С кражба на лични данни жена изтегли голяма сума пари

Експерти съветват как да се защитим
Обновена: 21 апр 2021 12:39 | 21 апр 2021 12:36, Петя Славова
12
С кражба на лични данни жена изтегли голяма сума пари
Снимка: БГНЕС

С кражба на лични данни жена от Сопот изтегли 40 000 лв. бързи кредити. Има ли възможност човек да разбере, че е попаднал в такава схема коментират пред БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев и експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

През последните години сме виждали доста изобретателни измамници, които, сдобивайки се с чужди лични данни, успяват да изтеглят бърз кредит. Част от фирмите за бързи кредити работят със Закона за предоставяне на финансова услуга от разстояние и не виждат човека, който иска кредит, обясни Тихомир Тошев. Има случаи с подправена лична карта и подменена снимка на човека, който злоупотребява.

Защитите пазят масовия клиент, но когато някой реши да извърши измама, той може да намери доста вратички, през които това може да се направи, допълни той.

По думите на Любомир Тулев проблемът в ситуацията е, когато недобронамерен служител реши да заобиколи мерките за сигурност. През годините се видяха пробиви на платформи, на бази данни в България и в света, които доведоха до теч на лични данни.

Проблемът е, че не само изтичат лични данни като номера на документи, имена, ЕГН-та, но и снимки. И когато един служител на банкова или не банкова кредитна институция реши да злоупотреби, той разполага с всички възможности да направи това.

По закон банките имат право да направят и ксерокопие на личната ви карта, но тук идва ролята на службите за сигурност. Служителите минават много обстойна проверка, преди да бъдат назначени в съответната институция. Затова и подобни измами не са толкова чести, но все пак те се случват, обясни Тихомир Тошев.

Тулев посочи, че когато в една институция има разделяне на дейностите, тогава не е лесно да се направи злоупотреба. Освен това пускането на служителите в отпуск и изпълнението на задълженията му от друг колега, би извадило на светло недобри практики. Въпреки това измами не са изключени.

Той препоръча да се избират достоверни и легитимни институции, от които да теглят бърз кредит, както и достоверни и легитимни платформи.


12
Още от Страната
Жена с рекорд по глоби в КАТ: 10 хил. лв. за 63 нарушения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
12
 
! Отговори
3245 преди 3 седмици
Експерти съветват как да се защитим - И как да се защитим ,не стана ясно от статията ,само общи приказки .
7
0
 
15
 
! Отговори
ответен удар преди 3 седмици
Значи част от институциите **работят дистанционно и не виждат кредитополучателя** - с защо искат да го видят , като дойде ред да се връщат средства??? Айде пак дистанционно , и ако прати нещо по сметката - добре дошло.......
6
0
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 3 седмици
И кой те кара зорлем да теглиш бързи кредити, след като банката не ти дава, щото нямаш доходи за погасяването. Оправдано е единствено за спешен случай за лечение, за всичко останало е слабоумие, което скъпо се плаща.
5
0
 
2
 
! Отговори
гръцки митничари преди 3 седмици
Ами те защо са им необходими тия данни на крадците им - едва ли ще е за да ви подменят гласа на изборите...или пък да ви запишат за полет до Марс.....макар , че не е невъзможно ?!!!?
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аре сега ортака - служител на банката, да лежи с ортачката си в панделата 5 години!
3
13
 
8
 
! Отговори
От народа преди 3 седмици
Убеден съм, че Боко и герб са преподавали уроци по този повод на тема: "крадене на лични данни и присвояване на чужди имоти и пари за лично облагоденстване". Доган е бил директорът. Тома Биков пък е бил асистент. И още много други...
2
0
 
27
 
! Отговори
Само предполагам преди 3 седмици
какви необятни възможности ще дадат задължителните "технически паспорти на стари сгради" за подобен род измамници. Ето там ще има лични данни, ще има имоти, собственици дори вероятно и копия на документи... Мъзможности за ипотекиране, ипотекиране, ипотекиране...
1
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предлагам една вечер група честни и достойни българи да закрият фирмите за бърз кредит, а работещите в тях полу хора да бъдат пратени в трудов лагер до живот. Друга оправия няма. Тези ще ви вземат душата, дома и ежедневието с лихвите от 200%, така че действията трябва да са безмилостни