В Дания отнемат от сирийци разрешения за жителство

Дамаск вече не представлявал риск за завръщането им
15 апр 2021 13:41, Елка Василева
36
В Дания отнемат от сирийци разрешения за жителство
Снимка: архив, БГНЕС

Дания отнема правата за пребиваване на сирийци въпреки призивите на ЕС да не депортира никого у дома, коментира електронното издание "ИЮ Обзървър".

Скандинавската страна е първата държава от Европейския съюз, която отнема разрешения за жителство на сирийци на фона на скорошни твърдения в Дания, че Дамаск вече не представлява риск за завръщането им, предаде БНР.

Европейската комисия по-рано тази седмица отказа да коментира конкретно датските решения, подчертавайки вместо това, че Дания трябва да спазва "всички основни права".

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел миналия ноември отправи обаче по-директно послание.

Той каза, че сирийците, които се завръщат в родината си, са изправени пред принудителна мобилизация, безразборни арести, насилие, физическо и сексуално насилие.

Над 6 млн. души са насилствено разселени в самата Сирия, а 80% живеят под линия на бедност.

Според скорошен доклад на базираната в Малта Европейска служба за подкрепа в областта на убежището принудителната мобилизация в армията е сред най-големите причини сирийците да не се завръщат у дома. Задължително в армията служат всички мъже на възраст от 18 до 42 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
52
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Какво означава "насилствена мобилизация" - един гражданин не е ли длъжен да защитава държавата си? Представяте ли си, ако през войните ние българите, а и всички европейци, просто бяхме хуквали по света, вместо да вземем пушките? А и в Сирия - нормално ли е 16-17-годишни МОМИЧЕТА да се сражават, а здрави и прави мъже, да бягат ида се пишат "бежанци", за да не отидат на фронта?
4
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това в заради помоща на НАТО и САЩ във Сирия не остана камък върху камък.Срутиха им къщите къде да отидат тези хорица
3
3
 
43
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
То тези сирийци са от джихадисткия башибозук. Не идкат да се върнат при Асад, щото знаят че ще бъдат съдени. Правилно да решили датчаните- напълниха се с башибоьук, който и елха не даваше на датчаните да си украсят по Коледа.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама иначе те жендъри, ние мъжаги, нали тъй?
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те гражданство взеха да отнемат на престъпници с двойно такива, така че това е нормално.Впрочем, при първата вълна взеха едва 4000 парчета и спряха.