Захариева: Да не допускаме ново затварянето на граници вътре в ЕС

България е отворена за чешките туристи, каза външният министър
10 юли 2020 07:20, Анисия Иванова
19
Захариева: Да не допускаме ново затварянето на граници вътре в ЕС
Снимка: БГНЕС

"В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на граници вътре в ЕС. Веднъж го преживяхме и това доведе до блокиране на хиляди хора и на спиране на доставките на стоки." Това каза на пресконференция в Прага вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщи пресцентърът на МВнР.

Тя е на официално посещение по покана на колегата си Томаш Петржичек. В рамките на визитата тя разговаря още с премиера Андрей Бабиш и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек.

"Пристигнах тук с полет от Бургас, с който в България дойдоха чешки туристи. Искам да заявя, че България е отворена за чешките туристи, като властите са предприели всички необходими мерки за безопасността им. Поздравявам и Чехия, която е за пример на останалите държави, след като отвори границите си за свободно влизане на граждани на ЕС", каза Захариева. От петък стартират редовни чартърни полети между Прага и Бургас и Варна.

"България се справи много добре с епидемията и тя бе една от първите държави, с които възобновихме туризма", каза и чешкият външен министър Томаш Петржичек.

Двамата министри обсъдиха още как да стимулират развитието на бизнеса между България и Чехия. "С Чехия имаме почти пълно съвпадение на позициите по редица въпроси. Приветстваме плана за бюджет на ЕС в следващия програмен период и в това отношения оценяваме положително предложения баланс между заеми и грантове в новия инструмент за възстановяване. От ключово значение е кохезионната политика да продължи настоящия си вид. Тя е гаранция, че няма да има задълбочаване на различията в икономическото развитие на региони и страните", изтъкна Захариева.

Българският първи дипломат бе приета и от премиера Андрей Бабиш, с когото обсъди мерките за борба с коронавируса, предложението за нов бюджет на ЕС и инструмента за възстановяване и охраната на външната граница на ЕС. Захариева запозна премиера Бабиш и с възраженията на България по пакета "Мобилност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България въобще не се справя добре с епидемията, още от начало ни затвориха, в същото време не превиха тестове и даваха лъжливо спокойствие на хората, че всичко е ок! Затваряне няма да има ако не се допуска такова изпускане на положението, както у нас или по-точно толкова некадърно управление на здравна криза!
12
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Поредния напън на неадекватните брюкселски вувузели.Европа пламна тъкмо защото некадърниците с ценности в брюксел не искаха граничен контрол за болни от вируса.Време е да излизаме от ес и изметем безродните му рoдлoги.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряне на границите няма, а има карантина за идващите от рисково държави като България. 14 дни карантина и си готов.
10
0
 
8
 
! Отговори
рускиня преди 3 години
България се справи много добре с епидемията ????????????????????СЕГА ДА ПИТАМ - КОЙ ЛЪЖЕ? Защото днеска обявили 300 случаи. всички европийски страни обявили българия за опасна държава. Та кой е лъже
9
0
 
8
 
! Отговори
КРУМ преди 3 години
Тая патица още не е разбрала ,че до дни европейските държави ще забранят на българи да влизат на тяхна територия....
8
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 години
14 дни карантина си е точно затваряне
7
0
 
11
 
! Отговори
тая кака преди 3 години
с рокличките на цветя явно не може да вдене, че нейният началник пуска фалшивите данни за заразените и другите страни вземат подходящи мерки.аре чао, бамбина, чао!
6
3
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Няма !!! Просто ще ви затворим в Белене !!!
5
2
 
11
 
! Отговори
Оптимист+ преди 3 години
"Да не допускаме ново затварянето на граници вътре в ЕС" - както се развива Пандемията в БГ, скоро ще можем да ходим само в Сърбия и Румъния - дори и макетата ще ни хлпнат кепенците
4
2
 
16
 
! Отговори
Боко Т. преди 3 години
Ще се затваряме! След като разни хора се събират в София да скандират и освиркват мафията на суджуците, то най сигурни начин е да наложим пак карантина и всички вкъщи. И границите ще затворим и КПП-та ще върнем..Чекмеджета има за пълнене
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кого лъжат тези?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам ново отварянето!
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То никой не ги затваря, единствено не препоръчват на гражданите си да пътуват до България, а пък ако решат след завръщането им в страната им ги поставят под карантина за 14 дни.Нищо по различно от типичните препоръки на работещите администрации в Европа, както обикновено не препоръчват на гражданите си да пътуват до места където има военен конфликт или повишена епидемиологична опасност, но е тези държави администрацията им работи за гражданите, а не за тъмни субекти, от които получават пари.