25% от родните студенти са пробвали дрога, световният бич – опиоидите

Кризата с употебата на опиоди в САЩ се задълбочава
Обновена: 26 юни 2019 15:32 | 26 юни 2019 15:00, Йордан Бързаков
51
25% от родните студенти са пробвали дрога, световният бич – опиоидите
Снимка: Reuters

Днес, 26 юни, е световният ден за борба с наркотиците и наркотичната зависимост. Определен е за такъв от ООН през 1987 година, а оттогава насам употребата на незаконни субстанции не просто не намалява, а се увеличава.

Последният доклад на ООН по темата показва, че почти 250 милиона души в света на възраст между 15 и 64 години са използвали незаконен наркотик поне веднъж в живота си. От тях - около 30 милиона имат тежка зависимост. Тези данни обаче са непълни, тъй като проучванията се базират на националните статистики, а някои държави - особено в Азия и Африка, въобще не поддържат такава база данни.

Канабисът остава най-широко употребяваният наркотик в света с близо 200 милиона ползватели, което съответства на 3,9% от населението на възраст между 15 и 64 години.

Високо остава нивото на разпространение и употреба на канабис най-вече Северна Америка, Европа и Латинска Америка. Наблюдава се повишение на този показател и в страните от Западна и Централна Африка и Океания.

Все по-голям става проблемът със систематичната употреба на марихуна при подрастващите. Почти 13 милиона деца на възраст между 15 и 64 години употребяват марихуана регулярно.

Кокаинът, амфетамините и LSD също бележат ръст на употреба, като годишно достигат до почти 55 милиона души по света. Най-често кокаинът се употребява в Северна и Южна Америка, все по-нарастващо е влиянието му и в богатите части на Европейския съюз.

Докато канабисът остава най-разпространеният наркотик, то светът си има нов бич - опиоидите. И ако употребата на старите опиати като хероин, метадон и дезоморфин остава високо, то се повече стават случаите на използването на легални опиоди - с лекарска рецепта. В САЩ положението е почти бедствено.

Статистиките сочат, че всеки ден там умират над 200 души от използването на различни антидепресанти, успокоителни и болкоуспокояващи. В огромната част от случаите, зависимостта тръгва от легитимно предписание от лекар. Само за няколко години, от началото на своето производство, генеричният препарат Оксиконтин се превръща в най-използвания опиоид в САЩ. Той не се продава като изключително силно обезболяващо, каквото всъщност е, а като лек за широк спектър на действие. Предупрежденията на специалистите, че Оксиконтинът може да доведе до тежки зависимости и до постоянна нужда от увеличаване на дозата, са парирани от компанията производител с широкомащабни рекламни кампании и дори пускането в употреба на "противосредство" - лек против пристрастяването. Печалбите са огромни и все повече фирми започват производството на такива вещества.

Само през 2017 година в САЩ са починали над 35 000 души в резултат на предозиране с болкоуспокояващи вещества и техните производни.

Как е в България?

Данните от страната ни също са сериозно притеснителни. Почти една четвърт от студентите в страната са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество, сочи статистиката на Националния фокусен център за наркотици и наркомании.

Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (22,9%), също хашиш (7,4%), амфетамини (4,8%), кокаин (4,1%), екстази (3,3%), метамфетамини (2,7%), синтетични канабиноиди (2,2%), а комбинация на две и повече вещества са посочили 2,1%.

Най-висок процент от отговорилите посочват, че през последните 30 дни ежедневно или почти ежедневно са употребявали канабис (0,9%), както и синтетични канабиноиди (0,2%), метамфетамини (0,2%) и екстази (0,2%).

Студентите започват да употребяват наркотици на 16-18 години, като 11,9% от тях са посочили, че на тази възраст за първи път са употребили канабис, 2,8% – амфетамини, 1,9% – кокаин, 1,6% – екстази и 1,5% – метамфетамини.

Първата употреба на студентите на някакво наркотично вещество най-често се е случила на купон, парти (3,7%), както и в домашна обстановка у приятели, на улицата, в градинка, парк и в дискотека.

На този фон, все повече се чуват тези гласове, които смятат, че легализирането на леките наркотици ще доведе до отлив от употребата и злоупотребата, по примера на няколко държави, които вече предприеха стъпката.

