Съединени европейски щати? Партията на Меркел против!

Консерваторите отхвърлиха идеята на Мартин Шулц
10 дек 2017 10:10,
81
Съединени европейски щати? Партията на Меркел против!
Снимка: архив Reuters

Видни представители на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел вчера отхвърлиха идеята за "Съединени европейски щати", предложена от социалдемократите, с които се надяват да съставят управляваща коалиция, предаде Ройтерс.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц заяви тази седмица, че партията, която отбеляза най-лошия си изборен резултат през септември, ще спечели подкрепа само чрез лансиране на ясна визия за Европа, и призова за създаване на Съединени европейски щати до 2025 г.

Още по темата

Разговорите за запазване на коалицията между консерватори и социалдемократи, която управлява Германия от 2013 г., ще започнат в сряда, но между двете партии има разногласие по темата за Европа, която вероятно ще играе ключов роля в дискусията, отбелязва Ройтерс.

Проучване на Емнид за в."Билд" установи, че по-малко от една трета от германците (30 процента) подкрепят идеята на Шулц, докато почти половината (48 процента) я отхвърлят, посочва БТА.

Лидерът на парламентарната група на ХДС в Бундестага Фолкер Каудер заяви за "Тагесшпигел", че да се укрепва Европа е необходимо, но също толкова важно е да се признае, че "в момента хората копнеят за сигурността, която вярват, че могат да намерят само в националните държави".

Началникът на кабинета на Меркел Петер Алтмайер заяви пред "Райнише пост", че предложението на Шулц го е изненадало. Според него сега би било по-добре политиците да се заемат с конкретни проблеми в Европа, като безработица, защита на външните граници и координиране на икономическа политика. "Дискусията дали Европа да бъде федерална държава, конфедерация или Съединени щати, е за учените и журналистите, не за германската външна политика", каза той.

Маркус Зьодер от ХСС също отхвърли идеята, като заяви за "Велт ам зонтаг", че партията му не иска Гремания да стане "административна единица" на Европейскта комисия в "Европейска свръхдържава".

Социалдемократическата партия обаче защити идеята. По думите на външния министър Зигмар Габриел по радио "Дойчландфунк", тя би гарантирала, че гласът на Европа ще се чува на световната сцена, където нараства влиянието на Азия, Латинска Америка и Африка.

Социалдемократите настояват, че изходът от преговорите с консерваторите далеч не е предизвесетн, но Шулц каза вчера, че ако имат шанс да предотвратят бедността на старите хора, да подобрят грижите за децата и осигурят достъпни жилища, те не бива да пропускат възможността.

Другите опции са правителство на малцинството на Меркел или нови избори. СПД не изключва нито една от тези възмоности и новоизбраният генерален секретар Ларс Клингбайл заяви пред "Билд", че незабавно започва подготовка за евентуалниа предизборна кампания.

По думите на Каудер консерваторите ще влязат в преговорите готови за компромис, но партията има някои "аблослютно ключови искания", като таван за миграцията и отмяна на правото за събиране на семействата за някои кандидати за убежище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
32
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Умньо, от 10 години те управлява член на мутренската групировка СИК, заобиколен от лакие некадърници с купени дипломи.Министрите се назначават по единствения критерий - верни към Вожда и коректно отчитане на откраднатото.Нещо да кежеш по въпроса ?
7
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишете си каквото поискате,но се молете за стабилен ЕС ,без значение дали е СЕЩ или ЕС !Защото Германия и Франция ще се оправят и без него,но вие ще видите тогава кон боб яде ли ! Как изобщо е възможно да си помислите,че Бг има друга алтернатива освен тази да сме припкрепени към запада ?! Каква би била тя ? Чалга-култура,ВИС 2,СИК 1,Хиперинфлация или Русия,която сама тъне в мафия и мизерия !!!
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележете тоталната липса на иначе свръхактивните защитници на СЕЩ, от вчерашната статия. :)
5
3
 
18
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Орташката работа и кучетата не я ядат
4
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербавите всчера се сцепиха да защитават идеята на Шулц, а днеска шефката на Тиквата се изказа против цирка във форума днес се очертава да е пълен ахаххаха
3
8
 
29
 
! Отговори
Меркел Акбар преди 6 години
Съединени Ислямски Халифати ми звучи по-добре. Някак по-европейско.
2
6
 
13
 
! Отговори
**** преди 6 години
Как няма да е против тази ,тя така е инструктирана от краварите,и слефва техният план.
1
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха, родните наколенкаджии от ГРОБ отново са в шах.Сега се чудят какво да правят. Мама Меркел каза друго.