За или против добавките в маслото и горовито?

Химията може да бъде полезна, но експертите не препоръчват използването й
31 окт 2020 12:00, Нели Христова
14
За или против добавките в маслото и горовито?
Снимка: Pixabay

Живеем в свят, в който лимонадата се прави от изкуствени добавки, а полировката за мебели - от истински лимони. В желанието си да направи нещо добро, човек може, дори без да иска, да навреди. Това важи с пълна сила и за автомобилите, чиято поддръжка е най-важният детайл за удължаване на живота им.

Много хора смятат, че различните добавки в горивото и маслото на двигателя са именно един от начините за подобряване на неговата работа и за увеличаване на ресурса. Затова и те не се колебаят да използват тези добавки, като си мисля, че така правят нещо добро и полезно. Дали обаче това е правилно? По-скоро "не", твърдят експерти и посочват няколко причини за това.

Все пак химията може да бъде полезна на новите автомобили, но по различен начин. Съвременните превозни средства разполага с много високи технологии, като някои няма как да работят без химически съединения. Например, антигел, налят в резервоара донякъде предпазва от замръзване на некачествено дизелово гориво, а пречиствателите на горивната система са "обучени" да измиват всяка мръсотия, която може да запуши инжекторите и горивните канали. Това обаче е грижа на производителя, а на търговците, които обещават приставки, правещи чудеса с двигателя.

Повече по темата четете на сайта на Automedia.


14
Още от Коли
Автономните автомобили още са мираж, ето защо
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най- добрата добавка е нафтичка на черно
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къф е тоя прабългарин на снимката уе :D
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

Ем бмвенцето, га го стегнеш - кат пушак, ново!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Явно авторката е прекалила с някои неща снощи. Днешните й материали са пълни с грешки.
10
1
 
7
 
! Отговори
Петко Петков преди 3 седмици
Аз доливам коресилин в маслото да чисти хубаво двигателя, а в горивото 2-3 пъти в годината наливам 5 литра газ за петромакс на един резервоар да изчисти хубаво дюзите.
9
0
 
3
 
! Отговори
fisanfisa преди 3 седмици
ГОРОВИ ГОРОВИ ГОРОВИ
8
0
 
2
 
! Отговори
z-rock преди 3 седмици
На снимката небръснатия е много нисък, или автомобилът е много висок!? Да не коментираме заглавието, нещо "горовито" !!
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да да, ама не!
Маслото също не е еднородно. Пълно е с добавки за какво ли не.
И отговора е там някъде. Добавките имат определена цел. Друг е въпроса с какъв мит ти ги продават търговците.
Най радва идеята, да си спестиш основен ремонт, поради куп причини. Тогава и добавките си купуваш, и ремонта си правиш. Да не се забравя, че автомобила е само една машина призван да служи. Не и ставайте вие служители. Правете си добре сметката.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-принцип логично е да са нещо добро особено за износени двигатели.Кво лошо има да спре да сълзи масло от гарнитурата?А и за горивата,чувал съм че в бг бензина и нафтата са с по-ниско качество отколкото в Европа така че със сигурност добавката към резервоар гориво ще е добре.Проблема е че на малко хора им се занимава като сипят 40-50 литра бензин (100лв) да платят още 20-30 лв за добавката..Хах,та те маски за лице не купуват че били скъпи 40-45 стотинки та добавка ли?
5
0
 
8
 
! Отговори
Водитель преди 3 седмици
Я сипвам шарлан, че е по-евтино и добавки не ми требат
4
0
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 3 седмици
Размся ме карадшим, кефиш ме ..........
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ас на моето беемве е60 дизилчи слагам добафката на доктор мермерски и работи страхотно!!!1111 вече не пуши и минах за парви пат преглет че от димат неми даваха преглет а този пат при един преател го направих и каза че от тази добафка колата работи като нова.тия си е нова де на 720000 километра от италиа ноф внос сртахотна е. 530 дизилчи чипосано!!!!!1111111111
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз добавям нафтичка от комшията. Преди толкова нахтя бях на крал, че я криехме в стаа бензиностанция и 10 годин караха и давах на познати с нея, ама свърши...
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не слагам добавки в маслото, това е за дараци осма употреба. Единствено сипвам 1 път годишно в бензина BG 44k- единствената доказано работеща добавка, която слагат всяка година на ежегодното обслужване на автомобилите доста дилъри на нови автомобили в САЩ и Канада. Неслучайно е на петорна цена спрямо измислените от 15лв. по бензиностанциите. Слагам я не за друго, а защото се съмнявам с качеството на бензина у нас и карам мощен нов автомобил, който "усеща" лош бензин.