Имаме ли право да защитим себе си и дома си?

Вчера двама нападатели влязоха във ферма, единият бе убит
9 фев 2016 12:30,
127
Имаме ли право да защитим себе си и дома си?
Снимка: bTV

Две са версиите за убийството в село Устина, по които работят разследващите. Не е ясно дали нападението е било с цел кражба или заради стар спор за имоти.

В понеделник двама нападатели влизат в животновъдна ферма в с. Устина. Собственикът на имота Георги Котларов, заедно със свой роднина, се опитват да прогонят нападателите. При последвалото спречкване и побой единият от нападателите е убит, а другият е с опасност за живота. Собственикът на фермата и неговият роднина също са в болница с черепно мозъчни травми.

По случая е започнато разследване.

Още по темата

Местни жители от селото коментираха, че подобни случаи не се случват често в Устина. Въпреки това имало проблеми с кражбата на дърва за огрев.

Според експерт по сигурността хората от Устина са се защитили, но са превишили правата си. "У нас много хора са се озлобили – затова се стига до подобни инциденти", заяви Тома Борисов пред bTV. По думите му хората трябва да знаят как да реагират при подобни ситуации.

Според Борисов е от изключителна важност гражданите да сигнализират на съответните институции при нападение. Само така е възможно да се проведе разследване за инцидента.

Експертът поясни, че според закона у нас само при влизане с взлом или при насилствено проникване в жилището на даден човек, собственикът може да използва всички средства, за да защити дома и семейството си.

"Насилствено проникване е когато вие стоите на вратата и някой ви избутва, за да влезе в апартамента. Влизане с взлом има, когато вратата или прозорецът са счупени от атакуващите, за да влязат в жилището", обясни експертът.

Той подчерта, че при тези две ситуации човек може да използва всички средства, за да се защити, включително и законното си оръжие, ако притежава такова.

"Оръжието за лов си е за лов, а не за самозащита", каза експертът по сигурността.

Според него при конкретния случай от село Устина собственикът Георги Котларов и неговият роднина са превишили правомощията си.

"Ако единият от нападателите е ранен, трябва да изчакате пристигането на органите на реда", каза Борисов.

"Крадците не са били въоръжени, а собствениците са превишили правомощията си – в подобна ситуация би трябвало собствениците да бъдат подведени под отговорност", коментира експертът.

Гражданите трябва да направят всичко възможно да укрепят домовете си – с железни решетки на прозорците и по-сигурна врата, смята експертът.

Независимо колко зле е финансовото им състояние, хората трябва да използват услугите на охранителна фирма или да се присъединят към някое сдружение или организация, подчерта той. По думите му е грешно да се омаловажават дребните кражби и би следвало всеки подобен инцидент да се разследва до установяването на извършителя.


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
от 10 години имам сод,това не респектира апашите да влязат 5 пъти в къщата ми,когарто не съм си у дома и с включен сод.сотаджиите бяха реагирали,но разбира се винаги с закъснение,и нямаше заловен.
90
1
 
45
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Според тоя експерт, решението е метална врата и хората да се крият в къщата си. През това време апашите ще им оберат двора и всеки по пътя си. Кога най сетне пределите на "неизбежната самоотбрана" ще се разширят за да включат и двора на къщата?Отива си българското село. И то заради некадърността и продажността на нашите законотворци.
89
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako vlezne i go nadviesh e redno da povikash policia, ne da se gavrish i da ubivash.
88
1
 
45
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
Аз лично бих ги привел в безсъзнание... и после бих ги утрепал разчленил и закопал някъде...
87
1
 
34
 
! Отговори
bonibon преди 7 години
Vliza stavam zinam noshkata i go pochvam,kato ribka:)
86
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ne vinagi e nujno da se ubiva, no bai ganio iska krav i smart.
85
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дърт комунистКаква демокрация бе дедо. че то вие сте си все на власт от 26 години - отроци, унуци, слугини шАфьори, гавази - се ваши ора ни управляват.Те - и у ООНе-то ваш`та гиздосия пращате!
84
1
 
55
 
! Отговори
а беееее преди 7 години
...."Крадците не са били въоръжени, а собствениците са превишили правомощията си в подобна ситуация би трябвало собствениците да бъдат подведени под отговорност", коментира експертът....Тома Борисов не е наред с главата...Крадецът трява да знае че чуждата собственост е НЕПРИКОСНОВЕННА,и ако краде въпръжен или не ще си понесе последствията.
83
1
 
