Турция се ислямизира, а прави ли я това аутсайдер?

Според експерт, Ердоган предава заветите на Ататюрк
Обновена: 7 сеп 2020 00:12 | 6 сеп 2020 22:05, Петя Славова
119
Турция се ислямизира, а прави ли я това аутсайдер?
Снимка: БГНЕС

Курсът на Ердоган към ислямизиране вкарва Турция в ролята на аутсайдер. Това изолира страната и е истинско предателство - към заветите на Ататюрк, но и към волята на онези 40 милиона турци, които не са гласували за него. Това казва за "Дойче Веле"  Александър Гьорлах - старши научен сътрудник в Съвета по етика на международните отношения "Карнеги" и водещ изследовател в Института за религия и международни изследвания към Университета в Кеймбридж.

Незабравими ще останат ударите, които през 2009 година на срещата в Давос си размениха тогавашният турски премиер Реджеп Ердоган и израелският президент Шимон Перес. На единия от панелите двамата влязоха в словесна престрелка по повод израелските въздушни нападения в ивицата Газа, извършени малко преди това. Ердоган напусна залата, след като пламенно беше защитил палестинската кауза, а в Турция го посрещнаха ликуващи тълпи. Тогава коментаторите изтълкуваха действията на Ердоган като опит да се възползва от настроенията в арабския свят.

Само две седмици по-късно Ердоган беше обявен за почетен гражданин на Техеран - столицата на шиитски Иран. Както е известно, в религиозно отношение иранските шиити нямат нищо общо със сунитите в Палестина. В същото време обаче тъкмо Иран е най-заклетият враг на Израел. Режимът на аятоласите в Техеран и до днес отказва да признае на Израел правото на съществуване и периодически заплашва, че ще го унищожи.

Турция- не просто регионална, а световна сила

Успоредно с това, вече като президент на Турция, Реджеп Ердоган трайно се опитва да наложи страната си като първа сила в региона, ако не и като световна сила. Само преди няколко седмици, при откриването на джамията, в която беше превърната световноизвестния истанбулски храм „Света София“, главният турски духовник с меч в ръка говори за новото величие на Турция.

И не беше само "Света София" – междувременно още една някогашна православна черква в Истанбул стана джамия. Сега обаче изглежда, че всички блянове за ново могъщество на Турция отиват по дяволите. Заклетият враг Израел и Обединените арабски емирства са договориха да нормализират отношенията си.

Тази спогодба има за цел най-вече да изолира Иран и неговата терористична организация „Хизбула“, които през последните години дестабилизират целия регион. Но договорът всъщност изолира и турския президент Ердоган, който до момента се стремеше да влезе в ролята на хегемон и закрилник на арабския свят – а сега не му остава нищо друго, освен да наругае арабите заради „предателството“, че са зарязали в беда своите палестински братя.

Очевидно Ердоган доста беше надценил възможностите си, когато в началото на годината самоуверено заяви, че във външнополитическо отношение Турция може да прави каквото си иска и не зависи от никого. Защото все още САЩ са единствената велика сила, която може да постигне нещо в региона.

Още по темата

И в крайна сметка от новото приятелство между Израел и Емиратите най-много ще спечели един играч, останал леко в сянка: президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той наложи своя твърд курс към Иран и сега, непосредствено преди президентските избори през ноември, може да се похвали с голям външнополитически успех. Успех, с какъвто не можаха да се закичат нито предшественикът му Барак Обама, нито пък ЕС.

Турция нададе гръмки протести срещу установяването на дипломатически отношения между ОАЕ и Израел, но президентът Ердоган сякаш забравя, че през 1949 година тъкмо неговата страна беше първата в региона, която установи дипломатически отношения с младата държава Израел. По онова време Турция все още беше светска държава и нямаше никакви амбиции да се намесва в регионалните конфликти, които още тогава бяха безнадеждно възпалени от разнообразни религиозни противоречия. Малко по-късно, през 1952 година, Турция влезе в НАТО и така се превърна в надеждна брънка на западния Алианс.