Според тях, декриминализацията ще доведе до по-високо качество на наркотика, държавата ще може да го контролира, ще влизат данъци в националните хазни, вместо да отидат в ръцете на наркобарони. Не е за пренебрегване и психологическият фактор - ако е позволено, не е интересно.

Дали това е правилното решение, все още не ясно. Трябва да минат поне още няколко години, за да могат да се извлекат адекватни данни от вече позволените места за употреба на леки наркотици. Ясно е обаче, че решения трябва да се вземат. Само за 15 години - от 2000 до 2015 година, смъртните случаи на хора, злоутребили с наркотици, са се увеличили с над 60 000 души - от 105 000 през 2000 г. до 168 000 през 2015 г.

 


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Само легализация преди 1 година
Е спасението.Алкохола го доказва
48
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Студент,
ади ся с проблеми, любопитството е в основата и това е съвсем нормално!
47
0
 
3
 
! Отговори
Студент преди 1 година
Лоша ви е извадката. Около мен поне 3/4 са опитвали твърд наркотик - амфета или кокаин. Не е нещо необичайно според тях, служи за забавление, много е яко. Аз лично не бих - глупава и ненужна загуба на пари и повреждане на мозъчната дейност и за какво? Хората, които обичат такива експерименти, са най-често нещастни под някаква форма и скучаят.
46
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Най-опасният наркотик е захарта и изкуствените подсладители - дават се още на малки деца...И отърване няма.
45
1
 
2
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Силно се съмнявам да има студент, който никога не е пробвал нищо...
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алкохолът в напитките е максимум 40 процента. 60 процента е вода и водата е причина за зависимостта. Без алкохол може да се живее и никой не пие 100 процента алкохол. А водата дори се пие чиста на 100 процента.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медии дрънкат г-л-у-п-о-с-т-и. Захарта е най-опасния лек наркотик, с най-много жертви и силна степен на физическо пристрастяване - продава се свободно. Твърдият алкохол е най-опасният тежък наркотик, с много силна степен на физическо пристрастяване и много жертви - също се продава свободно. Най-силните природни халюциногени се продават свободно. Най-бруталните опиати, депресанти, антидепресанти и транквиланти се предписват безразборно от психолози и психиатри. Другото е прах в очите.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в Западното общество. Цял свят работи да е облечено, дрогирано и алкохолизирано Западното общество.
41
2
 
1
 
! Отговори
извод преди 1 година
Дрога /за една четвърт/ и бригада в САЩ /за всички/ - високите цели на българските студенти! Честито!!!
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямата мафия е фармацевтичната индустрия!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ви е ясно,че при тази система на прием в многонавъдилите "университети",които са на нивото на едновремешните техникуми и гимназии,голяма част от студентите отиват да учат единствено заради дипломата и да поживеят още малко на гърба на мама и на тате? Придобиването на знания и умения им е последна грижа,а дори и да искат нямат необходимата подготовка и база от средните училища,за да ги възприемат и усвоят!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро 25 % НЕ са пробвали !!
37
0
 
1
 
! Отговори
виждащ преди 1 година
Вече е късно мафията иска да се отърве от съсипаните си клиенти с легализация искат да прехвърлят греха на държавата
36
0
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
И слушат чалга и чалга рап....е.ем ти студентити....обаче добре се вписват като продавач консултанти у веригите ...
35
0
 
2
 
! Отговори
За Конница преди 1 година
Половината от бokлyците, които се продават в аптеката, могат да се определят като дрога, опасни са за здравето и водят до пристрастяване.
Който иска да се бори, да се пробва със световната шампионка по борба Т.Ю.
34
0
 
13
 
! Отговори
Торлака преди 1 година
По този повод имам един въпрос:
А каква част от 240-те народни представители използват ежедневно наркотици? Правено ли е изследване, ако не е, да се направи!!! Резултатите ще са показателни за "паразитната същност" на една голяма част от представителството народно. Какъвто народа, такива и представителите ....
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно какъв е процента на пушачите на цигари и редовно употребявания алкохол. И леките наркотици не са за пренебрегване, а там статистиката сигурно е още по-стряскаща. :)
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко май ви е грешна статистиката :D по-скоро 95% са пробвали :Д
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няколко пъти съм пробвал трева. Уж за такова ми дадоха да си дръпна. Ефект нула.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
грамотност 0! Хубаво сте го копнали матряла от запад, но и в превода ви няма! На 16- 18 г. не са студенти, а ученици! На английски students ne e rawno na studenti!