Дават им €1200 на месец - какво биха правили хората, ако не трябва да работят?

В Германия стартира социален експеримент, който ще продължи 3 години
31 авг 2020 21:53, Елка Василева
149
Дават им €1200 на месец - какво биха правили хората, ако не трябва да работят?
Снимка: архив, БГНЕС

Германия стартира социален експеримент: безусловен базов доход от 1200 евро месечно. Целта: да се разбере дали с тези пари хората ще живеят по-добре. Дали ще станат по-спокойни и по-смели? Или пък по-мързеливи?

Интересът е огромен: само за една седмица за участие в пилотния проект "Безусловен базов доход" са кандидатствали над 1,5 милиона души. В него обаче ще бъдат включени само 1500 от подалите заявка. И то едва 120 от тях ще имат щастието да получават по 1200 евро на месец в продължение на три години. Останалите 1380 участници ще бъдат включени в т.нар. база за сравнение, пише Дойче веле.

Сумата от 1200 евро не се облага с данъци и не е обвързана с никакви сложни правила. Единствените условия за участие в експеримента са: кандидатите да са навършили 18 години, да живеят в Германия и в рамките на трите години да отговорят на въпросите на общо седем анкети, всяка от които ще им отнема около 25 минути. Ако не участват в анкетите, парите няма да бъдат изплащани. Доходите, социалното положение или образователното ниво на участниците не играят никаква роля.

Още по темата

За трите години всеки участник в социалния експеримент ще получи общо 43 200 евро, т.е. на година се падат по 14 400 евро. Тази сума не е избрана случайно. Тя надвишава леко прага на бедността, определен от Федералната статистическа служба, който възлиза на 13 600 евро на година. Проектът се финансира от краудфъндинг-кампания. Необходимите средства за изплащането на сумите ще бъдат осигурени от дарения на вече близо 150 000 души.

Ще живеем ли така по-добре?

Ако всички граждани получават месечно определена сума пари без никакви условия, много от проблемите им ще бъдат решени. В това са убедени инициаторите на проекта от сдружението с нестопанска цел "Моят базов доход". Когато не мислят постоянно как да изкарват пари, за да оцелеят, хората ще станат по-свободни, по-креативни и по-щастливи, смятат от сдружението.

Но дали това ще се докаже в практиката? Точно това е и целта на експеримента: да даде отговор на този въпрос. "Искаме да разберем какво ще направят хората с тези пари. Дали ще ги харчат, или ще ги спестяват. Дали ще спрат да работят, или пък ще намалят работното си време. Дали ще станат по-социални, дали ще даряват повече на хора в нужда", казва ръководителят на изследването Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания. "Въз основа на тестове ще можем да разберем и друго: дали стресът е намалял, дали благодарение на безусловния базов доход хората са станали по-спокойни", казва още Шуп.

В Германия дебатът за безусловен базов доход се води вече от години и е идеологически оцветен. В същността му стои въпросът какво биха правили хората, ако не им се налага да работят.

Много от противниците на идеята я смятат за утопия на леви фантазьори, които искат да мързелуват на гърба на обществото. Привържениците ѝ обаче виждат в нея решение на много от сегашните и бъдещи проблеми. Те са убедени, че базовият доход ще подобри социалната среда: хората ще имат повече време за възпитанието на децата си, за грижи за болни и възрастни близки, за съседска взаимопомощ. Освен това те смятат, че може да се разработят модели за бъдещето, когато заради напредващите дигитализация и автоматизация класическите работни места ще стават все по-оскъдни.

Юрген Шуп се надява експериментът да даде отговор и на други важни въпроси. Например на този: Как ще се отрази това на иновативността и предприемчивостта на хората? "Възможно е, когато хората получават базов доход, да станат по-смели и да се посветят на самостоятелна дейност или да променят нещо в професията си", казва той.

Кои отговори няма да научим?

Експериментът обаче няма да даде отговор на редица важни въпроси. Например: Накъде ще тръгнат цените, когато всички получават безусловен базов доход? Дали болните и нуждаещите се хора тогава няма да разполагат с по-малко пари, отколкото сега? И с колко ще трябва да бъдат повишени данъците, за да бъде финансирано начинанието?

"Нашето изследване няма да реши редица въпроси, свързани с базовия доход. Но ще даде отговор на централния за мен въпрос: Как парите променят хората",  казва Шуп. Критици на проекта обаче смятат, че три години не са достатъчни, за да се правят подобни заключения.

