Брюксел нареди на Ирландия да вземе ?13 млрд. от Apple

Компанията плащала 0,05% данък за продажбите си на 3 континента
Обновена: 30 авг 2016 18:56 | 30 авг 2016 16:07, Никола Димитров
35
Брюксел нареди на Ирландия да вземе ?13 млрд. от Apple
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия нареди на Ирландия да прибере 13 млрд. евро неплатени данъци заедно с дължимите лихви върху тях от американския компютърен гигант Apple.

След 10-годишно разследване Брюксел установи, че Ирландия е предоставяла незаконно преференциални данъчни условия на Apple, което й е давало огромно предимство пред конкурентите си.

Компанията е плащала между 50 и 500 евро данък за всеки спечелен милион или между 0,05 и 0,005% данък. Корпоративният налог в страната е 12,5%.

13-те милиарда са недоплатените данъци на Apple за 2003-2014 г., като властите в Дъблин трябва да изчислят дължимите лихви и да накарат американската компания да ги плати.

Избягването на плащането на данъци е ставало по силата на данъчни споразумения, сключвани между Apple и различни ирландски правителства, които са се опитвали да привличат големи инвеститори в страната. Договореностите с Apple са сключени през 1991 г. и подновени през 2007 г. при непроменени условия.

Според тях в Ирландия са установени две компании на Apple. Едната от тях - Apple Sales International, е продавала продуктите на компанията в Европа, Близкия изток, Африка и Индия. Другата - Apple Operations Europe, е сглобявала компютри в Ирландия. Двете компании са прехвърляли почти всичките си приходи на поделение на първата, известно като Head Office, което е било освободено от плащане на данъци в Ирландия по силата на споразумение с правителството в Дъблин. Поделението не е имало нито офис, нито служители и практически е съществувало само на хартия.

Така е било възможно през 2011 г. например при печалби от продажби от 16 милиарда евро Apple да плати данък в Ирландия само от 50 милиона евро, т.е. по 500 евро за всеки спечелен милион. През 2014 г. дори този данък е намален 10 пъти и за всеки милион компанията е внесла в ирландската хазна едва по 50 евро налог върху търговската си дейност, съобщи Европейската комисия. При това всички приходи са надлежно регистрирани.

"Ако аз получа данъчна декларация, в която ми се иска да платя 0,005% данък, ще проверя дали няма грешка", коментира днес комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, която стои зад днешно решение.

Според Брюксел става дума за незаконни данъчни отстъпки в нарушение на европейските правила, които поставят пред равни условия всички участници на пазара - големи и малки, европейски и международни. Еврокомисията нареди на Дъблин да не прилага повече договорката за данъчни облекчения към Apple, която беше едностранно прекратена от американската компания като израз на добра воля в края на миналата година в очакване на решението на Брюксел.

Ирландските власти имат право да оспорят днешното решение на Европейската комисия пред Съда на ЕС в Люксембург и вероятно ще го направят. Основните аргументи на правителството са, че решението разглежда минал период и че ще застраши икономическия модел на страната, който залага на привличането на чуждестранни инвеститори чрез по-благоприятни данъчни условия.

Европейската комисия гледа подобни дела срещу още два американски гиганта - Amazon и McDonald's, които имат подобни споразумения за данъчни облекчения с правителството на Люксембург. Те са били договаряни по времето, когато сегашният шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е бил начело на правителството или е отговарял за финансовата и данъчната политика на Великото херцогство.

Комисар Вестагер вече нареди по други две разследвания за укриване на данъци, появили се от скандала "Люкслийкс", срещу Fiat и Starbucks, невзетите данъци да бъдат изискани от властите в Люксембург и в Холандия.

