Германия забранява временни работници в кланиците

Това става след бум на коронавирус в кланиците там
21 май 2020 11:13, Елка Василева
11
Германия забранява временни работници в кланиците
Снимка: архив, БГНЕС

Германия забранява използването на временни работници в кланиците след бум за заразените там с коронавирус.

През последните седмици стотици заети в месопреработвателната индустрия в Германия и Франция дадоха положителни проби. Много от работниците пристигат от Румъния с полети, наети от местните фермери.

Германското правителство прие предложение за забрана от догодина на участието на подизпълнители, предимно мигранти, в преработката на месо. При нарушение собствениците на кланици рискуват глоба от 30 хиляди евро, предаде БНТ.

През март европейските страни затвориха границите си заради коронавируса, но европейци, заети в селското стопанство, са сред малкото изключения.

Още по темата

30 000 румънци са пристигнали в Германия за работа в хранително-вкусовата промишленост.

Въпросът за лошите условия в цеховете за пакетиране на месо възникна след появата на клъстер на зараза в западния град Мюнстер. Повече от 100 заразени има и в две кланици във Франция.

Румънският министър на труда Виолета Александру пътува 18 часа с кола до Германия, за да види лично условията в кланиците и призова сънародниците си при нужда да се обръщат към полицията.

Германският й колега призна, че се чувства засрамен от условията на труд за румънци.

„От разговорите с румънската ми колежка стана ясно какъв вътрешен дебат е възникнал сред нашите партньори в България и Румъния и какво означава за Европа да се говорят подобни неща за Германия. Наша отговорност е работниците от всички части на Европа да имат еднаква защита и права като германските работници“, каза Хубертус Хейл - министър на труда на Германия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От години повтарям, че великата и подредена Германия и възпитаните и толерантни германци са една тотална заблуда, но това го разбират само хора, живяли дълго там и работели не само в сферите на сезонните работници, тогава зейва пропастта между измислица и реалност...
8
0
 
6
 
! Отговори
Хубаво преди 3 години
Дано го наложат и в други сектори и естествено за целият ЕС.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става въпрос за забрана за ползване на фирми подизпълнители (посредници) за временна заетост в бранша, а не забрана за наемане на работници от чужбина. Работниците трябва да са на договор към самия немски работодател, тоест да имат същите права като останалите и да получават същата заплата. Глобата обаче е смешна за големи фирми.
6
6
 
3
 
! Отговори
. преди 3 години
"Германското правителство прие предложение за забрана от догодина на участието на подизпълнители, предимно мигранти, в преработката на месо. При нарушение собствениците на кланици рискуват глоба от 30 хиляди евро, предаде БНТ"Мдааааа... Де-мо-кра-ци-я, де-мо-кра-ци-я... Иде им края скоро!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е за генерална забрана на фирмите подизпълнители. Отвратителен инструмент за трудова експлоатация без носене на отговорност от никого. Тук идват само новините, засягащи чужденци, което създава донякъде грешна представа. Всъщност и експлоатацията на германци от други германци от такива т.нар. фирми подизпълнители за временна заетост е гигантски проблем в Германия.
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е чиста експлоатация. На германците им трябват роби да ги командват, а не хора. Расистка и фашистка нация с вечни претенции за превъзходство. Всичките им сладки приказки са много хубави, но само на хартия.Интеграция, ама друг път.
3
0
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Робуването нее само в кланиците а в повечето трудоемки и мръсни професии. Все пак най голяма вина носят шефовете-мародери на фирмите подизпълнители от източна Европа!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западният град не е Мюнстер, а Коесфелд, заразените не са 100, а 300та...
1
1
 
7
 
! Отговори
2LOOP преди 3 години
СЕГА ЩЕ Се ПРИБЕРЕ В ЯМБОЛ ОРИНДЖ КАУНТИ И ЩЕ СТАНЕ ЗОБАНЕ С КОВИД.