ЕК дава по €1 млн. за системите за удостоверенията за ваксинираните

България сред първите в пробите на новата европейска система
30 апр 2021 13:46, Елка Василева
25
ЕК дава по €1 млн. за системите за удостоверенията за ваксинираните
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия е готова да осигури по един милион евро на всяка от държавите в ЕС за създаване на база данни за удостоверенията, издавани на ваксинираните и преболедувалите COVID-19. Това съобщиха източници от комисията.

Те отбелязаха, че България е сред първите държави, които ще се включат в пробите на новата европейска система за заверка на удостоверенията от началото на май. Предвижда се общата система да заработи от юни, а до 1 юли към нея да са включени всички държави от ЕС.

Още по темата

Електронните удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните ще могат да работят в различни приложения под операционните системи за мобилните устройства "Епъл" и "Андроид".

Удостоверенията ще се вписват в разработените досега национални приложения, свързани с пандемията, но ще може и да се добавят в т. нар. електронни портфейли в мобилните устройства.

Междувременно се очаква в началото на май да започнат преговорите между институциите на ЕС по въвеждането на удостоверенията в общото законодателство. Европейският парламент настоява от наименованието на удостоверенията да отпаднат думите "зелено" и "цифрово", както предлагаше Европейската комисия. Според евродепутатите удостоверението трябва да се използва в ЕС най-много една година.

ЕП настоява притежателите на удостоверение да не бъдат подлагани на изследвания и карантина, но срещу това са някои държави в Съвета на ЕС. Спорен е също въпросът за това кой да плаща изследванията, като евродепутатите настояват разходите да бъдат покривани от бюджета.
/БТА/

 


25
Още от Русия
Многохиляден протест в Прага срещу президента Земан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 1 седмица
Нацизма е бил невинно пеленаче в сравнение с мизантропите от Давос!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 15

Плащането на пари принудително е дискриминация!
Тогава и ваксините да ги направят да струват колкото тестовете и да се плаща за ваксина всеки път като минеш границата!
Боцкането ми е най-малкия проблем! С диабет съм и се боцкам всеки ден за кръвна захар, а тестовете са по-гадни от иглата като ти бъркат в носа и гърлото!
17
0
 
6
 
! Отговори
neon7 преди 1 седмица
Имаш сертификат - вече си абонат !
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На моята 5 годишна нокия с бутони за андроид или за епъл да изтегля
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не ви кара да се ваксинирате. Навсякъде в тези статии пише, че може да се пътува и с отрицателен PCR тест. Може да струва пари, ама няма карантина и не се боцкаш.
14
2
 
11
 
! Отговори
bo преди 1 седмица
ама чакайте малко нали ваксинираните също могат да разнасят заразата въпреки че са ваксинирани?! Как така ще са освободени от карантина и така нататък... Нещо не мога да разбера какво се случва
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България може да е сред първите в пробите на новата европейска система, но последна ще получи някакви пари и то ако на власт се върне борисов! иначе - нанай!
12
1
 
10
 
! Отговори
Надежден Евроатланти преди 1 седмица
До Анонимен/10

"А жълти звезди за ненадеждните евроатлантици ще има ли?" - Да, Ще има.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това, че видите ли Хитлер се появил от някъде един дребен лош чичко чужденец с мустачки и повел след себе си стотици милиони да нападнат чужда страна и да палят, изнасилват, разрушават и избиха 25 милиона братя славяни, са приказки за наивници - Хитлер беше изразител на вътрешната потребност на западна Европа. А западно европейците са фашисти по природа, еесовския съюз е продължение на политиката на Хитлер с по меки средства, но сега при паднемият лъсна фашистката същност на ЕС.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А жълти звезди за ненадеждните евроатлантици ще има ли?
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Хахахахахахахахахаха

Вие как мислите???
-------------
Мисля, че камък върху камък не трябва да остане от ЕС-Вавилон. Една стена да им оставим и пак хиляди години ще се клатят пред нея.
8
1
 
17
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 седмица
Ах, Еврогeйската комисия ни била "давала" по 1 милион евро????

Кога, къде и как ги е изработила ЕК тия пари??? Защото аз доколкото знам еврокомисарите могат само да лапат по 20 000 евро месечна заплата от нашите данъци но още не знам да са свършили някаква работа за народа!

Няма ли да е по-вярно да се каже, че ЕК ни е одрала кожата от гърба с данъци и такси и сега височайше "благоволява" да ни даде обратно част от нашите си пари???

Вие как мислите???
7
2
 
10
 
! Отговори
Леша преди 1 седмица
Истината лъсна. Китай и САЩ прецакаха Европа. Битката винаги е била за Европа.
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Взимайте си ваксините и си ваксинирайте децата там в Брюксел ..
Глупаци !!!
5
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Краят на ЕС е това

Пробваха да ни задължат да приемем 45 пола
Сега пък да ни ваксинират за да пътуваме! Ей, аз съм жена под 60 г и имам алергии и проблеми с кръвоносните съдове, забранени са ми всички ваксини срещу ковид, освен това го изкарах. И сега какво? Нарочно да се разболявам всяка година ли, а другите да се бодат на 12 м като кучета и котки, против бяс!
Я всички от ЕС да вървите на май*на си!
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
виждате ли новите фашисти, сър ....
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми те докато ги въведат "паспортите" и действието на ваксините ще свърши и ще карат хората наново да се боцкат!
Гаранция има само 6 месеца!
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ето това е чист терор върху гражданите. Какво стана с Китай и вирусът???? Къде са им на тях удостоверенията и системите? Няма да я бъде тая! На ЕС му пожелавам пълен крах!
1
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Начи, как се прави? Първо пускаш слух за някакъв новопоявил се неизвестен вирус, наплашваш до смърт оФцете, предлагаш им обаче и решение-ваксина и следваща стъпка-почваш да издаваш сертификати. И за какво са тези сертификати, като ваксинираните също могат да разнасят вируса?