: Reuters

Японският автомобилен концерн Toyota е създал система, която помага на водача в случай на случайно натискане на газта, съобщава вестник Yomiuri.

Системата сработва, ако установи, че друга машина представлява препятствие за водача и предстои сблъсък. Така тя не само се презастрахова, но и предлага изход от екстремната ситуация.

Едно от основните приемущества на новата технология е възможността тя да се използва не само при автомобили, които току-що са слезли от конвейера, но и при такива, който вече се използват по пътищата. От Toyota са наясно, че повечето им клиенти са хора на възраст и затова системата няма да струва повече от 500 долара.

Оказва се, че през 2018 г. около 3500 пешеходци са загинали по пътищата в Япония, като това е една от най-ниските цифри, откакто се води подобна статистика - от 1948 г. Показателят се подобрява всяка година, но японския правоохранителни органи са обезпокоени от друг проблем - повечето инциденти стават по вина на шофьори, чиято възраст е над 65 години.

Властите отчитат, че населението на страната остарява, което означава, че това явление няма да отмине. През 2017 г. беше приет закон, според който всички водачи на автомобили на възраст от 75 години нагоре трябва задължително да преминава медицински изследвания за наличие на деменция. Особено внимание беше обърнато на тези, които вече са попадали в катастрофа. Те трябва по-често да бъдат изследвани, тъй като са в рискова група.

Впрочем, резултатите на подобна кампания от страна на властите вече се виждат. През 2018 г. над половин милион японци над 65-годишна възраст са се отказали доброволно от шофьорските си права.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: toyota
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До шматка 7 Има неписано правило, никога не стъпвай с двата крака на пода. Винаги десния крак трябва да е или на газта , или на спирачката.Така няма да сбъркаш.
7
2
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Едва ли възрастните бъркат ***.да..лите.Те по скоро имат забавени реакции.Бъркането на педа.лите е патент на младите шофьори.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И при нас е така нямаме нито един психично болен шофьор. То е една идилия по пътищата, любов и състрадание. Само при нас можеш да видиш двама шофьори да се прегръщат в знак на взаимна любов по кръстовищата.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На феновете на тойтоа им трябва 2 пед.ала за спирачки
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как може да ни занимавате цяла статия с демографдската ситуация при японците и 1 изречение съврзано със заглавието и изобщо техническата част на съдържанието?!
2
2
 
34
 
! Отговори
Неграмотност преди 4 години
Цитат: Оказва се, че през 2018 г. около 3500 пешеходци са загинали по пътищата в Япония, като това е една от най-ниските цифри *Крайно време е да се научи разликата между цифра и число.3500 е число, а не цифра. Цифрите в десетичната бройна система са 10 - 0,1,2,3,4,5,6,7,8 и 9.Цифра вместо число започнаха да употребяват неграмотните политици след 1989 година, а след това по техен пример и останалите неграмотници.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
първо, наистина ли толкова много хора бъркат газта със спирачката, че са измислили цяла система за това? Ако е вярно ... ужас!второ, подобни системи има отдавна и обикновено са част от круз контрола. Ако датчиците засекат предстящ сблъсък, а шофьора не е натиснал спирачките, колата го прави вместо него.