Испания легализира евтаназията и подпомогнатото самоубийство

Тя е четвъртата страна в ЕС, позволяваща подобни действия
18 мар 2021 17:37, Елка Василева
12
Испания легализира евтаназията и подпомогнатото самоубийство
Снимка: БГНЕС

Испанските депутати легализираха евтаназията и подпомогнатото самоубийство за хора, които страдат от сериозни и нелечими или изключително тежки заболявания, които искат да сложат край на живота си, предаде Ройтерс.

С това Испания стана четвъртата страна от ЕС, позволяваща подобни действия.

Долната камара на парламента одобри закона с 202 гласа "за", 141 "против" и 2 "въздържали се". Досега в Испания подпомагането на човек, искащ да сложи край на живота си, се наказваше със затвор до 10 години.

"Днес е важен ден: вървим към признаване на човешки права. Вървим към по-хуманно и справедливо общество", заяви здравната министърка Каролина Дариас пред депутатите.

Законът може да се прилага към пълнолетни лица с постоянно местоживеене в Испания. Той ще влезе в сила след три месеца, за да даде време за създаване на регионални комитети за контрол, които да разглеждат и одобряват исканията.

По време на дебатите и гласуването пред парламента имаше демонстрации на поддръжници и противници на закона. Новите разпоредби се сблъскват с твърда съпротива от страна на твърдата десница и религиозни групи. Крайнодясната партия "Вокс" е заявила, че ще го оспори пред Конституционния съд.

Евтаназията отдавна привлича общественото внимание в Испания, която е на четвърто място в света по очаквана продължителност на живота. През 1998 г. парализираният Рамон Сампедро записа извършеното си с чужда помощ самоубийство, след като съдът му отказа това право.

Близо 90 на сто от испанците подкрепят декриминализирането на евтаназията, според проучване на общественото мнение от 2019 година.

Белгия, Люксембург и Нидерландия вече легализираха евтаназията. Аналогичен план в съседна Португалия се сблъска със спънки в понеделник, когато върховният съд на страната отхвърли като неконституционен приетия от парламента закон.
/БТА/
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Taliban преди 1 месец
КОЛКО СЕ САМОУБИХА В БГ ЗАЩОТО ИМАХА ПИСТОЛЕТИ...КОЛКО СЕ ОБЕСИХА ЗАЩОТО НЯМАХА
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Сорос и Ротшилд им трябват органи за вечен живот.Който не се чувства добре в тялото си по-добре тихо да се самоубие.Не трябва да им се дават лесно органи на тези свне
9
1
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Има 1000 начина да принудиш един човек да се подпише под молба за самоубийство.
8
2
 
10
 
! Отговори
МММ.... преди 1 месец
Виждате ли... Това ви чака и вас от ЕС (съюз на пандемиите).

Няма какво хубаво да се очаква вече... Доказани престъпници управляват (не само България) а и Европа!! Розовите очила тук оставете.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не значи,че може всеки който се е депресирал да се евтанизира по желание,а важи само за отделни случай с тежко болни хора. В случая съм ЗА.
6
5
 
11
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Още един прозорец на Овертон се отваря. Първо ще е разрешено, после желателно, а впоследствие - задължително.
Не ми пука за минусите, стига ми поне един човек за разбере какво имам предвид.
5
7
 
13
 
! Отговори
Човек преди 1 месец
Човек няма право да иска или да не иска да се роди, ПОНЕ ДА ИМА ПРАВО ДА УМРЕ ЛЕСНО И БЕЗ БОЛКИ!!!Толкова е страшно да висиш години наред между живота и смъртта, и на гърба на близките. Правилно е.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво!
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи, ако искаш да се ефтанизираш няма проблем, обаче сме много загрижени за здравето на хората.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По тази логика да махнат мерките всеки сам може да прецени за себе дали ще се зарази.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимeн преди 1 месец
Не съм учител, но не е ли противоконституционен, няма такава дума неконституционен.