Борис Джонсън спечели, рискът от Brexit без сделка скочи

Икономисти прогнозират тежки времена за Великобритания
Обновена: 23 юли 2019 20:46 | 23 юли 2019 19:20,
18
Борис Джонсън спечели, рискът от Brexit без сделка скочи
Снимка: Reuters

С утвърждаването на Борис Джонсън за бъдещ лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания перспективите пред британската икономика със сигурност са станали по-мрачни и потенциално по-рисковани, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на мнението на експерти.

Още по темата

Убедителната победа на Борис Джонсън срещу конкурента му за поста Джереми Хънт направи по-вероятен сценария, при който Великобритания ще напусне ЕС на Хелоуин без споразумение. Това е перспектива, която дори най-пламенните привърженици на Брекзит смятат, че ще бъде разрушителна за страната в краткосрочен план преди да се видят каквито и да е ползи, допълва БТА.

Повечето икономисти прогнозират, че така нареченият Брекзит без споразумение ще бъде много по-лош от това.
При този сценарий се предвижда дълбока рецесия. Дали тя ще бъде толкова дълбока, колкото последвалата световната финансова криза - над 6 процента - никой не знае, но почти всички икономисти са съгласни, че ще бъдат загубени работни места и ще се засили натискът върху държавните финанси.

Брекзит без споразумение всъщност означава, че на 1 ноември ще бъдат наложени мита на търгуваните стоки между Великобритания и останалите 27 страни членки на ЕС.

Други пречки пред търговията, включително пред ключовия британски сектор на услугите, ще се появят, когато бъдат наложени ограничения върху свободното движение на хора, стоки и регулаторни стандарти. Великобритания ще бъде изправена пред перспективата да загуби търговските споразумения, които е сключила с ЕС през годините, включително последните споразумения с Канада, Южна Корея и Япония - те са около 11% от търговията на Великобритания.

Основателят на Върджин груп (Virgin Group) Ричард Брансън посочва, че Брекзит без споразумение ще бъде катастрофа - до такава степен, че британската лира ще поевтинее и за първи път ще се обменя само за долар.

Лирата понесе товара на несигурността около Брекзит, понижавайки се с над 10% от 1,50 долара в деня след референдума за Брекзит през 2016 година. С все по-настоятелните мнения, че ще има Брекзит без споразумение лирата достигна двугодишен минимум от 1,2450 долара.

Въпреки че, както Великобритания, така и ЕС, ще са потърпевши от Брекзит без споразумение, Лондон ще страда доста повече , като се има предвид, че британският износ за ЕС е на стойност от около 13% от годишния брутен вътрешен продукт на страната спрямо 2,5% от БВП на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на ракиените разбирачи- когато започнете да внасяте в европейсия бюджет повече от кокото усвоявате тогава давайте мнения
16
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ако" уважаващ себе си българин" означава такъв за който не е важно да е добре а Вуте да е зле, т.е. типичният *** и озлобен шоп, сигурно. Първо Великобритания, за разлика от българия е донор на ЕС, второ достатъчно е само парите от българските емигранти в UK да секнат и кризата ни е в "кърпа вързана". Да не говорим че без перспектива за работа в чужбина, работодателят изобщо няма да те бави, ще ти смъкне заплатата и ако искаш.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най много ми се иска ,а предполагам и на всеки уважаващ се българин и европеец ,тази държава да излезе без сделка,но не вярвам да го направят ,защото винаги са били много хитри и интересчии,и са на никъде без европейските пари и субсидии...Но все пак дано излязат от Европа,...Един голям Троянски КОН по малко...
14
0
 
4
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
Ба, ще страда . НЯМА . Простолюдието ще старда . А тея умници - народни избранници няма да го усетят тоя Брексит . Пари имат. Статута им позволява да ходят където си искат и когато си искат .... Най-много да се обидят че не са ги разбрали и да си подадат оставка .... а тея с по-сериозните издънки сигурно и ще се извинят с половин уста ... и до там . Мей дето ус*ра Брекситския пейзаж да не би да и направиха нещо ?
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Добре, ще я има и какво? за големите претенции и хвалипръцковщина които ВБ има съществуването й ще е направо трагично. Надявам се никой в ЕС да не прояви милосърдие и да я свали на земята.Защото когато се пада от високо най - много боли. И така се учат важни уроци -че времената се менят и че с тях трябва да се променят и мисленето и действията. Те не го разбират или просто се надяват някой да отстъпи. Надявам се това да не се случи. много се надявам. И остави БГ на мира.
12
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 10АКО НЯКОГА НАПУСНАТ ЕС ДО 1 ГОДИНА БРИТАНИЯ ЩЕ ПРЕСТАНЕ ДА СЪЩЕСТВУВА!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам откъде идва този оптимизъм за излизане без сделка? Тереза Мей нали затова се провали, че не и харесаха сделката с ЕС. Не знам какво повече и по-различно очакват? Доста бизнеси затвориха, като ресторатни и магазини по главните улици в градовете. Хората нямат толкова много пари за харчене за странични неща. Ще видим от ноември, но освен гол популизъм, национализъм и имперски комплекси, нищо друго не се вижда.
10
0
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГЛУПОСТИ НА ТАРКАЛЕТА!!!ПРЕМИЕРА НА БРИТАНИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВА ВЛАСТ А ЦЯЛАТА Е В ПАРЛАМЕНТА!!!-------------ТЕЗИ ПИЯВИЦИ НЯМА ДА НАПУСНАТ ЕС НИКОГА ПО ТЯХНА ВОЛЯ!
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И след Брекзит Великобритания ще я има. Но за БГ и без брекзит не е сигурно.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната държава "обладана" от НенУрмалник.Станаха твърде много на тази планета.Войната идва.Дупе да ви е яко.
7
1
 
5
 
! Отговори
До бай ганьо преди 4 години
Недей така, нас ни управляват два генерала, а Британия ***-ст и баба.
6
1
 
4
 
! Отговори
хъша преди 4 години
До Анонимен 4нищо не разбрах от коментара ти?кви много пари?каква русия?
5
0
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
имайки си нашия боко си мислех че за нация няма по голямо наказание но се оказа че британците искат боботещ празнодумец и шоумен за да ги представлява като по голямо наказание от нашетое като сте рекли то добре нека да погледаме шоуто на борис
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук става въпрос за много, много, много, много пари. И тази групичка, начело с русия перчем, са решени да ги получат с цената на всичко. Сега британците ще видят до както води апатията и бездействието им срещу такива елементи. Изглежда, че тук на Балканите сме им сърбали попарата и не сме толкова наивни, но на запад...хората май още не осъзнават какво им предстои.
3
0
 
13
 
! Отговори
БГ преди 4 години
До АнонименПравилно, вън от Европа.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ех тез британски консерватори, ще закрият държавата, само и само на тяхното да е.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е добра новина, шут отзад и вън от ес и то бързо