Пия и взимам антидепресанти: Как издържат медиците в Германия?

Никога през живота си не съм виждал толкова много смърт, споделя Щефан
23 апр 2021 21:30, Елка Василева
84
Пия и взимам антидепресанти: Как издържат медиците в Германия?
Снимка: архив, БГНЕС

Тя не издържа повече. И той не издържа: пие антидепресанти, злоупотребява с алкохола. Но продължава да работи. "Никога през живота си не съм виждал толкова много смърт." Дойче веле публикува изповедта на двама германски медици.

Здравни работници по цял свят работят до изнемога в условията на пандемия. Медицинският персонал е претоварен и в Германия, където в момента продължава третата вълна на COVID-19. Според изчисленията на списание "Шпигел" по време на първата вълна миналата година работа са напуснали повече от 9000 медицински служители. За освободените места трудно се намират нови кандидати, а това допълнително увеличава натовареността на останалите.

Още по темата
Причините са видими с просто око: тежките условия на труд, относително ниското заплащане, постоянният стрес и страхът от зараза. Мнозина търпят и продължават, защото смятат, че обратното би било предателство спрямо колегите и болните, но експертите прогнозират, че след края на пандемията ще се надигне истинска вълна от оставки в здравния сектор - освен ако политиката не вземе мерки за по-добро заплащане.

Дойче Веле разговаря с една медицинска сестра и с неин колега, които работят в различни кьолнски болници. И двамата разказват с пределна откровеност как пандемията се отразява на личното им здраве. И двамата сериозно размишляват дали да не се откажат от професията си, ако положението не се подобри.

"Тя така и не се върна, не можаха да я спасят"

Щефан М. работи като „медицински брат“ вече 20 години. По време на първата вълна от пандемията 45-годишният медицински кадър вече веднъж е търсил психиатрична помощ. В момента пие антидепресанти и посещава психотерапевтични сеанси.

„Гледам да не взимам болнични, защото това ще претовари колегите ми. Много от нас идват на работа, макар че имат различни оплаквания. Болнични взимат или излизат в карантина единствено онези, които имат COVID-19. И аз бях в карантина, след като колежката ми от смяната я откараха в друга клиника с висока температура и пневмония. А само ден преди това заедно пихме чай и се опитвахме да си повдигнем настроението с разни шегички. Тя така и не се върна - нито при семейството си, нито на работа. Не можаха да я спасят“, разказва Щефан.

Той и колегите му наскоро били ваксинирани, но това не помага особено на психиката му. „Никога през живота си не съм виждал толкова много смърт, колкото през изминалата година. От коронавируса тук починаха няколко колеги - както лекари, така и медицински сестри. 60% от персонала в нашата болница вече са изкарали болестта.“

Въпреки страховете си Щефан продължава да ходи на работа - от чувство за дълг, но и за да избяга от самотата. „И навремето в болницата съм се нагледал на човешки страдания, но преди можех след работа да се поразтуша, да се срещна с приятели, да отида на кино или в някое барче. В условията на пандемия това вече не е възможно. А и много хора взеха да ме отбягват, понеже всеки ден съм в контакт със заразени. На всичко отгоре нерядко ни се налага да работим по две седмици без почивен ден. Започнах след работа да злоупотребявам с алкохола, а това допълнително помрачи живота ми.“

Щефан е разведен и допреди пандемията редовно е виждал дъщеря си в почивните дни. Но през последната година са имали само три срещи: на рождения ѝ ден, на Коледа и на Великден. „Бившата ми съпруга се страхува от контакти, защото смята, че болницата е развъдник на инфекции“, обяснява той.

Никой не може да си представи под какъв стрес работи медицинският персонал, твърди Щефан и разказва за много колеги, които в един момент просто рухват. По време на първата вълна хората от солидарност излизаха на балконите и ръкопляскаха на медиците за самоотвержения им труд, а политиците обещаваха да подобрят условията и да увеличат заплатите. „Ето, че вече сме в третата вълна, а нещата не са мръднали нито сантиметър“, казва Щефан.

„Сега ни съобщават, че за работата в условията на пандемия през май ще ни изплатят по 1500 евро премия от държавата и по 1000 евро от болницата. Но за нас е важно да се преразгледа заплащането ни изобщо, защото ние работим прекалено много за прекалено малко пари. Всеки от нас би желал смъртно болните възрастни пациенти да си отидат достойно от света, но просто нямаме време, за да отделим на всекиго необходимото внимание. Трябва ни повече персонал, а не допълнително натоварване. То и сега всеки работи за двама. Ако положението не се подобри, ще си търся друга, по-спокойна работа“, казва медикът с 20-годишен стаж.

