100 хил. работят за €2 на час в Италия – робия!

Мъжете и жените се трудят като ратаи или общи работници
38
100 хил. работят за €2 на час в Италия – робия!
Снимка: pixabay

Близо сто хиляди чужденци работят и живеят в Италия в робски условия – констатираха в съвместен доклад католическата хуманитарна организация "Каритас" и Общата италианска конфедерация на труда /CGIL/.

Според авторитетните институции почти всички от тези хора се трудят като ратаи в селското стопанство или като общи работници в цехове за преработка на зеленчуци и плодове срещу заплащане от 2 евро на час. Често работодателите им ги смятат за лична собственост и не им позволяват нито да напускат обитаваните от тях пространства, нито пък да приемат гости, включително журналисти и синдикалисти.

Потресаващи са данните, добити от сътрудниците на "Каритас" и CGIL по време на направеното от тях няколко месечно разследване на територията на цялата страна. Оказва се например, че 71% от стоте хиляди "роби" са нелегални, тоест нямат разрешително за престой в страната, не ползват благините на местното социално осигуряване и могат да бъдат репатрирани във всеки един момент.

Битуват най-често в изоставени производствени складове и халета, в бараки от картони и шперплат или в приличащи на оранжерии палатки от найлони, като 30% от тези "жилища" нямат тоалетни, а 36 % са без течаща вода. Огромното мнозинство от пришълците или 89 на сто от тях не знаят бъкел италиански и са неспособни да се изразят на езика на Данте, пише "Монитор".

Децата им до 14 години, които живеят с тях, не ходят на училище, не знаят да четат и да пишат. Ако не са на полето да помагат на родителите си, те по цял ден стоят в мизерните семейни жилища, където често стават жертви на сексуални посегателства от страна на чорбаджии и всевъзможни извратеняци.

Що се отнася до произхода на "робите", то "Каритас" и CGIL твърдят, че те са от поне 47 страни, като на-много са тези от Африка и от азиатските държави Индия, Бангладеш и Пакистан. Доколкото до Европейския съюз, то той е "представен" най-вече от румънски цигани, има малко и нашенските роми.

Докладът пък направо громи създаденото в обществото мнение, че превиващите гръб в непосилен труд пришълци, са "патент" само на Южна Италия и по-специално на контролираните от организираната престъпност райони. Ами не е така, защото 30 на сто от "робите" се хърбят в Богатия Север и най-вече в областите Пиемонт, Венето и Емилия Романя.


38
Още по темата: трудусловияработароби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 3 месеца
жалка картинка за развита страна членка на ЕС
но до голяма степен самите те са си виновни не научавайки езика или не квалифицирайки се за нещо по добре платено,при нелегалните ситуацията е наистина много грозна
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
К`во се оплакват.
В Борисовленд всички са ратаи - роби.
35
0
 
8
 
! Отговори
Жеко преди 3 месеца
Ами в България е 1 евро на час или по-малко. Хайде братя в Италия. Истинската робия е в НРБ. В Италия е лайф ис лайф!
34
0
 
4
 
! Отговори
марко преди 3 месеца
Мечтата на гелосания разградски измамник
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"100 хил. работят за €2 на час в Италия – робия!"

Това са по 16 евраки на ден, 32 лева! По 20 работни дни в месеца, това си е чисто 640 лева на месец, което е мноооооооооого приемлив доход за 90% от населението на България! При все, че 60% от населението по документи работи за МРЗ(510 уева).
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е по тая логика над 60% от работещото население на България са "ратаи"
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашите плащащи "работодатели " като Гелосаният и Сие що не си внесат кадри от Италия?
30
1
 
13
 
! Отговори
а ние преди 3 месеца
а ние в нашата фирма работим за 0,90 евроцента на час, но това излиза че не е робство, а благоденствие (:
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Италианците са нечистоплътни мизeрници и извратеняци, незнам кой би отишъл да работи при тези тарикати изостанали. Скоро ще фалират. Никога не са ставали за нищо освен да правят пици.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
в българия работят за 2 стотинки нощен труд
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В цяла Европа ще става все по-зле. Естествено, това ще доведе до катаклизми. Не може 2, 3% да са богати, а останалите да работят денонощно за да свързват двата края. Масите са недоволни и това ще избие нанякъде.
26
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хайде, червените тролове плъзнаха да обясняват как пък ние работим за 1 евро на час.Кой работи за толкова бе алооо?Имам двама съседи роми, обикалят да цепят и прибират дърва, да копаят канали, да боядисват ... кой каквото им даде да вършат срещу някой лев.Ами дори те изкарват повече.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До House M.D.

Какво е "бъкел"?

Старинен съд за съхранение и пренасяне на течности, най-често вино и вода.С ракия се пълни по празници, защото тя не може да се съхранява дълго време тъй като се изпарява през дървото с течение на времето също както уискито се изпарява през бъчвите и количеството му намалява през годините на отлежаване.
24
7
 
22
 
! Отговори
zzz преди 3 месеца
Поредната поръчкова статия, която ни убеждава колко зле платени са на запад, едва ли не доходите им са по-ниски от нашите в БГ... Предните такива статии бяха за това колко е зле в Гърция и колко е зле в Румъния. Сега и Италия била по-зле от нас...
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре бе, защо се трудят за 2 евро на час? Да си намерят работа като лекари или инженери. Шофьорите също изкарват добри пари
22
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така, ако там работиш за 2 евро на час е робство, а тук ако работиш за под 2 евро е нормална заплата, особено според работодателите...пардон робовладелците. Та какво беше "Искам да съм н..р в щата Алабама вместо българин в България!" То май излезе, че е по-добре да си роб в Италия, отколкото български гражданин в България.
21
4
 
23
 
! Отговори
House M.D. преди 3 месеца
Какво е "бъкел"?
Защо се оплакват, като в България работим за 1 € на час?
20
3
 
36
 
! Отговори
PS преди 3 месеца
А че ние Българите работим за около 1.5 евро на час, не пишете че е робски труд... Но иначе в Италия чужденците работещи там ДА. Ами ако дойдат в България да работят като нас за евро и половина какво ще е Робство на квадрат ли ??
19
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А тук ако работиш за мин. заплата по 12 часа на ден, често и 6 дни по колко евро на час ти се падат? Само питам. Нали уж и ние сме в ЕС.
18
1
 
11
 
! Отговори
Kiorsufra преди 3 месеца
As snam hora koito rabotiat sa ni6ti,samo sa spaneto I hrana.