ЕП: Удостоверението за ваксинация да важи една година

С него отпадат карантината, самоизолацията, тестването
29 апр 2021 17:00, Елка Василева
55
ЕП: Удостоверението за ваксинация да важи една година
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент прие предложението за удостоверение, което утвърждава правото на свободно движение в Европа по време на пандемията.

Евродепутатите смятат, че то трябва да се нарича „удостоверение на ЕС за COVID-19“ вместо цифровото зелено удостоверение, както бе предложено от Еврокомисията. То следва да бъде в сила за 12 месеца, но не за по-дълъг период, предаде БНТ.

Документът, който може да бъде в цифров или хартиен формат, свидетелства, че дадено лице е било ваксинирано срещу коронавирус или като алтернатива, че то е показало отрицателен резултат от скорошен тест или се е възстановило от инфекцията.

Въпреки това удостоверенията на ЕС за COVID-19 няма да служат като документ за пътуване, нито ще се превърнат в предварително условие за упражняване на правото на свободно движение, казват евродепутатите.

Според парламента притежателите на удостоверението на ЕС за COVID-19 не следва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване като карантина, самоизолация или тестване. Членовете на ЕП подчертават също така, че за да се избегне дискриминация на лицата, които не са ваксинирани, и поради икономически причини, държавите от ЕС следва да „гарантират универсално, достъпно, навременно и безплатно тестване“.

Още по темата

Парламентът иска да гарантира, че удостоверението на ЕС работи успоредно с всяка инициатива, създадена от държавите членки, която следва също така да спазва същата обща правна рамка.

Държавите членки трябва да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки, на лица с поставена ваксина, разрешена за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EMA) (понастоящем Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen), заявяват евродепутатите. Държавите членки ще решават дали да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки, за ваксини, включени в списъците на Световната здравна организация (СЗО) за спешна употреба.

Удостоверенията ще бъдат проверявани, за да се предотвратят измами и фалшифициране, както и автентичността на електронните печати в документа. Личните данни, получени от удостоверенията, не могат да се съхраняват в приемащите държави членки и няма да има централна база данни, създадена на равнище ЕС.

Списъкът на субектите, които ще обработват и получават данни, ще бъде публичен, така че гражданите да могат да упражняват правата си за защита на данните съгласно Общия регламент относно защитата на данните.

И накрая евродепутатите подчертават, че ваксините срещу COVID-19 трябва да се произвеждат в голям мащаб, да са на приемливи цени и да се разпределят в целия свят. Те изразяват и загриженост относно сериозните проблеми, причинени от компаниите, които не спазват графиците за производство и доставка.


 


55
Още от ЕС
29 април - Европейски ден на солидарност между поколенията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ваксините - това е един законен нарко-пласмент. Жалко, че хората са притъпени до степен на неадекватност, иначе щяха да го проумеят. Фарма-индустрията (Картелът) предава щафетата на "учените" (трафикантите), сетне идва ред на докторите да разправят колко нужни били ваксините (т.е уличните раздавачи на пакетчета да привикват слабохарактерни любопитковци "пробвай- много е яко"). За потребителите ? Плащат и си съсипват здравето. Цялата тая гнусотия дегазирана зад маската на "науката".
47
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 3 дни
Т.е. те принуждават на всеки 12 месеца да се ваксинираш наново. Да живеят комисионните!
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Теорията за чипа в друг вариан. Нормално здрав е по-зле от болен в болница.
45
0
 
5
 
! Отговори
Edin888 преди 6 дни
До Щерю
"'Много силно стана Злото по целия свят! Животът става горчив! Вече само добрите отгоре могат да ни отърват..."

Светците ли имаш предвид, тези, които обитават Небесното царство?
44
6
 
4
 
! Отговори
Офис служител преди 6 дни
"няма никаква логика ваксинираните да не спазват" = ваксинираните са с над 90% по-малко заразни; САЩ вече им свалиха и маските; това е логиката зад облекченията; друг е въпросът ако се абстрахираме от науката, тогава сме свободни да правим всякакви щуротии и другите да са ни виновни
43
2
 
13
 
! Отговори
ъъъ преди 6 дни
Ма то няма никаква логика ваксинираните да не спазват противоепидемични мерки, след като също могат да пренасят заразата и дори да боледуват. Прави се за парлама - да не си помисли някой, че не взимат мерки, а също и за да стимулират желаещите да пътуват да приемат ваксината.
42
13
 
4
 
! Отговори
Офис служител преди 6 дни
ако ваксините не облекчат пътуванията ще останем без пари; един Пи Си Ар е 100 лв., на запад към 100 евро; ако ти се налага да пътуваш оставаш без пари; ваксините трябва да се вземат под внимание и да се спестят парите по тестовете
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И какво, на руските туристи няма да признават ваксината или какво? И не само, има толкова много страни, в които се слага Спутник. Редно е всички налични ваксини да се приемат в паспортите.
40
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Беля на главата си докараха с тоя сертификат. Хем трябва да има полза от него някаква, хем не бива да има полза защото води до дискриминация на неваксинираните... шах с пешката - кои от собствените си ценности ще нарушат? Хахаха. ЕС е едно недоносче.
39
2
 
21
 
! Отговори
АЗ преди 6 дни
Тия ЕС само глупости дрънкат напоследък. Те германците и франсетата не им вярват вече и ще ги сменят, а ние се напъваме.
38
1
 
26
 
! Отговори
Замислите се преди 6 дни
Тия номера с ваксините станаха егати и машината за скубане!
37
2
 
14
 
! Отговори
ъъъ преди 6 дни
Ще устискаме една година, айде. Пък догодина я камилата, я камиларят.
36
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Закривай ко-ч-ината ЕС!!
35
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
" държавите от ЕС следва да гарантират универсално, достъпно, навременно и безплатно тестване“ - ние тук приключихме , такова животно като безплатно тестване у нас почти нЕма, нЕма и да има.
34
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
През миналата 2020 година в България около 20000 човека починаха в повече заради вируса и то главно в последните три месеца на годината. Колко ли ще са през 2021 година. Може би 45000 или 60000 в повече, знам ли?
33
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Досега в България регистрираха 16278 починали от Ковид-19, защото нямаше ваксини. Реално починалите са три пъти повече.
32
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Новите фашисти ги чака нов нюрнбергски процес.
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Демократ на баба ти фърчилото. Хунта на ковидианците.
30
26
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 6 дни
Демокрацията е свобода! При демокрацията всеки има свобода на избора. Дигиталният ковид-19 сертификат дава свобда на чледновете на демократичния Европейски съюз да се придвижват свободно в ЕС. Всеки гражданин на ЕС може свободно да избере да се ваксинира и да придобие правото свободно да се придвижва в съюза.
29
2
 
4
 
! Отговори
коцко преди 6 дни
БОЦ