Прага мести паметник на съветски маршал

Русия протестира решението
13 сеп 2019 07:32,
47
Прага мести паметник на съветски маршал
Снимка: Reuters

Властите на Шести район на чешката столица Прага решиха да преместят паметника на съветския командир от Втората световна война Иван Конев, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Маршал Конев е командвал частите на Червената армия, освободили големи райони на Чехословакия от нацистка окупация през 1945 г. Паметникът му, открит през 1980 г., напоследък породи спорове.

Русия изрази възмущение, когато миналата година към паметника на Конев бе добавен обяснителен надпис, че той е участвал и в потушаването на антисъветското въстание в Унгария през 1956 г., и в подготовката на ръководената от Съветския съюз инвазия в Чехословакия през 1968 г.

След като стана обект на вандалски атаки, местните власти днес решиха да преместят другаде паметника - решение, което бе разкритикувано от Русия и проруския президент на Чехия Милош Земан.

Руското посолство в Чехия нарече възмутително решението за преместване на паметника, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
марко полов преди 4 години
До Waffen SS"Трябвало е да оставят Прага на милоста на Фердинанд Шьорнер"кви ги бръщолвеиш бе, червен ***?! я да видим сега къде са победените във ВСВ страни - германия, япония и италия - имат едни от водещите икономики в света! като дрънкате заучените си тролски фрази, не мислите ли, че има интернет и информация и не е нужно да слушаме глупостите ви?!?!
34
1
 
0
 
! Отговори
мило ми става преди 4 години
До Waffen SSТова е оня Толбухин,дето войниците му нахлувайки в България се нахвърлят из нивите по селяните, и ги взимат за "пленници"!И не забравят дежурното "Гад фашистка"!Чак след 2 дни нещата си идват на мястото!А нашенските "комсомолци" посрещат руските солдати с лозунг "Добре дошли,другари таварищи!"Всичко това трябва да се опише в историята,и да остане за вечни времена!
33
0
 
1
 
! Отговори
Велес до 1 и 2 преди 4 години
..."Народ, който не познава историята си, и не взема поуки от нея, е осъден да преживее историята отново"...- Но е жалко, заради продажни, необразовани и разпищолили се "политици" да страдат милиони... Щото, нали се сещате, че прецедента Плевньо, Пасито, и ред такива, при ситуация, ще си изнесат миризливите *** надалече!
32
1
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 4 години
...zatova bratushkite prosto NIAMA da ni osvobozdavat otnovo...Edna stena i sled 50 god ste vidiat kakuv EU Halifat se e pruknal...zalko za malkoto ostanali mislesti beli...:((
31
5
 
6
 
! Отговори
Jas преди 4 години
Някои от пишещите във форума би трябвало да подтиснат поне за малко русофилските си чувства, да си купят нови очила и да прочетат статията отново. В нея е очевАдно + потвърждение и от чехски сайтове, че не става въпрос за премахване, ами за преместване на пеметкика. Ако не беше Червената армия, кой знае колко нямаше да се промени историята, по същото време американците вече са били в Пилзен, на 80км от Прага. Плюс окупацията 68г. и последните скандали с руски дипломати-шпиони в Прага=логично.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чехите може да сложат паметник на Хитлер в центъра на Прага. Няма да има недоволни чехи, защото е бил русофоб и прозападно настроен.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
vsicki mirolubivi hora mrazyat Rusia.RUSIA i rusnazite sa deza na dyavola i iskat izpepelyavaneto na sveta
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историята си е история. Добра, лоша - случило се е. Паметниците са част от историята, а премахването им е опит за пренаписване на историята.Сещате ли се кой си пренаписва историята? Македонците. Искате ли да сте като македонците?!? :)))
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помните ли паметникът на Ленин на св. Неделя? И аз го бях забравил. Не липсва на никого. И с *** така ще стане, и гАльоша... От нас зависи да го направим по-бързо.
26
6
 
12
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
У НАС ВСИЧКИТЕ РУСКИ ПАМЕТНИЦИ СА НА РУСНАЦИ УМРЕЛИ ОТ ПЛЮСКАНЕ И ПИЕНЕНА ЛОШ БРЪСНАРСКИ ОДЕКОЛОН.А, И НЕМЦИ НЕ Е ИМАЛО... ХАХАХААААА.....
25
6
 
9
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
НИЕ КАКВО ЧАКАМЕ....??!!! БЛАГОСЛОВИЯТА НА ДЖУДЖИ ЛИ.....ХАХАХААААА....
24
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно и чехите останаха без национално достойнство и са се навели гърбом пред новите си господари със свалени ***.
23
6
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"""Ва тника няма място в Европа."" Ама какво да се прави като половин Европа е в Русия
22
13
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Не е трябвало да умират руски момчета ,даже след като войната е практически приключила ,заради Чехия.Трябвало е да оставят Прага на милоста на Фердинанд Шьорнер и най-вероятно сега "Златна Прага" щеше да има по различна визия,ама на.Трябва да се каже,че ние още в първите години на необратимият ,безкраен,демократично-неолиберален преход ,сринахме паметника на Фьодор Толбухин.Заслужаваме едно "конгратюлейшън" от новите господари.
21
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ва тника няма място в Европа.
20
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До "ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯ"Лягай на печката и забрави
19
9
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
до да живее РусияТо пък един живот...
18
7
 
5
 
! Отговори
Ваньо Гештапото преди 4 години
Скоро почвам да прибирам грантаджии и да ги съдя за шпионаж.
17
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руският окупатор протестира, че са му махнали един от многобройните паметници.
16
13
 
21
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
А Галоша в Пловдив... - кога...