Имаме ли право да защитим себе си и дома си?

Вчера двама нападатели влязоха във ферма, единият бе убит
127
Имаме ли право да защитим себе си и дома си?
Снимка: bTV

Две са версиите за убийството в село Устина, по които работят разследващите. Не е ясно дали нападението е било с цел кражба или заради стар спор за имоти.

В понеделник двама нападатели влизат в животновъдна ферма в с. Устина. Собственикът на имота Георги Котларов, заедно със свой роднина, се опитват да прогонят нападателите. При последвалото спречкване и побой единият от нападателите е убит, а другият е с опасност за живота. Собственикът на фермата и неговият роднина също са в болница с черепно мозъчни травми.

По случая е започнато разследване.

Още по темата

Местни жители от селото коментираха, че подобни случаи не се случват често в Устина. Въпреки това имало проблеми с кражбата на дърва за огрев.

Според експерт по сигурността хората от Устина са се защитили, но са превишили правата си. "У нас много хора са се озлобили – затова се стига до подобни инциденти", заяви Тома Борисов пред bTV. По думите му хората трябва да знаят как да реагират при подобни ситуации.

Според Борисов е от изключителна важност гражданите да сигнализират на съответните институции при нападение. Само така е възможно да се проведе разследване за инцидента.

Експертът поясни, че според закона у нас само при влизане с взлом или при насилствено проникване в жилището на даден човек, собственикът може да използва всички средства, за да защити дома и семейството си.

"Насилствено проникване е когато вие стоите на вратата и някой ви избутва, за да влезе в апартамента. Влизане с взлом има, когато вратата или прозорецът са счупени от атакуващите, за да влязат в жилището", обясни експертът.

Той подчерта, че при тези две ситуации човек може да използва всички средства, за да се защити, включително и законното си оръжие, ако притежава такова.

"Оръжието за лов си е за лов, а не за самозащита", каза експертът по сигурността.

Според него при конкретния случай от село Устина собственикът Георги Котларов и неговият роднина са превишили правомощията си.

"Ако единият от нападателите е ранен, трябва да изчакате пристигането на органите на реда", каза Борисов.

"Крадците не са били въоръжени, а собствениците са превишили правомощията си – в подобна ситуация би трябвало собствениците да бъдат подведени под отговорност", коментира експертът.

Гражданите трябва да направят всичко възможно да укрепят домовете си – с железни решетки на прозорците и по-сигурна врата, смята експертът.

Независимо колко зле е финансовото им състояние, хората трябва да използват услугите на охранителна фирма или да се присъединят към някое сдружение или организация, подчерта той. По думите му е грешно да се омаловажават дребните кражби и би следвало всеки подобен инцидент да се разследва до установяването на извършителя.


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Според тоя експерт, решението е метална врата и хората да се крият в къщата си. През това време апашите ще им оберат двора и всеки по пътя си. Кога най сетне пределите на "неизбежната самоотбрана" ще се разширят за да включат и двора на къщата?
Отива си българското село. И то заради некадърността и продажността на нашите законотворци.
100
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ako vlezne i go nadviesh e redno da povikash policia, ne da se gavrish i da ubivash.
99
1
 
13
 
! Отговори
Discovery преди 2 години
Аз лично бих ги привел в безсъзнание... и после бих ги утрепал разчленил и закопал някъде...
98
1
 
3
 
! Отговори
bonibon преди 2 години
Vliza stavam zinam noshkata i go pochvam,kato ribka:)
97
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ne vinagi e nujno da se ubiva, no bai ganio iska krav i smart.
96
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експерта разясни как да се защитим от кокошкарите.Искаме втора препоръка ,как да се защитим от монополите,банкерите,петролите,енергетиците и от октопода на няколкото фамилии,които подържат статуквото във властта?
95
0
 
26
 
! Отговори
Мучачос преди 2 години
На вниманието на бандишорте. Не ограбвайте бедните и беззащитните.Фокосирайте внманието си към настоящи и бивши дептати и разни вам подобни хайдуци,крали повече от вас .
94
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дърт комунист

Каква демокрация бе дедо. че то вие сте си все на власт от 26 години - отроци, унуци, слугини шАфьори, гавази - се ваши ора ни управляват.
Те - и у ООНе-то ваш`та гиздосия пращате!
93
0
 
