Борисов: Бюджетът на ЕС да инвестира в растеж, заетост

Премиерът подчерта кохезионната и селскостопанската политика
Обновена: 16 фев 2019 13:31 | 16 фев 2019 13:30, Елка Василева
24
Борисов: Бюджетът на ЕС да инвестира в растеж, заетост
Бойко Борисов и Гюнтер Йотингер. Снимка: БТА

„Искаме да сме амбициозни - то тогава ни е необходим и амбициозен бюджет. От това зависи и бъдещото ни развитие, както и да покажем, че ЕС може да действа единно в трудни времена и да излезе още по-силен от кризите“. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов пред еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

Борисов проведе среща с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Йотингер в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Във фокуса на разговора им бяха преговорите по Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г., съобщи правителствената пресслужба.
 
Премиерът Борисов посочи, че България подкрепя аргументите и позицията на ЕК за приключване на преговорите по МФР до октомври 2019 г. „Надявам се, че ще можем да постигнем споразумение навреме, за да няма забавяне в програмите, да отговорим на очакванията и да си върнем доверието на нашите граждани“, каза министър-председателят Борисов. Той посочи пред Йотингер, че от нас се изисква да намерим баланса между политиката за растеж и новите приоритети.

„България, като външна граница на ЕС, добре разбира необходимостта от осигуряване на достатъчно средства за новите предизвикателства, особено в областта на сигурността, миграцията и отбраната. Но също толкова важно е бюджетът на ЕС да инвестира в растеж, заетост, конкурентоспособност и конвергенция“, подчерта премиерът Борисов.

Той бе категоричен, че за страната ни кохезионната политика и общата селскостопанска политика са от приоритетно значение и са доказали своята добавена стойност за целия ЕС. „Изключително необходимо е допълнително засилване на фокуса върху нуждите на най-слабо развитите региони. Само така ще избегнем задълбочаването на изоставането и ще подпомогнем засилването на икономическото и социалното развитие и на ЕС като цяло“, каза още премиерът Бойко Борисов.

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премиерът подчерта кохезионната и селскостопанската политикаВ действителност се оказа, че 90 % от зеленчуците и плодовете в България са от Сърбия и БЮРМ . Еврофондовете естествено са усвоени от наши хора.