По сходен начин звучи и разказът на медицинската сестра Сабине Ш., която работи в кардиологично отделение. Но в периодите на инфекциозна вълна повечето пациенти в отделението са именно с COVID-19 - болницата просто не успява да приема други болни, отменени са и всички планови операции, разказва Сабине. По думите ѝ в момента в инфекциозното отделение са заети всичките 40 легла, а възрастта на пациентите рязко се е снижила - днес в болницата влизат и 30-годишни хора. „Трудно ми беше да свикна с факта, че пациенти умират в самота, понеже нямат възможност да се простят с близките си - само медицинският персонал има достъп до тях“, разказва тя.

"Един и същ кошмар"

27-годишната жена работи като медицинска сестра от четири години. По време на обучението си изобщо не можела и да си представи какво ще ѝ дойде до главата в условията на пандемия. Но поне засега тя не мисли да сменя професията - още повече, че в семейството ѝ трайно присъстват тежките болести: майка ѝ е починала от рак, а 70-годишната ѝ баба, която живее при нея, е изкарала инсулт. „Всичките ми страхове да не пренеса някоя инфекция са свързани тъкмо с баба. Дори след работа оставах вкъщи с маската на лицето. Така продължи чак до февруари, когато с баба ми се ваксинирахме. Едва след това се успокоих“, разказва Сабине.

Тя изобщо не разбира хората, които не вярват колко опасен е коронавирусът и дори излизат на протест срещу мерките. "Нека дойдат при мен в болницата и със собствените си очи да видят как хора мрат в самота, да чуят риданията на близките, когато им съобщим по телефона за кончината на скъп човек, с когото не могат дори да се простят". Сабине разказва, че често сънува един и същ кошмар: как не е в състояние да помогне на пациент в беда. А понякога кошмарът се превръща в реалност: например когато в препълненото отделение легла се освобождават не защото пациент е оздравял, а защото е починал.

"С две ръце бих гласувала за нов локдаун - най-малкото, за да не ни се налага да приемаме хора, които не можем да спасим. Защото лекарство срещу COVID-19 и досега няма. Цялата ми надежда е в бързите ваксинации. Ако няма локдаун, в Германия още по-бързо ще се разпространят новите щамове на коронавируса. А това означава, че в болниците ще продължат да умират хора, а ние няма да можем да ги спасяваме, колкото и да искаме. Повярвайте ми, много трудно се живее с тази мисъл“, казва 27-годишната Сабине.
 


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Депресията е заболяване. Има три стадия. На никого не пожелавам да взима антидепресанти.
49
2
 
5
 
! Отговори
Дo Видял и препатил преди 1 месец
Няма как да правят по 300 хиляди долара на година, защото здравната система е много по-различна от тази в САЩ. В САЩ хирурзите правят по минмум 300 хиляди долара на година, но това е защото няма смешни вноски за здравеопазване, а здравна застраховка. 4 членно семейство трябва да плаща по 1600 долара на месец за що-годе добра здравна застраховка.
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А те като са ставали доктори какво са си мислелиЧе хората ще се прибират да си умират в тях ли самоНе са ли били наясно с това, че трябва да гледат смърт. Ами ако избухне война? Тогава какво? Ще се бесят ли направо? Като нямаш психика не ставай доктор стани фаянсаджия. Аман от тия ревльовци. Само за пари стават доктори.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до анонимен - 14 отНе си пич, лъжеш. Щом си лежал 10 дена, начи нищо ти е нямало първо. Второ или си *** 150 кг. 55г. баща ми лежа 2 седмици с пневмония от Ковид, 20 дена по късно плющя хора до 5 часа на нова година, никога не е бил в кой знае каква форма.
46
10
 