17
 
! Отговори
Мучачос преди 2 години
И какъв е извода от препоръките и от закона? Депутати нема,полиция нема,съд нема.Пари нема дейсвайте!!!Който има пари,ще се блиндира,а на баба Муца с мизерната пенсийка и скъпите лекарства какво ще препоръча експерта?
92
1
 
24
 
! Отговори
а беееее преди 2 години
...."Крадците не са били въоръжени, а собствениците са превишили правомощията си – в подобна ситуация би трябвало собствениците да бъдат подведени под отговорност", коментира експертът....Тома Борисов не е наред с главата...Крадецът трява да знае че чуждата собственост е НЕПРИКОСНОВЕННА,и ако краде въпръжен или не ще си понесе последствията.
91
1
 
26
 
! Отговори
Томас преди 2 години
Закона е скапан и експерта също не струва щом му подглася. Човек има естественото и неотменимо право да се защитава, себе си, имота си, семейството си независимо от обстоятелствата. В България той е преследван от закона за това, но съвременна България е скапана държава със скапан закон и с несправедливо правосъдие така, че този закон не значи нищо от гледна точка на справедливостта. Този закон е просто една пречка пред хората, една бюрократична измислица която трябва да се третира с презрение.
90
1
 
25
 
! Отговори
Benekе-12 преди 2 години
Разрешете оръжието за самоотбрасна на личната собственост,за да хигенизираме криминогенната обстановка.
89
0
 
19
 
! Отговори
Мучачос преди 2 години
Като разселят ония от умерената опозиция и като се задушат с нашите" патладжани",тогава експерта ще препоръча стените на жилищата да са от стоманобетон без прозорци,а за врата капандурата на покрива,която да се залоства отвътре.
88
1
 
25
 
! Отговори
Зиго преди 2 години
На майка му на Нексперта! Трябва да сме като в зоопарк ли? Решетки, врати, брави, НА МАЙКА ТИ! ПРОСТО ПОЧНЕТЕ ДА СИ ВЪРШИТЕ Ш**АНАТА РАБОТА КАТО ХОРАТА - 50 000 ПРАСЕШКИ ТЕННИ, ОРГАНИЗИРАНИ В ЕДНА ОБЩА ГРУПИРОВКА, СМУЧЕЩИ ДО ПРЪСВАНЕ! Просто се опитват с всички сили да докарат хората отвъд ръба на нормалното. Всеки да се запасява с каквото може. Аз лично, вече имам огнестрелно оръжие и чакам в нас - ***, африканци, бежанци, е така, някой да се обърка и да намине неканен....
87
1
 
21
 
! Отговори
ziwb преди 2 години
Този експерт от статията трябва да бъде набит на кол.Ама ,че експерт
86
0
 
18
 
! Отговори
джунглата БГ преди 2 години
В джунглата трябва да си направите добре окрепено укритие за нощване ,с дебели дървета против лъвове,както и комарник,но и огъня да се поддържа.
85
1
 
37
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Ето това ме просълзи:
Гражданите трябва да направят всичко възможно да укрепят домовете си – с железни решетки на прозорците и по-сигурна врата, смята експертът.
Значи ние да живеем в ЗАТВОР, за да може да живеем спокойно?
Драйфа ми се от целия тоя нихилизъм, честно.
84
0
 
27
 
! Отговори
Има преди 2 години
и още един парадокс който, като закон е пълна недомимлица,и който не се споменава от въпросния „експерт".Дори и да има взломена врата и да сте нападнати и да сте със законно притежавано за САМООХРАНА оръжие, имате право да стреляте САМО ако това ви е основното жилище!?Ако е вила или в момента сте на гости на майка си,си траете защото пак сте в уязвимо положение
83
1
 
19
 
! Отговори
Доберман преди 2 години
Ако влезне докато спя и кучето ми разпори без да чуя, ще го лежа ли?
82
1
 
28
 
! Отговори
бай Иван преди 2 години
В закона е записано,че при нападение ,собственика трябва да се отбранява с равностойно оръжие.Ако спите и над главата ви се е надвесил касапина с нож,вие трябва да прибягате до кухнята за нож,но да не е с по-дълго острие,въпреки,че под възглавницата ви има законен пищов.Ако използвате пистолета,собственика е привишил средството за самоотбрана.