Подобни експерименти са провеждани вече във Финландия и Канада. Финландското изследване трябваше да покаже как ще се отрази безусловният базов доход на трудовия пазар, но резултатите от него са нееднозначни. В Канада пък проучването, което беше финансирано с обществени средства, беше набързо прекратено от политиката - именно заради високите разходи.

И в Германия липсва достатъчно политическа подкрепа за безусловния базов доход. Засега нито една от големите партии не го е подкрепила. А министърът на труда Хубертус Хайл и министърът на финансите Олаф Шолц, и двамата от Социалдемократическата партия, вече дори се обявиха строго срещу идеята за безусловен базов доход.

 


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 7 месеца
Само българите не получихме нищо затова ще се емигрира и няма да се гласува
125
0
 
3
 
! Отговори
Супер. преди 7 месеца
Това се нарича реален минимален доход. Никой няма да иска да работи под него (скапаните бизнеси - на бoклука). А и няма да се налага да се краде за да се оцелее без работа. Който иска да работи мин.доход Х 2. Всеки да си преценява колко иска 1200 или 2400 евра.
124
0
 
1
 
! Отговори
Ванката преди 7 месеца
Ахаа, сега вече на етноса експериментални обекти ли ще казваме?
123
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хаха 120 000 германци даряват пари с които 120 индийци да мързелуват 3 години. Голям експеримент. Още от сега мога да им кажа на германците какъв ще е рзултата от екперимента.
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ко ша праят?!? Ми ша произвеждат *** и неприятности.
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До анализатор

те този етнос от 5-10 години масово бягат в Германия, жени на по 50 години с внуци и правнуци, раждат деца в германия, за да са германчета и да получават помощи и там, освен това там им дават пари, ако имат майка и баща в германия получаващи под минимума в германия, а то в българия винаги е така, тука им дават и социално жилище, което те дава под наем. всичко се върти на ръка, за да не видят социала че получават някакви пари от някъде! то е голяма игра, но и много взимат!
120
0
 
5
 
! Отговори
sit and wonder преди 7 месеца
Тези хора явно не са запознати с идеята на бившите соц. страни. Звучи почти извънземно, да осигуриш на някого доход и да си мислиш че той ще проявява инициатива. МОже. В началото, а след това ще проумее, че това е вид пенсиониране. Самомотивацията е малко вероятна. Всичко ще се развива по метода на най-малкото съпротивление.
119
0
 
41
 
! Отговори
анализатор преди 7 месеца
Да дойдат в България да видят резултата. Има един етнос който е на държавна издръжка от 30 години. Тука експеримента е много напреднал.
118
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми да дойдат в БГ-то има почти един милион с безусловен базов доход!
Кючеци,гюбеци,премятания,рикия и много таанета!
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Протестират - как какво?
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи, аз като инам и вестиции в нешо, ковто реално произвежда, като има имото, като имам попечитешсми фондове за децата си и не се налага да работя, аз съм лош.
Ама тея, дето им ряздават, стават добри?
И после говорим за равни права ...
115
1
 
31
 
! Отговори
Язека преди 7 месеца
"Дават им, а не трябва да работят" ...В България експеримента е точно обратното - работиш, но не ти дават.
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това ще е само за "ония етнос"
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поради подобни политики, даже и богстите не могат да си позволят прислуха вече... АМАН БЕ!
112
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 129

А сега, да не би да можеш спокойни, да шравиш нанворл си искаш, без централизиранта власт да те командва?
111
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама тия са много загубени да си правят подобни експерименти и да ангажират сума ти народ в това. Да дойдат в което и да е си*ган*ско ге*то у нас и ще видят ефекта на даването на пари без да са заработени, при това няма да имат никави разходи за целта.
110
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така се създава ***-пролетариат - хора, които не работят и работата им е единствено да възхваляват властта.

Но получаването на пари от нищото съвсем няма да е безусловно. Ще се налага да правите каквото ви каже властта. Това е много опасна ситуация, при която властта ще може да се възпроизвежда, купувайки си гласовете на мързеливците.
109
3
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Това е утопия и е икономически неефективно. Няма как да издържи в дългосрочен план. Ефектът би бил негативен.
108
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
1100 евро праг на бедност в германия. 363 лв или 185 евро праг на бедност у нас. едва ли е нужно да се обяснява нещо повече...
107
1
 
12
 
! Отговори
Finа преди 7 месеца
Тези пари са дотация на пишман-частния сектор и обезличаване на човека. Такива пари трябва да има като си безработен, но ако работиш минималния доход да е двоен или в случая 2400. Тогава никой здрав и нормален човек няма да иска да стои без работа