Задава ли Brexit тон за реформа в ЕС?

Никола Саркози смята, че промяната в Съюза е неизбежна
17 май 2016 13:44,
23
Задава ли Brexit тон за реформа в ЕС?
Снимка: архив Reuters

Европейският проект трябва да бъде дълбоко реформиран, заяви бившият френски президент Никола Саркози в интервю за в. "Монд", изразявайки съжаление от липсата на лидерство в Европа.

Категоричен противник на излизането на Великобритания от Европейския съюз, Саркози смята, че най-лошото, което може да се случи, са Брекзитът и присъединяването на Турция към съюза, пише БТА.

Бившият държавен глава и председател на партия "Републиканците" критикува споразумението с Турция за мигрантите, тъй като Европа "не може да има доверие на турската власт, която все повече еволюира към авторитарен режим".

За сметка на това той защитава Унгария и Полша, уверявайки, че "след петдесет години комунистическо иго тези страни са действащи демокрации".

Запитан дали е възможно австрийската крайна десница да победи на президентските избори на 22 май, Саркози казва, че Австрия си плаща за провала на големите коалиции.

"Когато вече няма нито ляво, нито дясно, когато вече няма дебати, предоставяте огромно пространство за крайните политически сили", отбелязва експрезидентът, като предупреждава, че случващото се в Австрия може да стане и във Франция.

Саркози възлага надежди на нов европейски договор, на който според него Франция трябва да стане инициатор още през 2017 г.

"Предлагам да се създаде евро-Шенген, тоест шенгенско правителство, съставено от вътрешните министри на страните членки, със стабилен председател, който ще има правомощия върху Фронтекс", уточнява той в интервюто за "Монд"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
българина преди 7 години
Разпад веднага! Всички държави бяха по Богати преди ес, с изключение бна Германия и Англия! Ще се сключат по малки съюзи и регионални партньорства които ще са по справедливи и работещи. Пример бенелюкс бяха си много добре!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Турция е прав. Англичаните обаче - гуд бай.
9
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Саркози е доста прав. ЕС обаче върви след събитията. Основните т.н. ЕС лидери толково са се откъснали от интересите на своите граждани живееки в свои измислен свят докато ЕС се разпада,че те продължават да се туткат и чудят какво се случва!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоз с тази джука да не е рода на кунева
7
2
 
7
 
! Отговори
Простотии преди 7 години
Мие като не сме в Шенген. Този Еврошенгем какво ни засяга и защо ни занимават. Нас само за да ни таковат ни държат и троловете да пишат че обичаме Русия. Аз лично обичач България и не знам за дригите, на които се плаща защо още ползват кирилица.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важно е за организаторите да има комисионна, та ако ще и ла'но да трябва да се яде. Това е бъдещето на ЕС - колониални ла'но. Вече няма откъде да се краде толкова и затова вече собственото население е заподозряно, че живее прекалено добре.
5
3
 
10
 
! Отговори
Таско преди 7 години
До 9Каква армия бе? Ние не сме една държава та да имаме армия в ЕС! Юнкер или това джудже Саркози ли ще определят къде да воюват и *** българи? Къде ще пращаме българите да внясят "демокрация" и да подкрепят интереса на подобни типове! Иска се повече мислене, а не постулати. Армия на ЕС означава повече авторитаризъм и заличаване на националните суверинитети от страна на някаква управляваща шайка, както в случая в Брюксел!
4
4
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Внимавай какво си пожелаваш.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саркози говори от десетки години опит. Франция се е нагледала на имигранти и то все от "лесни интегриращите" се.
2
1
 
8
 
! Отговори
сс преди 7 години
До 2Ама пак ли Великобритания, трябва да покаже как се прави това? Явно го могат.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много лапачи малко бачкатори. Скоро от Либия ще пристигне "каймака" на Африка. Но вие и без това сте фифти-фифти, така че да не ви мислим.