На Белгия беше наредено да събере дължимите налози от 35 международни компании, установени в страната.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Сам преди 5 години
Печалбите на Apple съставляват 1,25% от БВП на САЩ, няма да ги оставят в калта
22
0
 
1
 
! Отговори
Холивуд преди 5 години
Читовници срещу корпоративни акули. Хичкок ряпа да яде
21
5
 
3
 
! Отговори
Фен преди 5 години
Аз ще съм един от първите които ще си купят новият айфон 7.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ба ти демокрацията, е ба ти капитализма!!!
19
1
 
5
 
! Отговори
42 преди 5 години
До БожилЗлатото ни е било изнесено по еврейска заповед още през 1919 за САЩ срещу два кораба с развалено зърно за гладуваща България.
18
3
 
5
 
! Отговори
Dacvai преди 5 години
Айде подкарвайте ги наред сега Фейсбук, Гугъл шаро паро малко, Че и на Европата и требе пара. Я какви хитри маскарини се появили с 0.05% данък. На батко умниците те. Та те ябълките на пазара с по голям данък бре. А тоя Стив, късно умре ти човеко, по рано требваше
17
3
 
5
 
! Отговори
show me the money преди 5 години
IT комунизма се отлага за незнам кой си път от Правец та до Корк за всичкуту ит специалисти на балатума чакащи пейчекаси, барабойко ще ви построй ябълкова градина само още един два мандата и вервайте.
16
2
 
7
 
! Отговори
Божил преди 5 години
Ако бе поне малко патриот,и най-големия русофил щеше всеки ден да кълне Путин и да го пустосва заради това,че не казва на "македонците" как Русия помагаше на сърбите за тяхното насилствено помакедончване след 1946 г. а лъже и монголците,че Кирилицата била написана от руснаци!
15
3
 
19
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 5 години
Първо ни грабят с цените - в САЩ 399$ ,в Европа 459 за един и същи модел ,и после не плащат и данък печалба. А аз плащам 20% ДДС върху стоки от първа необходимост , за да запълвам бюджета. Затова и си карам с една нокия от 8 години.
14
7
 
12
 
! Отговори
Божил преди 5 години
Идва ред Путин да ни върне 25-те тона злато,които Червената армия ни отмъкна през 1944 г.
13
4
 
7
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Тоя ЕС наводни света с китайски стоки! Заради техните щуротии всички големи компании си изнесоха производствата в Китай! Тоя не предлага никакви облекчения, а само тежки задължения!
12
14
 
6
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Всичко си е легално, договорките са напълно законни, и нямам идея с какъв акъл зелките от Брюксел се опитват да си налагат данъчните политики навсякъде. Още повече, че Apple е американска компания и е нормално да не се договарят по европейските догми. Пък и не виждам проблем, щом са се договорили с правителствата на Ирландия. Не виждам как си въобразяват, че ще им измъкнат толкова пари. Епъл имат пари, ама не ги дават току-така.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега остава ЕК да подгони България да си прибере парите от американските марици.
10
11
 
5
 
! Отговори
Striker преди 5 години
Брюкселското зеле нещо се е объркало. Дори и да са прави, еврочиновниците по никакъв начин няма да измъкнат толкова от Апъл. Тези имат пари да купят половин Европа, не са СоцВАГЕн
9
2
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 5 години
Брюксел нареди на Ирландия да вземе 13 млрд. от Apple...super, utre ste se redia pred centralata na Apple za moiat dial...,3 milionna cast ot 15 miliarda...;))
8
4
 
6
 
! Отговори
Оху преди 5 години
Е,ЩОМ БОГАТЕЕНЕТО МОЖЕЛО ДА СТАВА ПО НАРЕЖДАНЕ,НЕКА НАРЕДИ И НА НАС ДА ВЗЕМЕМ ПОНЕ 9 МИЛИАРДА,ПЪК ЩЕ ОСТАНЕ НЕЩИЧКО И ЗА НЕГО :))
7
22
 
5
 
! Отговори
APPLE FAN преди 5 години
Обожавам айпада си, най-доброто нещо, което съм купувала в скоро време. Много повече, отколкото очакваш. Ако сега трябва да плащат 12% данък за Европа при 0,05 досега, колко ще поскъпне следващата модификация?
6
1
 
13
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
До Анонимен 4При нас такива неща не се случват, тъй като такива големи компании не идват, че да сключваме с тях споразумения за данъчни облекчения. Ще ни се, ама без независим съд, никой не се чувства сигурен за парите си и само държим данъците ниски, от което страдат социалните ни услуги и няма пари за пенсии и здраве
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4, нищо не разбираш! Ирландия ще обжалва решението и няма да иска да и платят данъците, защотото така привличат големи инвеститори! Ако Епъл трябваше да платят нормален данък, нямаше да регистрират европейския си филиал в Ирландия.
4
0
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Медец. :)))