ЕП: Противоречат ли противоепидемичните мерки на законността?

Мерките трябва да подлежат на парламентарен надзор
Обновена: 12 ное 2020 20:17 | 12 ное 2020 20:15, Елка Василева
29
ЕП: Противоречат ли противоепидемичните мерки на законността?
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент обсъди за пореден път противоепидемичните мерки, въведени от държавите в ЕС. Евродепутатите изразиха опасения, че мерките противоречат на върховенството на закона и основните права.

Парламентарната група на Европейската народна партия посочи, че видът на мерките следва да се определя от учените, а политиците са отговорни за спазването на законността.

Според социалистите и демократите мерките поставят демокрацията на изпитание и натоварват управляващите с изключителна отговорност. В някои страни управляващите се възползват, за да отнемат основни права, както се случва в Унгария и Полша, посочиха от тази парламентарна сила.

Групата "Обнови Европа" отбеляза, че мнозинството от гражданите в ЕС са убедени в нуждата от мерките. Някои правителства цинично се възползват от пандемията за авторитарно управление, добавиха либералите.

Още по темата

Зелените посочиха, че свободата на изразяване и на медиите в някои държави от ЕС е била ограничена и сред отрицателните примери дадоха мерките, предприети в райони с ромско население в България.

Според Европейските консерватори и реформатори някои правителства използват правомощия, които в обичайни времена биха били възприети като злоупотреба. Според тях на места в ЕС се наблюдават действия, характерни за диктатури като Куба и Венецуела. Не са само в Полша и Унгария, но и в Испания, се предприемат противоконституционни действия, налага се цензура, оправдана с борбата с дезинформацията, посочиха от тази парламентарна група.

Европейската обединена левица заяви, че ограниченията водят до несправедливост и нарушаване на основните свободи.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочи, че всички държави от ЕС са въвели мерки за ограничение на основните свободи и в някои случаи това поставя под въпрос върховенството на закона. Мерките трябва да подлежат на парламентарен надзор. Устойчивостта на правосъдните системи е подложена на изпитание, пандемията очерта нуждата от ускорено преминаване към електронно правосъдие, добави еврокомисарят, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧУДИЛ СЪМ СЕ И ИЗСЛЕДВАЛ КАК СЕ Е ПОЯВИЛ И КАК Е СПЕЧЕЛИЛ ХИТЛЕР ВЛАСТТА.АМИ ЕТО КАК - ТО БИЛО МНОГО ЛЕСНО!А ТОЙ С ЕОКАЗА АМАТЬОР - ЕТО КАК СТАВАЛО - БЕЗ ВОЙНИ , КОНЦЛАГЕРИ ИТ.Н..
19
0
 
2
 
! Отговори
защо юдо-масоните преди 3 години
искат т.н. електронно правителство, елекртонно правосъдие и пр. електронни извращения на нормалния живот ?много просто овце тттъпоумни !когато всичко стане електронно юдо-масоните просто ще ви дръпнат шалтера и с властан на правителството е свършенотогава ще доидат чатните армий на юдо-масонските фондаций - само Блак Уотър (преименувана на Академия) е 370 000 и е по-добре въоръжена от редовната армия на САЩюдо-масонските фондаций ще ви заробят всички вас овце покорни, тттъпоумни
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 20Това с беленето на картофи на улицата не е подходящ пример.Може и Айнщайн да си и пак да си белиш картофите на улицата!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОГАТО ЗЕЛЕНИТЕ ВЛЕЗНАТ В ЕДНО УЧИЛИЩЕ С РОМСКИ ДЕЦА И СЕ ЗАПОЗНАЯТ ПОДРОБНО С ЖИВОТА И МАНТАЛИТЕТА НА РОМИТЕ-ТОГАВА ДА СЕ ОБАЖДАТ!СЕГА ДА СЕ ХВАНАТ ЗА ЗЕЛЕНОТО И ДА СИ БИЧАТ ТУРШИЯ!НЕГРАМОТНИТЕ ХОРА ОТ МАЛЦИНСТВАТА СА МНОГО. НЯМА КАК НА НЕГРАМОТЕН ЧОВЕК ДА СЕ ВКАРА НАСИЛА В ГЛАВАТА НИТО ЕДНА МЯРКА.ТЕ ЖИВЕЯТ КАТО СТАДО. НЕ СПАЗВАТ НИКАКВИ ПРАВИЛА ПО ПРИНЦИП. КАТО МУ КАЖЕШ КОРОНАВИРУС - ТОЙ СИ МИСЛИ, ЧЕ ВИРУСА Е ЖИВОТНО.ВИЕ НЕ СТЕ ВЛИЗАЛИ В МАХАЛИТЕ.ИДЕТЕ И ВИЖТЕ КАК СИ БЕЛЯТ КАРТОФИ НА УЛИЦАТА
16
16
 
