При техния "коронавирус" лайфстайл на шведите не им трябва карантина

За шведите това не е социално дистанциране, а самият живот
30 мар 2020 12:43, Елка Василева
54
При техния "коронавирус" лайфстайл на шведите не им трябва карантина

Отношения по Skype? Без прегръдки? За шведите това не е социално дистанциране, а самият живот, пише в статия за „Политико“ шведската журналистка Лиза Бюрвалд.

Докато други европейски правителства налагат драконовски мерки с невиждана скорост, оставяйки своето население в шок (но вероятно и по-защитено), Швеция остава забележително спокойна насред глобалната пандемия.

Как така? Да оставим факта, че Швеция е страна с хладен, някои биха казали и студен темперамент, където демонстрирането на силни емоции се смята за социална нетактичност. В действителност ние практикуваме коронавирус лайфстайл далеч преди вируса.

Още по темата

Географски Швеция е третата по големина в ЕС страна, но населението и е малко над 10 млн.; основните булеварди в големите градове винаги са почти празни. (Поради това ксенофобски настроените и крайнодесни „Шведски демократи“ биват осмивани заради мантрата си, че „Швеция е препълнена!“).

В действителност според данни от 2018-2019 г. мнозинството от шведските домакинства се състоят от един член без деца. Абсолютно различно общество от Италия например, където под един покрив живеят различни поколения, не само поради финансови причини.

Шведите също така обичат да спазват т.нар. интерперсонална дистанция и да уважават личното пространство. Това правило важи отдавна за всички аспекти от всекидневния живот в Швеция – от супермаркета до автобусната спирка. Дори, когато вали.

Много шведи се слисаха от новините как френски семейства се адаптират да работят у дома и се опитват да създадат подробен график, само за да преминат през деня, без да полудеят.

В Швеция младите хора са залепени за смартфоните си денонощно и техните важни връзки, дори първите им срещи, се случват зад екраните им.

Тук имаме национална мантра, подобна на британската „Бъди спокоен и продължавай напред“. Само е малко по-депресираща, се казва в материала, цитиран от БНР.

По последни данни на Ройтерс жертвите на коронавируса в Швеция са 110. Заразените са 3700.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
Ива преди 4 години
(Поради това ксенофобски настроените и крайнодесни Шведски демократи биват осмивани заради мантрата си, че Швеция е препълнена!)- препълнена е - нито има подслон за всички, нито пари за всички.държавата е на червено от 2 години - взима кредити за да плаща социални помощи.- миналата година орязаха парите за отопление и старчески домове..за старците ще има одеяла. няма пари - някои от градовете са практически фалирали и не могат сами да се издържат. вкараха араби и шведите ги напуснаха.
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шведските демократи не е крайно дясна партия, и в момента води във всички polls независимо че тяхните fake медии ги цензурират
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ги застигне и тях - дано да не съм прав То става с затоплянето на времето по тези ширини. Тогава да ги видим колко са спокойни.
43
2
 
1
 
! Отговори
Омонимен преди 4 години
От това, което коментираш за себе си, може да се стигне до две заключения: или си гей или си някой префърцунен граф, виконт, принц и прочие...Това последното за помощта е отчасти вярно...Уверил съм се, че, уж, приятелите не помагат в живота ми с нищо, за разлика от съседите, на които наистина мога да разчитам.
42
5
 
25
 
! Отговори
странно преди 4 години
Като го чета това и оставам с впечатлението, че съм швед.Винаги съм се чувствал притиснат от екстровертните си сънародници, които ти се бутат под носа и ти говорят на 5 сантима от ухото, любопитстват, фамилиарничат и прочее.Полупразните спокойни булеварди и широките пространства пък са нещо страхотно. Не като у нас - и в малктие градчета (по 50-100к жители) всички са се набутали в 2-3 улици като в кошери.А ако се наложи някой да ти помогне - все едно никого не познаваш - сам си на света.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Иван 42Няма страшно, Мюмюн и Кюмюн настъпват бавно към Швеция, до 10 години няма да има и помен от празните булеварди.........Но Швеция е далеко за разлика от България! :)))))))))))) А ромите короната хич ги не тръшка така че пророчеството ти нещо куца!:))))))))
40
2
 
