Курортите в Европа имат нови посетители – местните жители

За първи път от десетилетия масово италианци посещават Римини
Обновена: 31 авг 2020 17:45 | 31 авг 2020 17:45, Нели Христова
17
Курортите в Европа имат нови посетители – местните жители
Снимка: БГНЕС

В курорта Магалуф гледката на изтрезняващи туристи по плажовете и младежи, които са готови да започнат с купона още от сутринта, не са необичайни. Но с ограниченията за пътуване, наложени заради пандемията от коронавирус, и мерките, въведени за да се спре разпространяването му, пейзажът леко се промени. Сега на кристално чистите води и плажовете с бял пясък се наслаждават нови посетители - самите жители на Майорка.

"За първи път идваме тук. Ние, хората на Майорка, не посещаваме Магалуф", казва 31-годишната Лаура пред The Guardian.

Тя е на плажа заедно със свои приятелки и признава, че са дошли само защото са знаели, че няма да има тълпи от туристи. Подобни сцени се разиграват навсякъде из Европа - местните най-накрая успяват да преоткрият красотата на градовете си, които обикновено са претъпкани с туристи от цял свят.

Площадите, на които само преди година се чуваше звука от влаченето на куфари, сега са изпълнени със смеха на деца. А фактът, че международните посетители ги няма дава възможност на местните жители да се насладят на едно "по-интимно" изживяване разглеждайки забележителностите, които буквално се намират в задния им двор.

По-рано тази година жителите на Майорка започнаха да разпространяват мълвата за почти пустия плаж, което доведе до поток местни жители, които се запътиха към Магалуф.

"Никога преди не бих довела дъщеря си тук. Не съм идвала в Магалуф от близо 4 десетилетия. Стояхме далеч от него заради британските туристи", казва Онсуело Мерчанте пред новинарския уебсайт Ultima Hora.

Но новото преживяване да си турист в собствената си държава идва с висока цена. В Магалуф, а и навсякъде из Европа, много хотели и магазини са затворени, което намеква за опустошителното икономическо въздействие от спада на туристите.

"Горчиво е", казва Весна Челебич, екскурзовод в хърватския град Дубровник. През последните години жителите на опасания от стени град се бяха примирили с гледката на претъпкани улици с милиони туристи. Те търпяха пристигането на гигантски круизни кораби и шумът от хеликоптери, обикалящи над главите им. Но изведнъж пандемията им даде глътка въздух.

"Точно в този момент всичко бе прекрасно. Старият град бе мястото, което местните преоткриха. Сега можете да видите деца, които карат колела или играят футбол по площадите. Можете да чуете и местните. Да чуете езика им", обяснява тя. 

И все пак ужасната реалност за града, който разчита главно на туризъм, е неизбежна. Челебич е имала едва пет групи през сезона. Обикновено за този период те са над 100. "Работата е там, че ни очаква огромно икономическо бедствие", казва тя.

В Италия градовете и плажовете, обикновено претъпкани с туристи, този път бяха пълни с местни жители, най-вече красивата Ривиера Романьола, която има изглед към Адриатическо море.

"Заради нискотарифните полети към чуждестранни градове младите италианци избираха да прекарват почивките си в Испания или Гърция", казва заместник-кметът на Римини Глория Лиси. Но пандемията преобръща всичко: "Сега Римини е пълен с хора на около 20 години, които идват от съседните региони. Това не се е случвало от десетилетия", допълва тя.

Празнотата на някои от най-популярните места също привлича хора. Преди дни в интернет се появи снимка на почти празните коридори на Лувъра, която е в пълен контраст с кадрите от миналата година, когато 10 млн. туристи преминаха през вратите на галерията. Да можеш да се насладиш на някои от най-големите шедьоври в историята на човечеството, без напрежението на тълпата, привлича много хора. "Това е Париж, какъвто ние парижаните рядко го виждаме", написа в Twitter писателката Мира Камдар.

Но за много хора това преживяване върви заедно със страха какво ще се случи след това. Особено на места, където туризмът допринася за 10% от БВП-то. В Испания липсата на туристи ще доведе до загуби от 100 млрд. евро, като Балеарските острови (дом на Магалуф) и Каталуния ще са най-силно засегнати.

Преди пандемията в Барселона се разхождат близо 155 хил. посетители на ден. "Туристите караха местните хора да се отдръпнат, а сега нещата се обърнаха - туристите са тези, които се губят сред местните жители", казва Арлин Бейлис, специалист по маркетинг. Сега тя вижда града по нов начин и може да си направи снимка абсолютно сама пред вратите на Саграда Фамилия. В Барселона можеш да се разхождаш из обичайно претъпкания Готически квартал, без да видиш абсолютно никой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой излъга някого, че може да се живее безметежно от туризъм. Е не може, всяко нещо с времето си.
13
1
 
2
 
! Отговори
доктора преди 3 години
До Защо не казватЗа вас Стоперан няма ли бе, *** такива?
12
3
 
3
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
До Защо не казватДрайфате, щото за да спестите лев, купуваш консервите от големите вериги магазини за по 50 стинки и ги тъпчеш в багажника, за да има кво да плюскате докато сте уж на почивка. Ако на филийки с пастет от кожички и клюнове му викаш храна, добре. Това и кучето ми не го яде, ти как го даваш на децата си не знам. Пишман туристи сте вие, от вас файда няма. Лош матрял. Това е.
11
1
 
6
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
Аз не знам що се оплакват тия хотелиери. Южното ни черноморие е претъпкано. От утре е Семтември, но там е все едно че от утре почва Август. Аз толкова пълно, по това време на годината не съм виждал.
10
3
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Как пък никой мой роднина или познат няма повръщане.Като имате калпави гени и ядвте *** от Кауфланд ,морето ви виновно ,***
9
2
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Ти ходи ли на юг от Бургас ,защото аз всеки ден съм по плажовете от Ч-ц до Синеморец и смея да твърдя ,ще няма празни чадъри .А да успех и с паркиранвто ,разбирачо.Стоял цяло лято в панелката в надвжда и дава мнение ,***
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Добави и хаарпа,за да докарат сезона до октомври у нас.
7
0
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
В началото на месец Юни след две десетилетия изкарах истинска почивка на "Черноморието" ни!
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризмът е за бананови държави да не говорим колко се замърсява чрез самолетни полети, примерно Чин Мун Домг да се вдигне от Шанхай за да иде да се снима пред Айфеловата кула.
5
2
 
1
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
То и аз на местно си обичам. Е кръчмата е на 50 метра и някой кат почерпи по бързо си на довлачват.
4
5
 
8
 
! Отговори
Защо не казват преди 3 години
истината? НАШЕТОА черноморие остава и ще остава празно. Бетон и фекалии във водата не се харесват никому. Хората на Ангелкона правеха едни рекламни проверки на морската вода в началото на май месец всяка година когато хора няма и удрят тъпана. Защо не направят такива проверки през юли и август? Колкото пъти бях на бетономорието, толкова пъти децата на 3 или 4-ия ден бяха с повръщане, гадене и стомашни проблеми и се връщахме в София. Тук проблемите спираха. Е, пак ли да ходя там? Как ли не.
3
0
 
12
 
! Отговори
Портних преди 3 години
И ние във Варна разчитаме на БГ туристи. Каним ги на плуване във Варненското езеро!
2
6
 
8
 
! Отговори
Булшит преди 3 години
Местните жители не са курортисти. Те пари не оставят. Фалшивия ковид унищожи туризма.
1
1
 
10
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Тия дето лопнаха кепенците на бизнеса си какво ли преоткриват?