Брюксел отваря първи цигански катун

Общината нае парцел, за да направи лагер за каравани
Обновена: 5 авг 2011 07:00 | 5 авг 2011 07:00,
112
Брюксел отваря първи цигански катун
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Общината на Брюксел нае парцел, за да построи на него катун за прииждащите в страната роми. Катунът – по европейски образец – с ток и вода, на който ромите ще могат да паркират караваните си, ще бъде открит официално през септември.

Той ще бъде първи за кралството, което няма собствено ромско население, но е на пътя на странстващи ромски семейства.

Брюксел е предпочитано място за българските и румънските цигани, а след падането на визите за Сърбия, Албания и Македония миналия декември – и за стотици роми от Балканите, които са привлечени от социалните помощи в Белгия.

Решението, избрано от властите, обаче едва ли ще е от полза за българските роми, които живеят предимно у роднини или в необитавани къщи. Малцина от тях разполагат с каравани, които са задължително условие за ползване на мястото.

Общината на Брюксел реши да наеме един парцел в крайния квартал Харен, където на ромите ще бъде разрешено да паркират караваните си до три седмици. Мястото ще бъде достатъчно за 21 каравани, съобщи говорител на кметството.

Харен е избран заради сравнително ниските цени на земята. Столицата е получила терена за символичната сума от 1 евро за срок от 27 години. Циганското селище ще има ток и осигурено водоснабдяване, поясниха от кметството.

Управата на белгийската столица взе решението под натиска на жителите на друг периферен квартал – Недер-над-Хеембеек, където катунджиите се самонастаниха, а местните пропищяха от необичайните привички на нежеланите си съседи.

Под влияние на съседна Холандия селищата от каравани са обичайна гледка в Белгия, в която много хора с ограничени доходи избират този начин на бягство от високите наеми и цени на имотите. Лагерът в Харен обаче ще е първият, специално предназначен за ромски фамилии.

Междувременно британският вестник „Индипендънт” съобщи, че 10-те хиляди румънски и български роми, прогонени от Франция миналото лято, са се върнали в страната. Но сега живеят при по-лоши условия, тъй като възрастните са загубили работата си, а децата са пропуснали учебната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: брюкселромибелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
роно2 преди 12 години
хаха ей са разбрах за кво толкова натискат за *** - каравани!! тиа истински *** май не са виждали
110
0
 
1
 
! Отговори
angel преди 12 години
ama 4e si prosta *** wie BEZnas za nikade neste niesme ES ane WIE a sega razbra LI
109
0
 
1
 
! Отговори
angel преди 12 години
az sim angel i jiveia v holandia kak moje da si takiv rasist i prost kak moje6 da obijda6 i te sa hora tolkova si prost 4e zabravi da si napi6e6 i imeto
108
1
 
0
 
! Отговори
nekoi si преди 12 години
Za6to ste pravjat v bruxell lager za *** to ima gotovi za pove4e narod *** v Dahau,Aushvitz,Zeksenhausen ste se radvat na ve4en rai tam ima tok,voda kanalizacija napravo e rai moze da pobere daze celoto mangalsko seme taman da si otdaxnem edin pat za vinagi.
107
1
 
2
 
! Отговори
поля преди 12 години
Очевидно е че праволинейния, ограничаващ, правилораздаващ свят на ЕС не е свят за свободната *** душа.Никога няма да изчезне проблема с ромите! Те нямат робската психика на образования европеец и не им трябва. По добре да потърсят кътче в света, което не оградено в телените огради на "глобализма"
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е опит за цивилизоване версия първа. Следва версия 2 - настаняване в панелни апартаменти, след като се провали и тази версия (започнат да се настаняват с коне и магарета, започнат да изчезват асансьори, врати, прозорци, жица и арматура следва - Версия 3 - дава им се земя и материяли да си построят къщички, но като се провали и тази версия ще трябва да се мъдри нещо ново...
105
0
 
