Volkswagen с трети I.D. – с автопилот и 500 км пробег

Електрическият кросоувър на марката е с 4 места
Обновена: 19 апр 2017 13:03 | 19 апр 2017 12:00, Мария Захариева
Volkswagen с трети I.D. – с автопилот и 500 км пробег
Снимка: Volkswagen

В навечерието на автосалона в Шанхай компанията Volkswagen разкри третия модел от серията I.D., които трябва да покажат бъдещите модели на марката. Това е купеобразният кросоувър I.D. Crozz, който е получил салон с 4 места и система за автономно придвижване.

По-рано най-големият автомобилен производител на планетата представи хечбек и мииниван. Заедно с кросоувъра те са построени на платформата MEB, създадена специално за електромобили. Затова и в дизайна на модела са използвани познати стилистични решения, но към тях са добавени нови - широк спойлер и различна задна оптика.

Както и при хечбека I.D., задните врати на I.D. Crozz се отварят в обратна посока на предните, които са в традиционен стил. При кросоувъра също отсъстват централните стойки на каросерията. Интересната особеност тук е панорамният покрив с интегрирана LED-подсветка, чиято интензивност може да се управлява с жестове.

В салона напълно отсъстват познатите от стандартните модели бутони и превключватели. Основна роля в него играе 10,2-инчов тъч-скрийн на мултимедийния комплекс и цифров приборен панел с диагонал 5,8 инча. Сензорни панели има и на вратите, а водачът разполага с проекционен дисплей от ново поколение.

При включване на системата за автопилот воланът се прибира в предния панел. Едновременно с това се активират лазерни скенери, разположени на покрива, които изучават всичко, случващо се около автомобила. Променя се и режимът на работа на светодиодната оптика.

Задвижването на I.D.Crozz става с помощта на два електрически мотора с мощност 302 к.с., като по-големият – този с 201 к.с., е поставен на задната ос. Разпределението на масата е 48:52. Максималната скорост достига 180 км/ч. Под капака са поставени литиево-йонни батерии с капацитет 81 кВт/ч, които осигуряват пробег от 500 км. Те могат да се зареждат до 80% за 30 минути от 150-киловатова зарядна станция.

Първият сериен автомобил на Volkswagen на платформата MEB по мотивите на концепциите I.D. трябва да излезе на пазара през 2020 г. Целта пред компанията е през 2025 г. да продава по 1 млн. електромобила на година.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg


Още от
Спонсорирано съдържание