Митничари задържаха 94 780 къса цигари на ГКПП Дунав мост-Русе

Част от тях били скрити в канапе и двойни стени на микробус
17 юни 2021 17:22, Анисия Иванова
0
Митничари задържаха 94 780 къса цигари на ГКПП Дунав мост-Русе
Снимка: БГНЕС

Митничари задържаха 94 780 къса (4739 кутии) цигари при четири проверки, извършени в рамките на девет дни в района на ГКПП Дунав мост-Русе, съобщиха от Агенция "Митници".

На 13 юни митническите инспектори отклоняват напускащ страната товарен микробус, управляван от български гражданин. Водачът пътува от България за Франция. При физическата проверка митническите служители установяват, че стените на товарното помещение на микробуса са „тапицирани“ с цигари, прилепени с двойнозалепваща лента и прикрити с ПДЧ листи. Откритите 24 800 къса цигари са с български акцизен бандерол, но към момента на проверката водачът не е представил необходимите документи за транспортирането на тютюневите изделия.

Цигари без нужните документи са открити и в излизащ от страната пътнически микробус на 4 юни. Около 15.40 часа водачът, който пътува от България за Германия, е отклонен към халето за щателна проверка на ГКПП Дунав мост-Русе. Вместо към указаното място за проверка обаче водачът завива към спомагателното треса, премества подвижната преграда и през насрещното платно се опитва да избяга от територията на пункта. Митническите служители го настигат и връщат обратно за проверка, при която са открити 15 200 къса (760 кутии) цигари, всичките облепени с български акцизен бандерол. На водача е съставен акт за противопоставяне на митнически органи при изпълнение на служебните им задължения и още един за превозване на тютюневи изделия без необходимите документи.

Няколко часа по-късно митническите инспектори спират за проверка друг пътнически микробус с българска регистрация. Водачът пътува от България за Франция заедно с още един пътник. В хода на проверката е установено, че в автомобила се превозва личен багаж и мека мебел тип канапе. След разтоварване на вещите е извършена проверка със стационарен рентген. При сканирането на меката мебел е установена необичайна плътност. След демонтаж на плоскост на дъното на канапето са открити 38 980 къса (1949 кутии) цигари, всичките облепени с валиден български акцизен бандерол. Пасажерът в микробуса обяснява, че сам е закупил тютюневите изделия и ги е скрил.

При друга проверка, извършена на 6 юни, митническите служители откриват отново в пътнически микробус 15 800 къса цигари и 53,6 литра алкохол, облепени с български акцизен бандерол.

И при четирите случая митническите служители са съставили актове за нарушение на акцизното законодателство.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари