ЕК дава по €1 млн. за системите за удостоверенията за ваксинираните

България сред първите в пробите на новата европейска система
30 апр 2021 13:46, Елка Василева
25
ЕК дава по €1 млн. за системите за удостоверенията за ваксинираните
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия е готова да осигури по един милион евро на всяка от държавите в ЕС за създаване на база данни за удостоверенията, издавани на ваксинираните и преболедувалите COVID-19. Това съобщиха източници от комисията.

Те отбелязаха, че България е сред първите държави, които ще се включат в пробите на новата европейска система за заверка на удостоверенията от началото на май. Предвижда се общата система да заработи от юни, а до 1 юли към нея да са включени всички държави от ЕС.

Още по темата

Електронните удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните ще могат да работят в различни приложения под операционните системи за мобилните устройства "Епъл" и "Андроид".

Удостоверенията ще се вписват в разработените досега национални приложения, свързани с пандемията, но ще може и да се добавят в т. нар. електронни портфейли в мобилните устройства.

Междувременно се очаква в началото на май да започнат преговорите между институциите на ЕС по въвеждането на удостоверенията в общото законодателство. Европейският парламент настоява от наименованието на удостоверенията да отпаднат думите "зелено" и "цифрово", както предлагаше Европейската комисия. Според евродепутатите удостоверението трябва да се използва в ЕС най-много една година.

ЕП настоява притежателите на удостоверение да не бъдат подлагани на изследвания и карантина, но срещу това са някои държави в Съвета на ЕС. Спорен е също въпросът за това кой да плаща изследванията, като евродепутатите настояват разходите да бъдат покривани от бюджета.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Нацизма е бил невинно пеленаче в сравнение с мизантропите от Давос!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15Плащането на пари принудително е дискриминация!Тогава и ваксините да ги направят да струват колкото тестовете и да се плаща за ваксина всеки път като минеш границата!Боцкането ми е най-малкия проблем! С диабет съм и се боцкам всеки ден за кръвна захар, а тестовете са по-гадни от иглата като ти бъркат в носа и гърлото!
13
0
 
6
 
! Отговори
neon7 преди 2 години
Имаш сертификат - вече си абонат !
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На моята 5 годишна нокия с бутони за андроид или за епъл да изтегля
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не ви кара да се ваксинирате. Навсякъде в тези статии пише, че може да се пътува и с отрицателен PCR тест. Може да струва пари, ама няма карантина и не се боцкаш.
10
2
 
11
 
! Отговори
bo преди 2 години
ама чакайте малко нали ваксинираните също могат да разнасят заразата въпреки че са ваксинирани?! Как така ще са освободени от карантина и така нататък... Нещо не мога да разбера какво се случва
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че видите ли Хитлер се появил от някъде един дребен лош чичко чужденец с мустачки и повел след себе си стотици милиони да нападнат чужда страна и да палят, изнасилват, разрушават и избиха 25 милиона братя славяни, са приказки за наивници - Хитлер беше изразител на вътрешната потребност на западна Европа. А западно европейците са фашисти по природа, еесовския съюз е продължение на политиката на Хитлер с по меки средства, но сега при паднемият лъсна фашистката същност на ЕС.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А жълти звезди за ненадеждните евроатлантици ще има ли?
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХахахахахахахахахахаВие как мислите???-------------Мисля, че камък върху камък не трябва да остане от ЕС-Вавилон. Една стена да им оставим и пак хиляди години ще се клатят пред нея.
6
2
 
10
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Истината лъсна. Китай и САЩ прецакаха Европа. Битката винаги е била за Европа.
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взимайте си ваксините и си ваксинирайте децата там в Брюксел ..*** !!!
4
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят на ЕС е товаПробваха да ни задължат да приемем 45 полаСега пък да ни ваксинират за да пътуваме! Ей, аз съм жена под 60 г и имам алергии и проблеми с кръвоносните съдове, забранени са ми всички ваксини срещу ковид, освен това го изкарах. И сега какво? Нарочно да се разболявам всяка година ли, а другите да се бодат на 12 м като кучета и котки, против бяс!Я всички от ЕС да вървите на май*на си!
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
виждате ли новите фашисти, сър ....
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те докато ги въведат "паспортите" и действието на ваксините ще свърши и ще карат хората наново да се боцкат!Гаранция има само 6 месеца!
1
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Начи, как се прави? Първо пускаш слух за някакъв новопоявил се неизвестен вирус, наплашваш до смърт оФцете, предлагаш им обаче и решение-ваксина и следваща стъпка-почваш да издаваш сертификати. И за какво са тези сертификати, като ваксинираните също могат да разнасят вируса?