58
 
! Отговори
Томас преди 7 години
Закона е скапан и експерта също не струва щом му подглася. Човек има естественото и неотменимо право да се защитава, себе си, имота си, семейството си независимо от обстоятелствата. В България той е преследван от закона за това, но съвременна България е скапана държава със скапан закон и с несправедливо правосъдие така, че този закон не значи нищо от гледна точка на справедливостта. Този закон е просто една пречка пред хората, една бюрократична измислица която трябва да се третира с презрение.
82
1
 
56
 
! Отговори
Зиго преди 7 години
На майка му на Нексперта! Трябва да сме като в зоопарк ли? Решетки, врати, брави, НА ***! ПРОСТО ПОЧНЕТЕ ДА СИ ВЪРШИТЕ Ш**АНАТА РАБОТА КАТО ХОРАТА - 50 000 ПРАСЕШКИ ТЕННИ, ОРГАНИЗИРАНИ В ЕДНА ОБЩА ГРУПИРОВКА, СМУЧЕЩИ ДО ПРЪСВАНЕ! Просто се опитват с всички сили да докарат хората отвъд ръба на нормалното. Всеки да се запасява с каквото може. Аз лично, вече имам огнестрелно оръжие и чакам в нас - ***, африканци, бежанци, е така, някой да се обърка и да намине неканен....
81
1
 
53
 
! Отговори
ziwb преди 7 години
Този експерт от статията трябва да бъде набит на кол.Ама ,че експерт
80
1
 
69
 
! Отговори
Кривондел преди 7 години
Ето това ме просълзи:Гражданите трябва да направят всичко възможно да укрепят домовете си с железни решетки на прозорците и по-сигурна врата, смята експертът.Значи ние да живеем в ЗАТВОР, за да може да живеем спокойно?Драйфа ми се от целия тоя нихилизъм, честно.
79
0
 
59
 
! Отговори
Има преди 7 години
и още един парадокс който, като закон е пълна недомимлица,и който не се споменава от въпросния експерт".Дори и да има взломена врата и да сте нападнати и да сте със законно притежавано за САМООХРАНА оръжие, имате право да стреляте САМО ако това ви е основното жилище!?Ако е вила или в момента сте на гости на майка си,си траете защото пак сте в уязвимо положение
78
1
 
50
 
! Отговори
Доберман преди 7 години
Ако влезне докато спя и кучето ми разпори без да чуя, ще го лежа ли?
77
1
 
56
 
! Отговори
me преди 7 години
Въпроси: Ако нападателите са били невъоражени, а собствениците са били въоражени и са превишили самозащитата, защо вторите са с черепномозъчни травми в болницата? И освен това, какво значи че имаш право да се защитиш само със законно притежавано оръжие? Ако имаш щанга под ръка и се събудиш с крадци в къщата, не можеш ли да ги потрошиш? А ако не са ти разбили вратата, а са влизли с шперц?И трето, дори и да имаш СОД, докато си вътре в къщата той не работи обикновено. Т.е. каква е връзката изобщо
76
1
 
50
 
! Отговори
за България преди 7 години
Частаната собственост е неприкосновенна и гарантирана .Ще използуваме всички възможни средста да си защитим собствеността и никакви закони немогат да регламентират нашите действия. Няма никакви емоции при нас и това ни дава предимство пред престъпниците колкото и рутинирани да са те.
75
0
 
55
 
! Отговори
Коста преди 7 години
Що да не може да се защитим?Може,но после трябва да закопаем резултата на дълбоко и тайно място.А не да "бием тъпана"...
74
0
 
46
 
! Отговори
Bond преди 7 години
Напоследък най-модното име в средите на охранителния бизнес е на Томо Борисов, управител на Секюрити група Алфа България=============================================================Името на "екперта" е Томо, а не Тома. Естествено, че ще препоръчва охранителни фирми.
73
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извинете, това "Борисов" фамилия ли е или събирателно за "много умен човек"? Този Борисов по какво е експерт - тук виждам само глу.по.сти! Горе-долу като на един форумец, който беше написал, че за да нямало изнасилвания и грабежи на жени, дамите трябвало да носят по едно паве в чантата и с нея...Абе, сульийо, аз знам закона и ще си го приложа адекватно, ако ще после да правя компания на г-н Опиц!
72
0
 
50
 
! Отговори
SS преди 7 години
ЗНАМ ЕДНО СДРУЖЕНИЕ ДЕТО ЩЕ СВЪРШИ РАБОТА ВИКАТ МУ КУКЛУС КЛАН АКО ТО НЕ РАБОТИ ДОБРЕ МОЖЕ СПЕЦ КОМАНДИ SS ДА СИ НАПРАВИМ ЩЕ РАБОТЯТ ДО ИЗЧЕРПАНЕ НА КОЛИЧЕСТВАТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ....