В Страсбург: Как така се радваме на смъртта на младеж?

Медии: Проблемите с тероризма във Франция не са решени!
14 дек 2018 12:15, Елка Василева
45
В Страсбург: Как така се радваме на смъртта на младеж?
Снимка: БТА

В продължение на два дни жителите на южния квартал на Страсбург Нойдорф виждаха тежко въоръжени членове на силите за сигурност да кръстосват улиците, пише френският в. "Паризиен". Отдъхнаха си, едва след като Шериф Шекат, заподозрян за атентата срещу Коледния базар в Страсбург, беше застрелян от полицията, подчертава изданието.

Вестникът цитира 56-годишната Розлин, жителка на квартала. "Отдъхнах си, защото този тип щеше да иска да довърши мръсната си работа", казва тя. От друга страна "не може да се радваме на смъртта на 29-годишен младеж. Как можа да се стигне дотук? Това е въпросът, който трябва да си зададем", добавя тя.

Убитият от полицията Шекат е напуснал училище на 16 години и е с 27 присъди, пише френският в. "Фигаро". Прекарал е четири от 29-те си години в затвора, от които 2,5 години във френски затвори и година и половина в швейцарски, за серия от грабежи, нападение с оръжие срещу непълнолетен, и грабежи в Швейцария. Затворническата администрация в Мюлуз сигнализира, че той е радикализиран.

Още по темата

"Тази драма отново напомня, че нашите затвори са място, където се извършва масова радикализация и този процес не спира да се задълбочава", подчертава Ерик Дияр, депутат от партията "Републиканците", цитиран от в. "Фигаро".

Френските власти отдавна обещават да направят промени в затворите, за да се борят с екстремизма сред затворниците. Значителен брой от извършителите на нападения във Франция са се радикализирали в затворите на страната, пише в. "Вашингтон пост".

"Никой няма магическа формула за дерадикализация, както бихте могли да деинсталирате опасен софтуер", заяви през февруари френският премиер Едуар Филип. "Но във Франция и на други места има ефективни подходи за превенция" и за помощ на засегнатите, добави той. Правителството призова за отделяне на радикализираните затворници от останалите, припомня американското издание.

Отделен проблем е, че според анализаторите, занимаващи се със сигурността, не може да се направи много за възпиране на индивиди, които могат да извършат малки, нискобюджетни нападения, подобни на това в Страсбург, подчертава в. "Вашингтон пост" и отбелязва, че според мнозина случилото се във вторник е било неизбежно.

Френската крайна десница използва нападението в Страсбург, за да всява разделение в момент, когато страната се нуждае от единство повече от всякога предвид продължаващите социални вълнения и поляризация, демонстрирани от движението на "жълтите жилетки", пише британският в. "Гардиън". Атаката обаче се оказа от полза за крайнодесните и за поддръжниците на теории на конспирацията, които се възползваха от нея, за да пропагандират идеите си.

От 2015 г. насам Франция претърпя множество терористични нападения и реакцията към тях следва аналогичен сценарий. Докато властите издирват нападателя или нападателите, опозиционните партии призовават за по-строги мерки за сигурност срещу тероризма, като понякога обявяват нападението за терористичен акт, преди да бъдат изяснени фактите - също както стана и след нападението в Страсбург. Въпреки призива на френското правителство за сдържаност лидерката на партията "Национален сбор" Марин Льо Пен само три часа след нападението го определи като "ислямистко клане" и призова за радикална промяна на реакцията на страната на терористични нападения.

Няколко обществени фигури подновиха дебата за по-строги мерки срещу лицата, смятани за потенциално опасни от френските сили за сигурност, преди още да е ясно, че заподозреният е бил в този списък. Появи се и теория, че нападението в Страсбург е било подготвено от правителството, за да отвлече вниманието от протестите на "жълтите жилетки", и тя се разпространи дори и извън платформите на крайнодесните.

Всички тези теории и манипулации подсилват вредния коктейл от дезинформация и недоверие към големите медии, подхранван от събитията през последните няколко седмици. Мнозина вече правят преки или непреки връзки между атаката в Страсбург и подписването на Пакта за миграцията на ООН, отбелязва в. "Гардиън". Мнозина в социалните медии заклеймиха тези теории на конспирацията заради липсата на уважение към жертвите, но щетите вече са нанесени.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Права е жената, нужни са промени. Какво кара един човек да се радикализира? Трябва да се борим с това, но първо да го разберем. Бог да прости жертвите и да живее вечна Франция!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социален е въпроса. За права се говори от много години, а за задължения към обществото- не и даже не е политкоректно! Как сега тез неинтегрирани и изтървани младежи да се принудят и организират за трудов и нормален живот? С борба за джендер права? Едва ли.
35
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 5 години
"е с 27 присъди" - в Америка такива няма. Щото третата присъда е задължително до живот.
34
1
 
