Каква е истината за Швеция и COVID-19? По-различна от тиражираната

Водещ епидемиолог твърди, че борбата с вируса не е по-различна
3 апр 2021 21:56, Петя Славова
68
Каква е истината за Швеция и COVID-19? По-различна от тиражираната
Снимка: БГНЕС

Швеция избра по-различен път в битката срещу пандемията и си спечели и похвали, и критики. Защо страната така и не наложи пълен локдаун през цялото време на пандемията?

"Ограничихме до много голяма степен обществения живот в Швеция. Животът на хората се промени рязко. Наложихме правила на ресторантите, големите търговски центрове, музеите и т.н. Решихме да се фокусираме върху тези места, в които, според нас или според опита на другите страни, съществува по-голяма заплаха от зараза. Пълният локдаун би имал много по-тежко отражение. През пролетта и есента видяхме, че постигаме ефект и с по-различни мерки", обясни водещият шведски епидемиолог Андерш Тегнел.

Още по темата

Според него, до голяма степен е мит, че шведският път за борба с коронавируса е различен.

"На обществения живот бяха наложени радикални промени. Имаме много по-малко физически контакти, което се вижда. Винаги сме търсили баланса между причиняваните вреди и съществуващите ползи", отбеляза д-р Тенгел, цитиран от "Дойче Веле".

"Що се отнася до учениците, нашата преценка през цялото време бе, че затварянето на училищата би могло да причини много по-големи вреди. Децата очевидно не се заразяват толкова често, колкото възрастните. Направихме проучвания, които показват, че те се заразяват наполовина толкова често в сравнение с възрастните. Има и изследвания, доказващи, че децата заразяват възрастните много по-рядко, отколкото обратното", твърди д-р Тенгел.

В Швеция са стигнали до извода, че учителите не са по-застрашени от други професионални групи. Накратко - ако децата ходят на училище, това за тях не е по-голям риск, отколкото ако си останат вкъщи.


68
Още от ЕС
Словакия има нов премиер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може би аз съм глупав, но не разбрах, по-добре ли беше в Швеция или не, по-добре ли ще бъде или не?
57
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми нямаше да има умрели толкова ако си спазвахте дистанцията миехте си ръцете носихте си маските не под носа а покриващи го и не се правихте на интересни.В БГ всеки т.пак се прави на интересен затова и всички страдат.
56
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Околните скандинависки страни - Норвегия, Финландия, Дания имат в пъти по-малко жертви от Швеция. Германия - също. По-добре се справиха от тях Гърция, Сърбия, Австрия, Холандия, Израел. Швеция - посредсствен модел с много жертви, какво ни ги хвалите
55
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Според мен основна вина има СЗО, която не направи нищо да ограничи в началото вируса, а разкарваше самолети по цялото земно кълбо. Със сигурност са имали данни за ситуацията, които не сме знаели, но се стигна до това положение, и сега всички ще сърбаме попарата, кой крив, кой прав, с мерки, без мерки, хора пострадаха всякак. Специално за учениците мисля, че се прекалява с лигавщините, , който учи, и има нещо в главата, ще намери начин.
54
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Не само в Китай, но и в Австралия и Нова Зеландия също. Там забравиха, а ние тук заради лигльовците ще има да се мятаме напред - назад, и икономически, и всякак ще се гърчим до припадък, и ще се осъществи приказката за тоягите и солта.
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Истината е ,че редица европейски страни стоят по-добре от Швеция


страна починали/ починали на 1 милион жител

Sweden 13,498 1,330

Norway 673 123
Finland 846 153
Denmark 2,428 418

Germany 77,502 923
Netherlands 16,606 968
Israel 6,236 678
Serbia 5,422 622
Switzerland10,351 1,189
Austriа 9,434 1,043
Greece 8,302 799
Russia 100,017 685
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Китай нямаше никакви дебати и решиха въпроса та го забравиха. Който се направи на отворко, отиде на разфасоване за органи.
51
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Аз също смятам, че шведите са непукисти, че умрели били пенсионери, много важно. Само че точно това нагло поведение ще им изиграе лоша шега, защото ще издържат имигранти и всякакви други тарикати до време. После ще се позамислят за истинските неща в живота......
50
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Аз също четох този форум в Дневник, може би не всички, но на практика тези мнения имаха много плюсове без минуси, което ме втрещи най-вече с това, че на практика РЗИ - тата няма как да разберат кой е с положителен тест, а че наглостта им няма граници, то е ясно от километър.
49
8
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
До защитниците на Мангъров - той каза, че болниците били препълнени, понеже се приемали почти здрави. Но в същото време нали беше някакъв шеф, защо не връщаше масово болните? Според мен и една част от болните се лигавят, и докторите не смеят да ги връщат от страх от дела, и накрая ето картинката. По-добре постепенно, а не рязко покачване, както иска Мангъров. То лесно отстрани да даваш акъл, но без да носиш отговорност.
48
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
А ето истината за България - в Дневник в един форум всички смятаха, че ако са здрави, но домашният им тест бил положителен, не били длъжни нищо да спазват, а РЗИ трябвало да ги издири и да ги карантинира. Как ще стане това без масови тестове, не е много ясно. Направих си изводи, какво всъщност представлява масовия българин - едновременно и тъъъп, и нагъл.
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
след раша, свенска и ногето делят второто мято по алкохолисти на глава ...
46
0
 
16
 
! Отговори
един преди 2 седмици
Имам там роднини. Казват, че са депресирани, необщителни и доста хладни хора, нанълно различни от нас. С това обясняват липсата на строги мерки, но имало доста починали и заразени все пак. Общо взето, не мърморели, но търпели емигранти и ги издържали щедро, което обаче предизвиквало нарастващо недоволство сред местните.
45
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До любознателен

"Швеция е по-добре по смъртност от тези с локдауните."

Ами да повторя, белким разбереш : В Швеция има три пъти повече умрели, отколкото в съседите и Дания, Норвегия и Финландия сумарно. Приятно слушане на Мангъров
44
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Швеция има повече умрели отколкото в Дания, Норвегия и Финландия сумарно, но явно това е критерия за 'успех'
43
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Разликата е от характера на хората - там са изключително дистанцирани хора, които не поддържат такива контакти и без епидемия, живеят сами, децата навън след пълнолетие, не се събират и не врещят по повод и без повод. Един журналист каза, че там без мерки е по-лошо, отколкото тук със.
42
11
 
16
 
! Отговори
Мангъра им даде акъл преди 2 седмици
И те просто послушаха специалиста !
41
5
 
15
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 седмици
Швеция
Нас. 10млн.
800хил. Потв.случаи( 7.2 млн. Тестове
13 498 death

***
7 млн.
400 000 потв. Случаи (3.5 млн тестове
13 507 death.
40
3
 
19
 
! Отговори
dmx преди 2 седмици
До Шведски модел?

Процентът на умрели е по-голям от този на Германия за година назад. В последния месец е по-малкък. За това не четем нещо напоследък за "провала" на шведския модел. Винаги трябва да остане един с акъла си, за да се видят другите.
39
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абсолютни глупости! Учениците са в основата на всяка вълна, която следва в тази пандемия.
Шведите просто са класически лицeмери и непукисти. Единствено те не публикуват данни в реално време на сайта worldometers.info...