8
 
! Отговори
д преди 4 години
Дано не съм прав, но скоро ще се наложи да вземат мерки и колкото по-скоро толкова по-добре. Днес вече съобщават за 36 жертви, а вчера бяха двойно по-малко.
39
0
 
12
 
! Отговори
до хемус преди 4 години
Качество и стандарт са много различни неща. Гледай, докато го разбереш, да не си самотен старчок! И внимателно, да живееш сред хора, не значи, че не си самотен.
38
4
 
16
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Няма страшно, Мюмюн и Кюмюн настъпват бавно към Швеция, до 10 години няма да има и помен от празните булеварди.
37
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на шведите. Не са офци !
36
8
 
19
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Като стигнете шведите по стандарт на живот,заповядайте да ги коментирате!Понеже сте големи родолюбци все с влажен поглед как живеят другите!От 1944 година е така!
35
2
 
3
 
! Отговори
ASAasa преди 4 години
До Анонимен 28Ганчо ти там ли си бил в техните болници, и за това ли си специалист
34
0
 
1
 
! Отговори
До 31№ преди 4 години
Може би си прав,знаее ли човек какъв е ,щото ти пък си за мен "гол шаран" и всичко Фярваш...не разбрах къде сгреших...а да вместо 110 писах 11 -пропуснах една нуда,но всичко друго е истина .Включи разума ,а не простаЖките си емоции и ще видиш-е ако имаш сили де,разбира се)
33
3
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
до ninaДаа,пропагандата е страшно нещо -девиза на Гьобелс ,ще видим когато след месец-друг всичките ще изпонаскачат от "домашните си арести" с вик нечовешки-Искам да м...да работя...парите се свършват...фирми се затварят ...какво ще стане с България,която от 11 март до 21 март е загубила 3 милирада лева(Горанов),а тук още 10 дена(още 12 милиарда),а до 12 април още 15 милирада и няма да се учудя.ако сме в карантина до 1 май както САЩА ТОВА ОЩЕ 20милиарда загуба..Организама сам се бори с вируса.
32
11
 
26
 
! Отговори
До анонимен 35 преди 4 години
Ок, ***, ако шведите са болно общество, то българите какви са?За твоя информация, в това общество (Шведското) хората печелят много добре и почти всички се пенсионират милионери и обикалят цял свят по круизи, а ти ще работиш до 65 (може и 70 да ги направят) докато се пенсионираш с 250 лв пенсия. Ама налЕ ще ти стига за капачки за буркани колкото щеш. Че какво му трябва на *** освен да има да си вари зимнина и ракия и псува пусия запад, че са джендърЕ. ...
31
20
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е болно общество и изобщо не е общество. Трябва да се пазим от тези да не станем като тях. Мнозинството били сами и без деца... Боже опази ако това е върха на цивилизацията в момента...
30
6
 
21
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
Много комплекси избиваш върху гърба на ***. Сигурно в чужбина се навеждаш главата като мишок, ама тука се правиш на все знайко. Ако си в България, ти при твойте братя роми в Столипиново ли живееш? Или при баг *** Сомов?В твоята умряла Швеция, новородените от смесени двоики са 50% от ражданията. Твоята Швеция ще се превърна в Швецистан съшо. Та ти недей знай толкова, знай-знай, ама не толкова.На запад нищо няма, само пари.
29
16
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
А нашяи барба *** избяга в дън гори Тилилейски и се затвори в дървена колиба с провизии за 1 година, сакъм не се загуби безцения му животец. Аз сега имам среща с моето момиче и никакви забрани и глоби не могат да ме спрат. Отивам да си я видя и нацелувам и да си обикаляме щастливи по улиците...Като няма заведения и паркове, така ще е...
28
8
 
22
 
! Отговори
nina преди 4 години
#29Тази статистика за заболелите е тези,които са регистрирани.Колко не са-друг въпрос.Тук вече тест се прави само ако влезеш в болница.При нас поне се спазва карантината.В Швеция все още баровете и ресторантите са пълни и децата ходят на училище. Но при това неглижиране на собствения си медицински персонал ме съмнява цифрите в Швеция да не скочат нагоре.Лошото е,че няма да има кой да ги лекува.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ром,с ,,,човече ти си кибер п.ост.. не си струва и да ти опонира човек