Курсът на Ердоган към ислямизиране заплашва да вкара Турция в ролята на аутсайдер в международните отношения. А това вече си е истинско предателство: както към заветите на Ататюрк, така и към волята на онези 40 милиона турци, които не са гласували за Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Тиква загубена преди 3 години
Турция = Талибания
76
1
 
6
 
! Отговори
Питам преди 3 години
знае ли някой дали Външно Министерство реагира на Турската карта с половин България в нея ? Или от еничари да не очакваме реакция ?
75
1
 
3
 
! Отговори
АзГ преди 3 години
Преди известно време един германски псевдопрофесор хвалеше Османската Империя като първо-образ на Европейския Съюз. Горкият, само дето не каза как тази империя е свършила, за да не направят мислещите хора някаква аналогия...
74
2
 
5
 
! Отговори
до 75 от Германия преди 3 години
Много, ама наистина много сте прав. Респект ! Въпреки, че сме християни, само Източногерманците имат добро отношение към нас българите. Западняците се кланят на исляма и не навиждат хора, обичащи християнството. При една война, Западняците пак ще са на страната на Турция, а не на България която е в ЕС.
73
5
 
7
 
! Отговори
Ахъ преди 3 години
До АнонименКатар, Пакистан...имат военни бази в Албания, Сомалия, Либия, имат многодобри отношения с Алжир, Тунис, Русия. Имай едно на ум-медиите имат за задача да внушават...ето след неуспешния преврат, всички мразим Ердоган.Ха-ха...
72
13
 
5
 
! Отговори
оправник преди 3 години
реджепчо е изпята песен .
71
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изходът е разделане на Турция на европейска и азиатска. Европейската може да се нарече Нова Византия, а азиатската Нов Султанат. Не е задържително, но европейската може да приеме христианство, а азиатската - зороастризъм. Процесът за това може да се нарече Възродителен турски процес.
70
3
 
5
 
! Отговори
Ашколсун преди 3 години
!ДПС!(българия) !ДПС!
69
3
 
8
 
! Отговори
До АА преди 3 години
Много си прав, когата *** са беснеели в България, енглишите, френците и дойчланд са си правели далаверите с османците и през ум не им минава, че печелят от робството на християни!? Какво по ясно доказателство от това което ни сочат в стиховете за онова време - " Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници. Спекуланти са омразни интерес им покажи, че да виж дела проказни и *** в тях лъжи." Какво да очакваш от ***, и днес са същите!
68
1
 
2
 
! Отговори
така е преди 3 години
До Анонимен 90Всяка религия се крепи на организация!А всяка организация се занимава с политика!Това е част от нейното оцеляване!
67
13
 
10
 
! Отговори
бг преди 3 години
този луд човек ще подложи турския народ на тотална ядрено унищожение като го вкара във война със света.
66
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА!За неграмотните турски *** да поясня аутсайдер не означава слаба държава ,а в буквален превод от английски означава именно външен(човек ,обект ,субект) сиреч изолирана страна.Инвестиции търговия международни отношения икономика и т.н. В крайна сметка ще се върнат в 15 век ,когато със силата на меча...
65
6
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
То и тиквата ислямизира България, а меркел - германия, но дв не им плащат да пишат за това.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от тез пуу!
63
15
 
17
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Ердоган беше една Голяма грешка и турците ще го разберат в недалечно бъдеще....
62
10
 
13
 
! Отговори
edin преди 3 години
Поредният мустакат диктатор!
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жерар Депардийо е приел православието, но по-интересно според този сайт са новините за исляма.
60
12
 
19
 
! Отговори
Сайдер преди 3 години
Не, не я прави просто аутсайдер, а бъдещ Ирак, Либия, Югославия.
59
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новоизлюпен диктатор.
58
14
 
30
 
! Отговори
Ислямизиране значи, преди 3 години
че Турция се връща в средновеконието! И като се връщат назад, да се върнат там от където са дощли, отвъд Босфора, само тогава Балканите ще са спокойни!