ЕС не се споразумя, отложи приемането на финансовите мерки

Лидерите на държавите-членки ще търсят бързо решение
19 юни 2020 19:51, Петя Славова
11
ЕС не се споразумя, отложи приемането на финансовите мерки
Снимка: БГНЕС

Лидерите на държавите-членки на ЕС не успяха да постигнат споразумение относно фонда за възстановяване на икономиката след пандемията, както и по бюджетната рамка на Евросъюза. Те ще се съберат на живо в средата на юли, за да съгласуват тези въпроси, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че разногласията относно разпределянето на средствата между държавите от ЕС са останали, както и по въпроса за финансирането на тези инструменти.

Шарл Мишел заяви, че до средата на юли той ще изпрати конкретни предложения, за да може да се вземе решение възможно най-скоро.

Още по темата

Всички лидери от ЕС са потвърдили необходимостта от приемането на този финансов инструмент и се очаква до лятната ваканция (през август) държавите да постигнат споразумение по въпроса. Фон дер Лайен отбеляза, че лидерите са подкрепили идеята на ЕК основните усилия да бъдат съсредоточени върху развитието на „зелена“ и цифрова икономика.

Днешното обсъждане отново е извадило на преден план разногласията по различни въпроси, включително съотношението на средствата във фонда за възстановяване на икономиката под формата на грантове (250 млрд. евро, съгласно предложението на ЕК) и заемите (500 млрд. евро), правилата за разпределянето им и средствата за финансиране на този пакет.

„Всички тези въпроси предстои да бъдат обсъдени и аз ще запозная лидерите с предложенията на Еврокомисията“, заяви Урсула фон дер Лайен.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
На никого не му пука за България. Става дума, че едни държави плащат бюджета на ес, същите държави плащат фонд за излезане от кризата 2008ма, а сега урсулата иска да плащат и за фонда за короната.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да обърнем цикъла на парите от ЕС. Да преминават от гражданите към бизнеса и оттам - към олигархията и чекмеджетата.

Сега парите преминават през олигархията, техния бизнес и до народа остават трохи. Нека бизнесът заслужи с пот парите на гражданите.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
как не се споразумя нали бойко ги подкрепи? пак ли лъжете медиите? колко пари ви дадаха да ни лъжете? не вярвам на нищо само на бойко
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Ами те

Е те сигурно знаят, че Борисов и компания трошат милиарди европейски пари, за да строят стадиони и спортни зали в села с по 2-ма жителя...
България я приеха за член на ЕС, по-скоро, по геополитически причини....
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хе,парички чак герб. .но и да има те не са подарък ,ще се връщат от нас народа
5
3
 
7
 
! Отговори
Ами те преди 7 месеца
Сигурно са видели снимките на Боросов и аудио записа.... направо са в шок. Та, затова... .и отлаганията.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И що ще дават пари на някой... със нови заеми заедно ще излязат по-силни. После някой трябва и да ги връща, кой ще ги връща тия заеми. Британците що бягат от потъващия кораб ?
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Боко остана без пари.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Единия има вид на пияница и пушач, а тази по-скоро прилича на чистачка, колкото и да се дюздисват не вдъхват доверие.
1
1
 
7
 
! Отговори
въй преди 7 месеца
изтървахми милиардити