10
 
! Отговори
Мона преди 1 месец
медицински лица = съучасници и основни действащи лица на постановката Convid. кармата, която трупат по сметката си, ги води до самоунищожително поведение /злоупотреба с медикаменти и алкохол/, психически отклонения и преждевременна смърт. това, което причиняваш на другите се връща обратно при теб рано или късно.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** глупостите, двама пият и вече всички пият, двама имат психично разстройство, значи всички са луди. Пак изводи за 1 млн. медицински работници от 2ма. Все едно да пишат, че германските пилоти са луди всичките, защото един блъсна самолета в Алпите преди няколко години. Как не са виждали толкова смърт, като смъртността не се е променила особено. Реално повишението на смъртните случаи е толкова, че всеки лекар би видял с около 0,5 смъртни случая повече от обикновено. Предните години как е било.
44
9
 
5
 
! Отговори
Видял и препатил преди 1 месец
Чакаме БГ докторчетата избягали в германистанската джамахирия да ни разкажат как правят по 300,000 евро на година, как са си купили по 20 къщи, 150 коли и как са построили рая на Земята.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
починалите от началото на пандемията са над 100 000 само в неговата болница. А общият брой на починалите в цяла германия са няколко милиона.Човече, населението на Франкфурт цялото е 800 000 човека и там има 15 големи болници. Нали се сещаш, че по твоите представи отдавна в цялата област не трябваше да е останал жив човек? Всъщност общият брой починали от или с Ковид в цяла Германия е към 75 000 души от население 83 милиона.
42
1
 
5
 
! Отговори
Разбирай го както .. преди 1 месец
Както искаш ... Бивш нацист, бивш сутеньор, бивш наркоман няма ....Има под земята като е ...
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лежах в Германия от ковид. Държаха ме затворен и само с маски и шлемове влизаха при мен.Живееш в изолация и си като прокажен.Много е лошо и за психиката да си в това положение!Въстановявах се 6 месеца. Вирусът е жесток и нанася поражения за които дори не се предполага още.
40
1
 
1
 
! Отговори
Тая пандемия ще мине преди 1 месец
Но каквото идва след нея не е хубаво и все пак е както се казва благословия под прикритие.Обсипаните със звездички правещи се на парично тъпи к'во ще направят е въпроса. Интересно в тая чанта сборно колко години имаше от моя живот?Колко време е бил опашка?
39
10
 
5
 
! Отговори
Пропаднал преди 1 месец
Алко холици и Нар комани - това са Немските Лекари!!
38
11
 
18
 
! Отговори
до анонимен - 14 от преди 1 месец
Аз лежах в ковид отделение - 10 дни. Повярвай ми хич не им е за 1000 лв. Видях с очите си колко хора си отива. Месец и половина след като ме изписаха още не мога да се качвам по стълби. За протокола на 30 г. съм, без заболявания, до преди да се заразя. Сега вече редовно вдигам и кръвно.
37
11
 
5
 
! Отговори
Taliban преди 1 месец
ГЕРМАНЦИТЕ СА НАШИ БРАТЯ.НЕ РУСНАЦИТЕ
36
4
 
15
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
На война, като на война. Тече Четвъртата световна война - Биологична. Много евтина за предизвикалите я: селекционираш вируса и уж го изтърваш. Той си знае работата, нужно само хората да дишат. Няма особена логистика. Война на *** от Давос срещу човечеството.
35
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Пия и взимам антидепресанти: Как издържат медиците в Германия?"Значи трябва да си скъсат дипломите, защото алкохол с антидепресанти не се смесват.
34
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От фармацевтичната мафия не си правят труда да изнамерят лекарство. А знаете ли защо. Защото с лекарството ще излекуват всички и няма да имат големи печалби. А с ваксините правят милиарди и трябва всяка година да се ваксинират милиони. Както и лекарство за рака няма щото нямат сметка. Всичко е бизнес при Капиталиста.Правят лекарства които не лекуват а те правят зависим от тях. Пример лекарство за кръвно което трябва да пиете докато сте живи. То не ви лекува. А има билки които го лекуват.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 80 години бяха на Pervitin сега са минали на по-силни наркотици
32
9
 
22
 
! Отговори
баба Вунда преди 1 месец
И в България има много лекари и мед. сестри, които от една година нямат нормирано работно време. Има цели месеци, в които не знаят какво е ден и какво е нощ и почти не виждат семейстевата си. Всичко за 500 евро, а които да благоденстват като германските, например. Много от тях загубиха живота си заради covid на по 50. И накрая като се из.ка някой чалгопитек, че вирус нямало или било като сезонен грип. Колко народ трябва да измре, за да разберат някакви титани на мисълта, че това не е "грипче".
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едни пият от радост, други- от мъка, трети от сутринта или заради Ковид.