7
 
! Отговори
луи козар от париш преди 5 години
френски затвор = медресе за терористи
33
1
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Как се е стигнало до там ли? Много лесно просто исляма има проблем с фанатиците. И въпреки че те са малък процент от всички мюсюлмани все пък са в рамките на няколко стотици хиляди хора. Част от които вече живеят в западна Европа благодарение на изкривеното мислене на европейците за ценностните системи. И на всичкото отгоре искат да отворят вратите за емигранти между които сигурно ще има и не малко фанатици. Еми излиза че атаките до сега са нищо по отношение на това което може да дойде. Наздраве
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ислямофашист по-малко браво на френските полицаи, че не го оставиха да го измъкне адвоката му платен от американско нпо на инсцениран процес.Ако за някой подхожда термина ундерменшен това е за всички терористи и тоталитарни ***.Дано да ги избият до крак по целия свят.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция е провалена държава.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да свикват западняците,защото едно е да са колонизатори в ислямски територии,съвсем друго е "съжителството" с мюсюлмани в собствените им държави.Като "посъжителстват" (ако оцелеят) 500 години може и да проумеят толерастичните главици защо българите не желаем ислямските нашественици които те наричат "бежанци".
29
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Семита не е това зло като стреля и убива в сравнение с "цивилизованото" си присъствие. Че може ли Сорос ако се разстреля по пазаря да направи и мини частица от мирния си тарикатлък?! С чистите си старчески ръце за 30 години е преполовил България. Следователно, избиването им е въпрос на хигиена, а не на отбрана, сплашване, възмездие.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шекат е напуснал училище на 16 години и е с 27 присъди, пише френският в. "Фигаро". Прекарал е четири от 29-те си години в затвора, от които 2,5 години във френски затвори и година и половина в швейцарски, за серия от грабежи, нападение с оръжие срещу непълнолетен, и грабежи в Швейцария.-----АБСОЛЮТЕН БЕЗПОЛЕЗНИК.Франция не се е справила с интеграцията на туй що не се интегрира,но много обича на размахва пръст на България заради ромите.
27
1
 
13
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Много ми е интересно, напуснал училище и има 27 присъди на 29 години. Как е на свобода и как е жив, май трябва да се върне смъртното наказание, това е крайно отклоняващо се поведение, ако го бяха гътнали на 10 присъда, нямаше да има атентат. Леле 27 присъди.
26
1
 
3
 
! Отговори
kurcho kurov преди 5 години
ako i ti si bil v tozi den v Strasburg ste razberech zacho vsichki se radvat che tozi ubiez i rezedivist e ubit. inchalaa.
25
1
 
14
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Повтарям се вече, но отново е слънчева и безгрижна седмица в Бастиона на демокрацията Франция! Не разбирам единствено призивите да се разследва и установи как така се е стигнало ОТНОВО до същата ситуация, невинни граждани да умират на улицата в цивилизованата си страна от ръката на джихадист, 3 генерация френски мюсюлманин. Какво още има за разследване и разбиране? Нестигат ли досегашните жертви на тези изверги с промити мозъци от платените от СА и други "високо евилюирали" халифати имами?
24
1
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Не е Младеж, а Терорист!Вчера тъпия кореспондент на БТВ, пет пъти използва думата "Убитото Момче". Какво Момче бе, Гочолуу, това е Терорист.Директно да ги убиват, а не да ги залавят.
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23същото е положението в Бг с ромите, ценния електорат
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрете им социалните и ги накарате да работят, всички арабели са на социал и по цял ден чукат табла и мислят глупости!А белите французи са длъжни да работят за да ги изхранват, като за целта постоянно се дигат данъците на работещите, става така че от социал и детски получаваш повече от тези които работят. Това е парадокс и за това жълтите жилетки са на улицата и там няма нито един от тези които са на помощи. Това не може да продължи ще има революция.
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как можа да се стигне дотук, ли?? Трябваше да го осиновят този "младеж" някое френско семейство, да му дадат на изч*ука жената, после дъщерята, после да го назначат на социални и да му дадат доживотна пенсия. Лично Хелзинския комитет щеше да се заеме със случая...!!!!
20
5
 
8
 
! Отговори
17 преди 5 години
Лигава медуза. СМРДИ НЮЗ пише, българскиите експерти и анализатори в областта на прибирането на селскостопанска продукция в испания скоро ще бъдат изправени към прииждащите вълни от експерти със същата квалификация от украина. Очаква се конкуренцията да беде в областта, кой повече и по-ревностно поддържа натовския фашизъм.
19
8
 
15
 
! Отговори
бате гойко преди 5 години
не мога да разбера защо се мъчим, и ние и те. да се пусне някоя болест или отрова (начини за масово унищожение бол) и след няколко години всичко да утихне. те ще си отидат при алах (и без това само за това живеят), а ние ще си добиваме петрол на спокойствие и няма да се притесняваме от изнасилване, когато отиваме до магазина. и в африка може същото да се направи, те горките братя и без това освен да се избиват сами себеси последните 50год друго не са свършили.барем всичко да приключи на бързо
18
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Специално в този случай не става въпрос за терорист, а за някакъв изперкал хулиган. Трябвало е да го пускат само с електронна гривна от затвора.