В Дания отнемат от сирийци разрешения за жителство

Дамаск вече не представлявал риск за завръщането им
15 апр 2021 13:41, Елка Василева
36
В Дания отнемат от сирийци разрешения за жителство
Снимка: архив, БГНЕС

Дания отнема правата за пребиваване на сирийци въпреки призивите на ЕС да не депортира никого у дома, коментира електронното издание "ИЮ Обзървър".

Скандинавската страна е първата държава от Европейския съюз, която отнема разрешения за жителство на сирийци на фона на скорошни твърдения в Дания, че Дамаск вече не представлява риск за завръщането им, предаде БНР.

Европейската комисия по-рано тази седмица отказа да коментира конкретно датските решения, подчертавайки вместо това, че Дания трябва да спазва "всички основни права".

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел миналия ноември отправи обаче по-директно послание.

Той каза, че сирийците, които се завръщат в родината си, са изправени пред принудителна мобилизация, безразборни арести, насилие, физическо и сексуално насилие.

Над 6 млн. души са насилствено разселени в самата Сирия, а 80% живеят под линия на бедност.

Според скорошен доклад на базираната в Малта Европейска служба за подкрепа в областта на убежището принудителната мобилизация в армията е сред най-големите причини сирийците да не се завръщат у дома. Задължително в армията служат всички мъже на възраст от 18 до 42 г.
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пеавилно, но въпроса е защо Европа допуска тоя башибозук на територията си а не си прати там откъдето са дошли? Много страни, съседки на тези, не допуснаха и един от тях!
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евала на Дания.Путин нали уж въдвори ред там, що не искат да се връщат?
6
5
 
51
 
! Отговори
БПФ преди 2 месеца
Какво означава "насилствена мобилизация" - един гражданин не е ли длъжен да защитава държавата си? Представяте ли си, ако през войните ние българите, а и всички европейци, просто бяхме хуквали по света, вместо да вземем пушките? А и в Сирия - нормално ли е 16-17-годишни МОМИЧЕТА да се сражават, а здрави и прави мъже, да бягат ида се пишат "бежанци", за да не отидат на фронта?
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Довиждане довиждане клошари на никого няма да липсвате !!
4
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това в заради помоща на НАТО и САЩ във Сирия не остана камък върху камък.Срутиха им къщите къде да отидат тези хорица
3
3
 
42
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 месеца
То тези сирийци са от джихадисткия башибозук. Не идкат да се върнат при Асад, щото знаят че ще бъдат съдени. Правилно да решили датчаните- напълниха се с башибоьук, който и елха не даваше на датчаните да си украсят по Коледа.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама иначе те жендъри, ние мъжаги, нали тъй?
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те гражданство взеха да отнемат на престъпници с двойно такива, така че това е нормално.Впрочем, при първата вълна взеха едва 4000 парчета и спряха.