Все още не можем да се доверим на автопилотите, но защо?

Системата на Tesla не вижда аварийни автомобили край пътя
26 сеп 2021 21:45, Нели Христова
27
Все още не можем да се доверим на автопилотите, но защо?
Снимка: YouTube

Наскоро стана ясно, че автопилотът на Tesla не вижда паркираните край пътя автомобили на аварийно-спасителните служби, заради което се стига до инциденти. Наложи се системата да бъде актуализирана, за да се разреши проблема. Тя обаче продължава да съществува като бета-версия, а новата е десета поред, пишат от Automedia.

Настройките на системата се провеждат от доброволци, които преминават без строг подбор. Много от тях съобщават, че десетата версия на Tesla FSD действително дълго време може да води автомобила самостоятелно, но в някои случаи се появяват проблеми. Те възникват, когато системата все още не е обучена, твърди изданието Inside EVs и дава пример.

В публикуваното видео се вижда как системата на автопилот напълно игнорира задната част на спрял край пътя автобус и шофьор на електромобила е принуден да поеме управлението. Веднага след това обаче автопилотът на Tesla напълно самостоятелно се справя със заобикалянето на машина на "Пътна помощ".

Това означава, че въпреки всички твърдения на Tesla, действията на нейния автопилот не могат да бъдат считани за логични и последователни. Съответно, човекът зад волана трябва да бъде постоянно нащрек, за да може да поеме управлението, ако се наложи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За този продукт ли ти вземаха 8000$ надценка , че искаха и с абонамент да го правят - пък то било още в БЕТА версия, нагъл по-нагъл , най-нагъл , Елън Мъск
18
1
 
4
 
! Отговори
Тоня преди 2 години
Сега да кажа за моя най-обикновен фронт асист. Така ме закова онзи ден в трафика с 10 км/ч, че ни пилоти, ни асистенции искам. Искам да си карам сама колата, а не да ме брейква, разоравайки софийските павета,защото чичо Гошо минал пред мен неочаквано....Колкото са удобни тези технологии, толкова са и опасни. С тоя зад мен си изплюхме пломбите. Пак успяхме да не се ударим, което е една щастлива случайност.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 16 Ти какъв самолет "караш", ако не е тайна? Щото виждам че си от тези, които викат подигравателно на пилотите "шофьори на самолет"? Излитането и кацането винаги се управляват от пилотите. Автопилот се включва само на определена височина по зададен курс. Електрониката в самолета изисква още по-сложни умения. Все едно баба ти да използва смартфон вместо аналогов телефон със шайба!
16
2
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До xaxsasб === Ахахахаха, браво :))) Все едно аз съм го писал. Само че аз за адреналин си купих два скутера да си шпоря посред нощ по Сливница със 100 километра в час :)))
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха!!!!! ////И ще стане доброволно, както с ваксините.
14
3
 
4
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Ще оправят и този проблем. И скоро ще забранят колите с волан. За да може Биг Брадър да ви гътне в пропастта когато реши. Само богоизбраните че ще карат коли с волан и ДВГ. И не свързани със сателит. Помнете ми думата!
13
2
 
4
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
От 9 години насам не шофирам и го карам на автопилот. Кеф ти таксита, кеф ти апликации, кеф ти споделено пътуване. Пием си биричката, пушим си тревичката, зяпам си през прозорец, спим си когат си поискам. Много е лежерно, кеф живот, кеф 21ви век. Евала на всички шофьори при които съм се возил винаги ми е било топа на топа.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 14 "Така са казвали и за автопилотите на самолетите. Ако не знаеш, от излитането, през самият полет до кацането са прави от автопилот" - така е, прав си, но Мерцедес, Порше, БМВ, Ауди, Тойота, Макларън, Ферари, Бугати, Мазерати, Ламборджини, Бентли са прости и не могат да проумеят умната ти мисъл и изобщо не възнамеряват да разработват автопилоти, защото не са разбрали умните ти идеи за кулата на курса и настройването на приборите.
11
9
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Така са казвали и за автопилотите на самолетите. Ако не знаеш, от излитането, през самият полет до кацането са прави от автопилот. Ако си пътувал някога със самолет, ще разбереш. Пилотите са само и единствено да получават команди от кулата за курса, да настроят приборите и да се включат, ако поради някаква причина всичко се срине като електроника.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаше полза от това всички производители щяха да разработят автополот - няма нищо общо дали колата е електическа или не. Гениалният Илон Мъск просто изнамира хитроумни прийоми за да си продава боклyците на глyпаците.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 10 години когато забранята бензина и дизела и всичко ще мине на ток, само елита ща има коли. Ел колите са толкова скъпи, че никой няма да може да си ги позволи, а и няма да има толкова ток за всички - вятърните перки и соларните панели могат да произведат само 10-15% от енергията която потребляваме днес. Производството ще падне с 80%, безработните ще стоят в къщи на базов доход, ако до тогава еврокомисарите не ги причистят с ваксините, ако станат много ще има доброволна евтаназия.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно е, че показвате видеата с по 3-4000 гледания, показващи доста крайни и редки ситуации (колата спира, ако не знае какво да прави), но не показвате тези със соттиците хиляди гледания, където всичко работи? Хмм ...
7
1
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
РАДЕВ Е КОМУНИСТ!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Офффф - Нкякаив причина за това изказване или ще продължаваш с псувни и глупости?
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук на наще хубави маркирани пътища и улички давам на тая Тесла Макс 2 Мин. преди да се ударила в некоя скрита патрулка хах
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата е на автопилот от април месец насам и все още не се е намерил човек който да дръпне аварийната спирачка.
3
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Никога не бих си поверил здравето и живота на машина.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Които са живи през 2070 година ще карат напълно автономни автомобили. А до тогава дръжте здраво волана и не натискайте много газта за да не стават сакатлъци.
1
0
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Що за кретеноид трябва да си,за да се довериш напълно на компютър?!?!?!?