6
 
! Отговори
??? преди 3 години
Правото на живот е най-основното човешко право, а епидемията заплашва живота ни. Какво като се спази някое друго човешко право, ако сме умряли заради това спазване?
15
15
 
7
 
! Отговори
Мангъра преди 3 години
Не трябва да има мерки.Само трябва на мен да ми плащат бонус за първа линия докато се крия като мишка в кабинета си.
14
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 3 години
Докога ще отвмъщават на Унгария и Полша за отказ да приемат орди? Сега добавиха и Испания, за да не е твърде очебийно, че искат да принудят В-4 да промени решението си, а и да ги накажат. Как онеправдани са махалите? Колко други държави приемат драстични мерки, но не се споменават? Освен това - времената не са обичайни, защо отнемат на правителствата правото да решават, как да си подреждат живота и как да действат в ковидкриза? Лицемери.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви са тия смешници от ЕП?Само Милийончева е Крадан ги вълнуват
12
2
 
7
 
! Отговори
Бай Джендър преди 3 години
Приемете Истанбулската конвенция и ви спирам вируса!
11
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да противоречат на ,, законността,,,ако са приети със закон..,,.Държавите са суверенни.Това,че някоя Уфца от ЕП се е изказала, не носи правни последици за правителствата.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зелените защитават ромите.Каква изненада?Ромите ще работят ли нещо по време на пандемия?С какво ще допринесат за благото на обществото.Освен,че са професионални гласоподаватели ( електори).
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
AstraZeneca няма да изплаща обезщетения при потенциални съдебни искове и този текст е неразделна част от споразумението между режима в Брюксел производителя. Според това споразумение, при евентуални странични ефекти, цялата финансова отговорност пада върху правителствата на отделните страни. AstraZeneca има договор с режима в Брюксел за доставка на 400 милиона ваксини срещу ковид-19, при което още нямат разработена ваксина, също както България плати няколко милиарда за F-16 които не съществуват.
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северна Корея е световна икономическа и военна сила с която дори и САЩ се съобразяват, а България е страна от третия свят без икономика, първа по смъртност в света където 80% от бъгларското население живее в мизерия.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е като Куба а Северна Кореа.
6
2
 
5
 
! Отговори
Наско преди 3 години
ДА !
5
2
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
Евро.ейския щял да иска от нас да признаваме и еднополовите бракове освен македонския език. Македонеца от Русе пак ли ще поема ,,натиска ,, де ???
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни и същи мерки ако ги одобрят от ЕП са правилни, ако не са одобрени от ЕП са неправилни. ЕП е истината. който е взел мерки без одобрението на ЕП е схизматик и атеист и трябва да бъде изгорен на кладата. Итака подтепенно докато всяко ваше действие не спочне да се одобрява от ЕП. Свободата е робство невежеството е сила, беше казал някой. Ковидясните невежи са най-голямата сила на света.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не. Само на здравия разум.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Противоречат на етиката, морала, честността, здравия разум и т.н
1
8
 
7
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 3 години
Бойко ДА СТАВА ДОКТОР. ДА ВКАРА ДЖИПКАТА В НЯКОЯ БОЛНИЦА И ДА ПОЧВА ДА ЛЕКУВА ...КОИТО ИЗЛЕКУВА - ИЗЛЕКУВА, КОИТО НЕ УСПЕЕ - С КРАКАТА НАПРЕД.Час по-скоро да става доктор. То кьораво сакато доктор и професор, само Бойко НАШ още не е произведен.