9
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Да ги вземат всичките български *** там! Нека бъдат последователни -- щом се застъпват за тях и ги защищават, нека ги приберат, нека си ги отглеждат, и да им се радват. Халлал да им са!
104
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ама тези европейски чиновници действително се държат като ***! Светът пламнал от предпоставки за нова икономическа криза, САЩ ни нахлузиха да плащаме голяма част от техния недостиг на трилиони $, а тези чиновници се загрижили за братовчедите! После, когато след 5-6 години мургавитв станат 3 пъти повече, тези *** ще се хванат за главите, ама сега демонстрират милосърдие! Пази Боже от *** хора, неправителствени организации и еврочиновници!
103
0
 
7
 
! Отговори
До бравус преди 12 години
Ти не се кахъри, брат - те кабелите и трансформаторите сами ще си ги окрадат. Той *** е толковга *** организъм, че надминава и кучето, дето хапе ръката, която го храни. А т.нар. европейци са по-прости и от него, щото си мислят, че от всяко дърво *** става. Да, ама не. Както каза Танаси - халал да са им, със здраве да си ги отглеждат, па белким *** усети, че далаверата е у Еуропата и се изнесе сичкото *** натам. Живи и здрави да са белгийците, да бачкат и на *** да плащат.
102
0
 
8
 
! Отговори
Ицо преди 12 години
Аз се чувствам дискриминиран! Защо само за ромите т.е., за *** катун??!? Нали уж братство, равнопоставеност и т.н., а сега за мен катун с вода и ток няма, щото не съм ром т.е., ***??! Аааа! А сега да ни покажат брюкселските мишоци, как се извършва интеграция по европейски. Може и едно риалити тип Бай Брадър да спретнат. Евалата, европейци, аш колсун *** френдс - чакаме трепетно първия *** лауреат на Нобелова награда за намиране на постоянна работа да се пръкне от Брюксел!
101
0
 
17
 
! Отговори
танаси преди 12 години
Съгласна съм да им купим каравани и да ги изпратим с музика, ама условието да е никакво връщане тук! И ние можем да даваме съвети на Белгия как да ги интегрира.Само така можем да се отървем от ***!
100
0
 
11
 
! Отговори
мдааааааааа преди 12 години
" на ромите ще бъде разрешено да паркират караваните си до три седмици."Хахаахха , и как ще ги изгоните след това ? До 3 седмици викат , ми а да видим после как ще ги разкарат след 3 седмици . Тия така и не се научиха ,че *** мярка няма . Той няма срам , чувство за отговорност и не изпитва благодарност.
99
0
 
5
 
! Отговори
бравус преди 12 години
"надежда всяка тука оставете" щом и в европата се преклониха и им приемат условието да им се плащат водата и тока няма мърдане ще им плащаме сметките вовеки веков единственото спасение е да иде някои и да им окраде кабелите и трансформаторите
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
EVALA BE BATEEEE HUBAV CHOVEK SI CHE TI FARLIAM EDIN GYBEK BE CHICHO...
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Той ще бъде първи за кралството, което няма собствено ромско населениеИ защо няма ромско население, след като е на пътя на *** миграция? Защото са ги изгонили преди векове у нас. Е, сега им ги връщаме малко с лихва.
96
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да засечем времето.Да видим след колко време дограмите ще са изкъртени,кабелите извадени и всичко ще се разпадне.Ние това упражнение сме го правили.
95
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашето правителство да натирва *** натам като се изнесат да им въведе визи и зелени карти и хиляди бюрокрации за да не се връщат и ще гласувам за такова правителство иначе съм за риба по време на изборите
94
1
 
10
 
! Отговори
nazi преди 12 години
*** sa Pleme koeto Trebva dase Iscisti ot Zemjata.Dajte Pogoljama Potkrepa na Tazi organizacija КРЪВ И ЧЕСТ(НСБ-Национална съпротива България). Pomogni da Sprem Ciganizacijata na Bulgrija
93
1
 
5
 
! Отговори
ss преди 12 години
и с Хитлер и без него винаги ще има "***" , няма значение, че са бели
92
1
 
15
 
! Отговори
Шок в Гърция преди 12 години
Родните *** отмъкнаха ограда от гробище, мургавелки въртят сви...ки за 7euro. Разкриха това в 7plus7. net

Спонсорирани публикации