Саркози се завръща победоносно във Франция

Дясната опозиция спечели местните избори, крайната десница е втора
Обновена: 23 мар 2015 14:01 | 23 мар 2015 08:24, Елка Василева
10
Саркози се завръща победоносно във Франция
Никола Саркози. Снимка: Reuters

Консервативната опозиция начело с бившия президент Никола Саркози спечели първия тур от вчерашните местни избори във Франция и не допусна крайната десница да стане първа политическа сила две години преди следващите президентски избори през 2017 г., предаде Франс прес.

Управляващата Социалистическа партия на президента Франсоа Оланд зае третото място и претърпя четвърто изборно поражение след изборите за местни органи на властта, Европейски парламент и Сенат през 2014 г.

"Смяната във властта е в ход, нищо няма да я спре", заяви Саркози. "Нашите сънародници масирано се отвърнаха от левицата, защото имат чувството, че от три години непрекъснато ги лъжат", добави той.

"Републиканските формации удържаха позициите си, крайната десница не се оказа първа политическа сила във Франция", каза премиерът Манюел Валс и изрази задоволство от относително високата избирателна активност. Той призова "всички републиканци да издигнат бараж пред крайната десница на втория тур" следващата неделя.

Партията Съюз за народно движение (СНД) на Никола Саркози и центристкият Съюз на демократите и независимите печелят между 29,7 и 32,5 на сто от гласовете, сочат прогнозните резултати.

Десните листи взети заедно получават между 36 и 40 процента.

Крайнодесният национален фронт на Марин льо Пен, за който според предизборните социологически анкети възнамеряваха да гласуват около 30 на сто от избирателите, получава около една четвърт от гласовете - между 24,5 и 26,4 на сто.

Социалистите и партньорите им от левицата печелят между 23 и 31 процента, а само Социалистическата партия - между 19 и 24 на сто.

На втория тур се очаква в много райони на балотаж да се състезават десните партии и крайната десница.

Никола Саркози увери, че СНД и партньорите му няма да сключват никакви споразумения по места или на национално равнище с лидерите на Националния фронт. Там, където кандидатите на десницата не участват във втория тур, СНД няма да призове да се гласува нито за Националния фронт, нито за левицата, добави той.

По-голямата изборна активност в сравнение с предишните избори - около 50 на сто, не се оказа в полза на крайната десница, която си бе поставила за цел да бъде победител, посочва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още едно доказателство ,че французите изчезват от Франция. Щом този им е от най-достойните.........
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V BALGARIA NIAMA LIAVO I DIASNO.I LEVI I DESNI SA KRADZI I MOSHENNIZI.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма измъкване от лапите на шарлитата!
4
1
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
браво, сега чакаме и "франция се завръща победоносно в алжир"
3
5
 
13
 
! Отговори
велика... преди 9 години
... победа. С 50% гласували. Фасадна демокрация.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДойчоЛевичарите като олад освен че го гепиха в кръшкане друго не е и свършил - жалко изпълнение
1
5
 
24
 
! Отговори
Дойчо преди 9 години
Глобалистите ги разместват като пешки на шахматна дъска....С какво беше по добър Сарко..?.Той техния план си върви...а хората чакат нещо по добро, което така и не идва..особенно ние от източна Европа !!!!